Едно видео шокира цяла Турция: Мамо, не умирай!

Отново се възпламени дебатът за масовото насилие срещу жени в страната
27 авг 2019 12:34, Елка Василева
140
Едно видео шокира цяла Турция: Мамо, не умирай!
Снимка: Pixabay

Мъж убива брутално бившата си жена - и то пред очите на малката им дъщеря. Това видео шокира цяла Турция. Само през първите седем месеца на тази година там са били убити 245 жени.

"Мамо, моля те, не умирай!" - милиони хора в Турция са чули тези думи на 10-годишното момиченце, което се моли за живота на умиращата си майка. Осемсекундното видео показва 38-годишната Емине Булут, наръгана смъртоносно с нож от бившия си мъж в едно кафене в анадолския град Къръккале.

Драмата се разиграва пред очите на малката им дъщеря. Във видеото се вижда как майката притиска с ръка рана на врата си и с последни сили казва: "Не искам да умра!". Клипът предизвика шок в цялата страна и стана повод за многохилядна демонстрация в Истанбул, пише Дойче веле.

"Наръгах я, защото ме обиди"

Кървавото престъпление е извършено още преди седмица, но достига широката общественост едва в петък, когато клипът се появява в интернет. Емине Булут отишла в кафенето с дъщеря си, за да се срещне с бившия си мъж, с когото била разведена от четири години. По-късно той казва следното пред един съдия: "След като ме обиди, докато говорехме за правата над нашето дете, аз я наръгах с ножа, който бях взел със себе си".

След нападението избягал, но малко по-късно бил заловен от полицията. Прокуратурата иска строг доживотен затвор. Бившата му съпруга умира в болницата от раните си.

Както посочва "Берлинер Цайтунг", под хаштага #EmineBulut хиляди хора в Турция осъждат бруталното убийство и призовават властите да наложат максимално строго наказание.

Още по темата

Същевременно кървавото деяние възпламени отново дебата за масовото насилие срещу жени в страната. Подобен случай имаше и миналия четвъртък, когато в анадолския град Коня 37-годишна жена бе намушкана 20 пъти от съпруга си. Тя била подала молба за развод и жалба срещу мъжа си за домашно насилие. Когато полицаите разпитали заподозрения, той им казал: "Можеш ли да съжаляваш, щом става дума за честта?".

По време на проведената в Истанбул демонстрация протестиращите жени скандираха последните думи на убитата Емине Булут. А опозиционният кмет на града Екрем Имамоглу написа в Тwitter следното: "Ние сме на страната на жените и децата - и така ще бъде и занапред". Правителството също се почувства длъжно да осъди престъплението. "Очакваме най-тежкото възможно наказание за убиеца", заяви говорителят на президента Ердоган.

За смъртоносните нападения срещу жени в Турция се говори интензивно от февруари 2015 година, припомня "Берлинер Цайтунг". Тогава в град Мерсин един автобусен шофьор уби студентката Йозгеджан Аслан. Той и двамата му помощници - собственият му баща и един приятел, бяха осъдени на строг доживотен затвор.

Стотици убити жени

"Нойе Цюрхер Цайтунг" съобщава, че по данни на истанбулски организации за защита на жените само през първите седем месеца на тази година са били убити 245 жени. Миналата година жертвите са били 440, което е три пъти повече, отколкото през 2011. А според доклад на ООН почти 40 процента от жените в Турция са били изложени поне един път на физическо или сексуално насилие от страна на партньорите си. Турция е подписала Истанбулската конвенция срещу насилието над жени, но критици твърдят, че правителството не полага грижи за решителното ѝ прилагане. Нито пък е осигурило достатъчно домове-убежища за малтретирани жени.

Влиятелни религиозни организации отдавна надигат глас срещу конвенцията - била "неислямска" и представлявала "европейски заговор срещу турското семейство". Самият Ердоган неведнъж е казвал, че равенство между половете не може да има. Сега обаче от кабинета на президента бе съобщено, че Ердоган бил разпоредил "извършителят да получи полагащото се наказание и да бъдат предприети необходимите стъпки за борба срещу насилието над жени".

