Живакът счупи термометъра през юни! Най-горещият от 140 години

Франция отчете най-големите жеги в историята си
19
Живакът счупи термометъра през юни! Най-горещият от 140 години
Снимка: БТА

Тазгодишният месец юни е най-горещият от 140 години, поставяйки световен рекорд, съобщиха световните информационни агенции.

Данните са от новия ежемесечен доклад на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

През юни т.г. средните температури са достигнали 15,9 градуса Целзий, т.е. били са с 0,9 градуса Целзий по-високи от средните температурни стойности за 20-и век. По този начин се подобрява рекордът, регистриран от месец юни 2016 г., който бе най-горещият, откакто се води статистика от 1880 г.

През юни Европа е с най-много рекордни температурни стойности, докато други рекордно високи температури са регистрирани в Русия, Африка, Азия и Южна Америка. Франция е с най-горещия си месец юни в историята, а това е необичайно, защото месец юли обикновено е по-горещ от юни.

Става въпрос за 414-ия последователен месец, в който температурите са по-високи от средните температурни стойности за 20-и век. Девет от последните 10 най-горещи месеци юни през последните 140 години са регистрирани след 2010-а г.

"Новите рекордно високи температури свидетелстват, че въглеродните емисии в атмосферата дестабилизират по-бързо климата на Земята, отколкото смятаха учените", заяви климатологът Стивън Харисън от университета в Ексетър, Англия.

"Ако продължи поставянето на нови рекорди, това ще означава, че климатът е по-чувствителен към нивото на парниковите газове в атмосферата, отколкото показваха по-ранните ни климатични модели", допълни той. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖороНали беше глобално затопляне?Сега станаха климатични промени. Т.е каквото и да стане затоплистите ще искат пари да усвояват.СО2 е 0,04 процента от земната атмосфера. А човешката дейност отделя едва 3 процента от всичкият СО2.Влияе на климата ама на куков ден.
16
3
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Анонимен 16Така е, човек. Карай си дизелака, и да не ти пука. Всички лъжат! Въглеродният отпечатък е измишльотинам, за да ти вдигат данъците ;)
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До жороПо тая логика тия мастодонти големите динозаври сигурно сами са си предизвикали апокалипсиса... А напрай сметка изригването на един вулкан, колко въглероден двуокис изхвърля в атмосверата...
14
4
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
За паоследния половин век броят на хората на земята се е увеличил двойно. Автомобилите - няколко пъти. За индустриализацията да не говорим. Климатичните промени се виждат с просто око. Суша на скандинавския полуостров, урагани и водни смерчове в Гърция, сняг в Румъния миналата седмица. И въпреки това се намират полирани мозъци, които смятат всичко за някаква гигантска конспирация...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранете гадните немски коли.Иставете само москвичите и ладите.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по-дъждовно лятото, толкова по-малко пожари. Все така да е лятото в България.
11
0
 
6
 
! Отговори
Климатолог преди 4 години
Аз забелязвам една друга тенденция, последните години почти няма лято в България...Дъждовно и хладно време, дори в момента вали проливен дъжд... Та не знам къде са тия жеги...
10
1
 
9
 
! Отговори
Mercury преди 4 години
Живакът счупи ***!!!Глобалните климатични промени се измерват измерват с порядък хиляди и милиони години. Точна статистика на годишните температури се води от стотина години.Само глупости пишете!
9
1
 
7
 
! Отговори
Климатик преди 4 години
Пропагандата е в пълен ход. Никъде не пише, че въздухът беше сух с влажност 15% което го прави по енергийно ниво дори студен с енталпия от 53 кJ/kg когато за Франция 70 kJ/kg се считат за нормално високи през лятото. Ама данъци требе и еко такси за лапачите.
8
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уф, много беше горещо във Франция през юни, направо някои дни беше ад. Но това си е престъпление на всички държави, които се отказаха да се борят с климатичната промяна. Всички ще си сърбаме попарата.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли ще е проблем за новите французи.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това шега ли е? През по - голямата част от юни температурите бяха октомврийски.
5
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Да, има глобален пик - Аляска, Алеутски о-ви, Гренландия, Франция, Италия, Щатите...А тук прохлада и спокоен сън... Ала маслото е в тигана и не бива да ни радва, че сме на средата...
4
7
 
0
 
! Отговори
... преди 4 години
Абе само няй-големте диоти не вижда дори, че климатични промени има! Секи сам го усеща на гърба си! Но пък въпреки, че го виждат и усещат, тия диоти продължават да ми твърдят, че разбираш ли такива климатини ппромени нямало и тия урагани бури и температурни рекорди били симулация и обърквация на народо психологията от разни там учени! Еми не знам ко може да се направи! То тъпотията явно по маймуните ходи! Факт!!!
3
4
 
8
 
! Отговори
Зелена жендр0па преди 4 години
не вярвам на статии и статистика, а на очите си - температурите падат, но на Брюксел им трябва пропаганда, щото събират трилиони във въглеродни глоби. аз по-студено лято до момента не помня, пусках електрическо отопление миналата седмица!!
2
4
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Спрете немските мощни коли закриите им производството на тия скапаха планетата.
1
4
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Айде посмалете Малко, като дете лятото беше над 30 всеки ден, сега имаме есенни температури почти всеки ден, За Колко лум пени ни мислите?!