ООН със стряскащи данни: Гладуващите - 821 млн. души

Докладът показва данни от 2018 г.
17 юли 2019 08:45, Петя Славова
37
ООН със стряскащи данни: Гладуващите -  821 млн. души
Снимка: Reuters

Светът достига нови висини в развитието на технологиите и науката, а същевременно броят на хората, страдащи от глад през 2018 г., достигна 8-годишен връх на фона на икономическите сътресения, граждански конфликти и тежки климатични явления. Това става ясно от доклад на ООН, цитиран от Bloomberg.

По думите на Максимо Тореро, помощник-генерален директор по въпросите на икономическото и социално развитие на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, ситуацията "изобщо не се подобрява“.

При запазването на сегашната тенденция няма да може да бъде постигната целта за елиминиране на глада до 2030 г. Броят на хората, които гладуват, е нараснал през 2018 г. с 10 млн. до 821,6 млн. души – най-високото ниво от 2010 г. насам. Това се равнява приблизително на един от всеки деветима души.

Най-тревожни са стойностите в Африка, където 20% от населението е недохранено, показва докладът. Нивата нарастват също в Латинска Америка и на Карибите, но се понижават в Азия.

"Климатичните промени и увеличаващото се климатично непостоянство, и екстремни явления се отразяват на земеделската производителност, производството на храна и естествените източници, като влияние има и върху хранителните системи и живота в провинцията, включително със спад на броя фермери", посочват от Организацията по прехрана и земеделие.

Сред страните, където налице е нарастващо ниво на недохранване, причинено вследствие на влошената икономическа обстановка, 80% са силно зависими от суровините.

Промените в цените на суровините непряко водят до безработица, по-ниски заплати и заплахи за сигурната храна и прехранване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
20
 
! Отговори
Ами защо раждат? преди 4 години
Населението на земята се увеличва само и единствено чрез хоратата от индия и производните им бангладеш и т.н. И Африка. Ако животно в природата перманентно е недохранено и недолекувано, дали неговоя брой ще се увеличи в природата? Ака да, означава ли, че добре охранените животни популацията им намалява? Мизерните държави ще спрат да се плодят само когато запада ги отреже от всякаква помощ, запада ги развъжда и това е по план, като после се преселват тук
4
2
 
20
 
! Отговори
Някои преди 4 години
имат интересно мислене. Дай да правим по 10 деца и да не работим, а някой друг да ни ги храни.
3
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че имаме смартфони с капацитет на компютър не ни прави по-напреднали. Ето че не можем да решим проблеми като осигуряване на нормален живот на хората по света.Още лекуваме по методи от преди 100 години, а имаме компютри в джобовете...Явно ще трябва да се преосмисли дали израза "развита цивилизация" значи автоматизация на дейностите или ЩАСТИЕТО на хората !
2
17
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Голям капацитет си бил, и по колко деца раждат? Повтаряш като папагал, съмнявам се, че знаеш дори къде се намира Африка или Карибите! Аман от плямпала.
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като спрат да се кучат като зайците и раждат толкова колкото могат да изхранят няма да има проблем. ООН да ги образова а не да се опитва да ги храни!