Много жени в Турция обаче се съмняват, че това ще се случи. Още повече, че правителството и досега не е приело закон, който да забранява на съдиите да намаляват наказанията за убийства на жени, ако извършителят се е почувствал "провокиран" - точно както в случая с убиеца на 38-годишната Емине Булут.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
8
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До МатематикаНаправих сметчицата и се оказа,че количествени показатели ги водим.При тях това може да се дължи на социална изостаналост и религиозни догми,но при нас се дължи на безкрайният"неолиберален и демократичен" преход при,който се развихриха най-долните черти на българският народ.Криво-разбраното чувство на безнаказаност ражда чудовища.Това може да е изгодно на управляващи,защото докато хората се избиват на битово ниво,никой няма да погледне към либералните кражби на управляващите
65
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИМА РАЗГОЛЕНИ В ИСТАНБУЛ КАК НЕ,АМА ТУРИСТКИ!!!!СПРЕТЕ СЕ БЕ,НЕ МОЖЕ ДУМА ДА ИМА ЗА СРАВНЕНИЕ!!!А И КАТО ДРЪНКАТЕ ЗА УБИЙСТВА НА ЖЕНИ У НАС,ЩО НЕ УТОЧНИТЕ КОЙ ГИ ИЗВЪРШВА ПРЕДИМНО М???В КОЯ ДЪРЖАВА ПО ПРИНЦИП НЯМА УБИЙСТВА?НИЕ СМЕ МЕЖДУ НАЙ-СПОКОЙНИТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА!!!БОЛНА Е ИСТИНАТА ЗА ТУРЦИЯ,НА МЕН МИ Е СТРАШНО НЕПРИЯТНО,НЕ ИСКАМ ЗА СЪСЕДИ ИЗПЕРКАЛИ ИСЛЯМИСТИ,НО ФАКТИТЕ СА БЕЗПОЩАДНИ.ЗА 100 ГОДИНИ СЕКУЛАРНОСТТА НА 70% ОТ ТУРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ИМ Е НЕПРИЯТНА.ИСКАТ СИ АЛЛАХ И МОЛИТВА 5 ПЪТИ ДНЕВНО
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СпряхНаитина си спрял безвъзвратно. И никога няма да тръгнеш.
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като се погледне % работещи жени у нас и Турция,а и се направи справка за образование,банково дело,здравеопазване,дори ИТ сектора и го сравниш с този в Турция статистиката е убийствена.Какво ми пишете глупости тука,една секуларна дърЖаВа ми я сравнявате с ердоганова все по-ислямистка Турция!!ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ БЕХм,гледам НСИ дало данни за механичния прираст по общини,цяла Кърдалийска област е на ПЛЮС!!!Да не би да се връщат изселниците?Не искат в ердогановия рай??
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диващина
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Не става въпрос за облекло (то и в Истанбул можеш да видиш доста разголени туркини, а за цифри, числа и факти. По-долу някой ги постнал. Също така отрицателната реакция срещу така наречената Истанбулска Конвенция е поразително еднаква. И тук и там се говори за "запазване на семейни ценности". Е, там поне са я приели, и донякъде могат да държат отговорен Ердоган. Той и затова малко се е кротнал, въпреки, че си е ислямист.
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МтаматикаТА ти е тъ/па,убийства ИМА НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА,ПРИ ВАС ИМА УБИЙСТВА МНОГО ПОВЕЧЕ НО НЕ СЕ ОСВЕТЯВАТ,НАПРАВО ГИ КОПАТЕ КЛЕТНИЧКИТЕ.ОТДЕЛНО У НАС НЯМА САМОУБИЙСТВА ЗАРАДИ НАСИЛСТВЕНИ БРАКОВЕ,НИТО ИМА МАСОВИ БЯГСТВА ОТ МАЛКИ СЕЛИЩА КЪМ ГОЛЕМИ ПАК ЗАРАДИ СЪЩОТО.ТУКА СЪЩО ТАКАНЯМАМЕ ТРДИЦИЯ ДА СЕ ЖЕНИМ И ОМЪЖВАМЕ ЗА РОДНИНИТЕ СИ.Е,практикува се в най-деградиралите общНости на едно малцинствоТО,ама при вас си е вековна традиция.аБСУРД Е СРАВНЯВАШ България с Турция,пълен абсурд.
59
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да сравняваш живота и правата на българката с тези на туркинята и да кажеш че са едни и същи ТРЯБВА ДА СИ РЕТКО ТЪ/ПО ПАРЧЕ И БЪЛГАРОМРАЗЕЦ!!!Искам да видя подобни случки като оисаните в самите турски филми КОИТО СА ТАКИВА НЕ СЛУЧАЙНО КЮТУ.ЦИ!!!Забулена или не,никоя жена не иска да бъде бита,унижавана и насилвана и да и заповядват как да се облича и с кого да излиза!КЪДЕ ГО ИМА ТОВА В БЪЛГАРИЯ?!Тук жените само дето голи не ходят!!А В ТУРЦИЯ??МНОГО НЕПРИЯТНО НАЛИ,било тук като там,ама ДРУГ ПЪТ!!
58
4
 
13
 
! Отговори
Математика преди 4 години
35 убити жени в България при 7млн население(5 на млн).440 в Турция при 80млн(5.5 на млн).
57
4
 
8
 
! Отговори
До 69 преди 4 години
Не е до ценности, просто народа и там и тука е редко прoст.
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат:Влиятелни религиозни организации отдавна надигат глас срещу конвенцията - била "неислямска" и представлявала "европейски заговор срещу турското семейство".--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Защо ли ми напомня на България? Май и ние имаме подобни "ценности".
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В другият сериал пък един решава да омъжи дъщерята на някаква си своя починала далечна ама братовчедка все пак за сина си понеже той бил разхайтен стамбулски нехранимайковец,искал да си има собствен живот,образован иначе в западна Европа.Това добре,но сценаристката на сериала е забулена,оттам и всичко е подчинено на разбиранията на тая част от турското общество а тя е 70% такава.Нежеланата снаха е подложена на брутални унижения и обиди от свекървата и сина,но тя търпи.Търпението било битка?!!
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щ е се опитам да ви разкажа вкратце сериалите,съвременни от миналата и поминалата година,а на тоя Клетва сега му снимата втори сезон.Значи овчарската звезда показва обичаитена турците покрай ув туриститчески развития район на Кападокия.Един дъртак си харесал младо момиче и принуждава баща му да му я заведе В КОНАКА.Селяните па и гражданите наричат тоя местен дерибей БЕИМ=ГОСПОДАРЮ МОЙ,21 ВЕК,СВЕТСКА БОЖЕМ ТУРСКА РЕПУБЛИКА!Оттам насетне си представете действието,бой,унижения и бягство!
53
2
 
11
 
! Отговори
Маврикий преди 4 години
За комшуларите вволюцията е спряла. По точно не е започнала. Хубу че е Запада че инак само едно Капалъ чарши щеше да им остане! Всеки по запознат с икономика, история и социология би ме разбрал. Та те така.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз на 5 години гледам по някой турски сериал и то предимно по интернет и то с превод чрез субтитри че не понасям глупавите преводи със смешни гласове.Трябва да ви кажа че така и въздействието на филма е по-силно да не говорим че турците се стараят особено мъжките главни роли да ги дават на актьори с уникални секси гласове и зрителките припадат,то това си е част от ПР на сериалите,гласовете!Гледах два сериала,Звездата на овчаря и Клетва,там си е показано какво изживяват Жените..УЖАС!!
51
2
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До МошеАма не се набирайте и напъвайте толкова .Ще ви изскочи някой *** и ще оревете света.Давайте го по-лежерно.Цялата странна бълвоч написана от вас не кореспондира с темата за коментар.Просто кафето трябва да изстине,та човек да напише нещо,а вие веднага персонални нападки.Проявете повече креативност и мобилизирайте когнитивните си способности /ако има какво да мобилизирате/ и се разпрострете с коментари по зададената тема=
50
10
 
11
 
! Отговори
САМСОН преди 4 години
До НЕбългарин-ЗАПОМНИ ЕДНО:По-зли,отмъстителни,злопаметни,алчни,зависливи,продажни и развратни хора от българите и българките няма!!!Българин ти пише.Злобно и лигаво племе сме БУГАРИТЕ,заядливи и гадни хора"изключвам 15 % качествени хора.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убийството се случило преди седмица,но клипът става известен едва сега,хм А КОЛКО клипаостават завинаги неизвестни,вероятно бройката на убитите е в пъти повече.Самоубилите се също, само осветените че са направили това ЗАРАДИ НАСИЛСТВЕНИ БРАКОВЕ башка,официално стотици девойки предимно а според мен пак са в пъти повече.Кой ще ти гледа в забутаните краища на голямата Турция НА ЕРДОГАН геврекаджията ПСЕВДОислямист за това кой си пребил жената заради честта му!!Повече Ердо,повече убийства!!!
48
8
 
4
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Вафен ес ес вие сте завряни вече в бедните германски провинции и сте пред последните си издихания.Няма да разпръсквате омраза повече АзГ е последният замиращ бастион на тази човеконенавистична идеология която отича в канала необратимо.Демографията не е във ваша полза.
47
3
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Изключително ценен дар е добрата ,работлива,умна и мила жена.Както казаха в един филм:"Добрата жена трудно се намира ",а аз ще добавя :"Затова мъжът,когато я намери трябва да я обича ,уважава и почита".Аз съм случил на такава,но се чудя с какво съм я заслужил,та аз не съм достоен ,да целувам земята по,която стъпва.Не разбирам как един мъж може де вдигне ръка на жена.За такава скотска постъпка няма извинение под никаква форма и причина