Донорите на бъбреци получавали до 7 000 евро

Нуждаещите се от трансплантация плащали от 50 000 и 100 000 евро
13 сеп 2019 15:30,
21
Донорите на бъбреци получавали до 7 000 евро
Снимка: Reuters

Донорите на бъбреци получавали между 5 000 и 7 000 евро от престъпната група за трафик на органи, която бе разкрита във вторник вечерта. Нуждаещите се от трансплантация пък плащали от 50 000 до 100 000 евро.

Във вторник в 21:30 часа на ГКПП „Капитан Андреево“ бяха задържани двамата организатори на престъпната схума, както донор и болен човек, нуждаещ се от нов бъбрек, придружен от съпругата си.

Четирима общо били членовете на бандата - трима мъже с криминални регистрации и една жена, съдена за кражба и грабеж. Двама били ръководители на групата и се занимавали с организация на документи, а другите двама набирали донори и реципиенти, съобщи говорителят на спецпрокуратура Димитър Петров, цитиран от 24 часа.

Още по темата

Донорите рядко получавали повече от 7 000 евро.

Групата действала от февруари тази година. До момента са известни 5 случая, както за още двама донори, които били в готовност, и трима реципиенти, които чакали за нов орган.

Всички трансплантации са извършени в клиника в Турция. В България донорите и нуждаещите се били водени в една и съща лаборатория, където им правели кръвни изследвания. След това донорът и нуждаещият се, както и двамата организатори, тръгвали към Турция.

В клиниката се извършвали изследвания за съвместимост. Имало случаи, когато донорът и реципиентът не били съвместими и даващият бъбрек се връщал, уточни прокурор Петров. Ако съвпадали показателите на двамата, се извършвала и самата трансплантация.

Организаторите се занимавали и с подготовката на документите, както и с удостоверенията за роднинска връзка. В Турция било разрешено даряването на бъбрек до трета степен на роднинство за разлика от България, където само най-близките роднини могат да станат донори на бъбрек.

Кандидатите да дадат своя орган били набирани от Видин, Монтана, както и гетата в София "Филиповци" и "Факултета". Специализираната прокуратура е поискала постоянен арест. В момента в спецсъда се гледа мярката за неотклонение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над хиляда човека у нас чакат бъбрек, а дали ще дочакат.... През ден са на хемодиализа и на кой му пука.....Но това, че няколко човека са спасили други, без никого да карат на сила, а напротив -получили са пари за това, било престъпно.Подла, мизерна, порнографска, фалшива държава.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако на някой от нас ни се наложи за дете, дали няма и той да ползва услугите на тези хора, защото тук ще си чака и докато чака ще си отиде.Спасили са човешки животи и казват, че били престъпници, а "великата ни държава и нейните доктори" ги убиват, обаче са невинни....ЗАМИСЛЕТЕ СЕ
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17По Тошово време не можеше да идеш до турция.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи продават органи в евроатлантическа и евросъюзна България??!! Май всичко в "Русофилския доклад" е вярно 100 процента. Колко са случаите от Турция? Трябва да има статистика. Медиите са слепи и глухи за някои теми.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога по тошово време можеше да се случи подобно нещо? Питам аз до отговор не очаквам, защото съм роден средата на милият век.
16
4
 
7
 
! Отговори
@15 преди 4 години
Съвсем сериозно, всеки е собственик на собственото си тяло. Ако дарителят не е излъган с нищо, не е принуден от никой, къде виждаш престъплението? Значи ако Х реши да дари бъбрека си на приятел или просто познат, за който е чул че има нужда, е законно, но ако Х реши да го дари на познат срещу заплащане, е престъпление. От къде на къде? Действието е същото. Да не говорим, че очевидно да продаваш кръв не е престъпление (което според мен е дори по-гнусно). Защо няма хайки за платени кръводарители?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и бабите, дето хвърлят пачки от балкона го правят доброволно, ама някой умник е решил, че е незаконноТи сериозно ли!?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И реално, България има огромен проблем с даряването на органи. Няма достатъчно и хората си умират ей така от нежеланието на държавата да се изправи пред проблема. Обаче богатите турци си плащат и нямат проблем с органите. Всичко това би се решило, ако даряването в България се направи по подразбиране. Тогава само трябва да се купят 1-2 хеликоптера и органи ще има за всички нуждаещи се, защото хората няма да спрат да се избиват по улиците скоро. И никой няма да плаща за органи.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая даряването е напълно доброволно, така че не разбирам къде е престъпната схема. Явно проблемът е, че едни хора изкарват едни пари и не се отчитат където трябва. Което разбира се е ужасно. Но иначе, човек може да живее с един бъбрек, и е разрешено на близки и приятели да даряват бъбреци когато се наложи. Т.е. това е много сива зона, която спокойно може да се регулира. Не казвам, че само богатите имат право на живот, но от друга страна и бедните трябва да могат да изкарат нещо.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея сега ги транжирайте и кой от кво се нуждае. Иzроди
11
1
 
9
 
! Отговори
Lemmy преди 4 години
До къде стигнахме, да си продават хората бъбреците на криминални типове за да могат да си купят хляб. Браво на Българското правителство че до тук доката обикновенният Българин.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата ако го узакони това и се плаща на искащи да дарят,ще излезе по-евтино на НЗОК и на всички нас.Обаче няма кой да смуче системата тогава.Няма диализни апарати и консумативи да се плащат толкова и на някой ще му спре кранчето.Това е истината и не е само за бъбреци.Накачили са се едни свои хора там на върха и те взимат пари затова,че има хора болни от някои болести.И за лекарства и за апаратура,за всичко си има човек,който смуче държавна пара и нарочно не се решават проблемите.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи щом има търсене ще има и предлагане.Никой не е дарил насила бъбрек,а и не се извършва в България операцията.Човек чака,чака орган,ама няма и се принуждава да търси друг начин.Да изглежда престъпно,но реално е хуманно,един помага на друг,срещу съответно заплащане естествено.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.е. тея могат ад ги осъдят за документна измама - че представят лица за далечни роднини. От там нататък, донорите доброволно продават органите си. Сензация щеше да е, ако ги упояваха и после тея се събуждат с липсващи телесни части.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това в нашата просперираща държава и прекурор като Гешеф? Не нмой да бъди!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За цигари и алкохол се плащат акцизи и то не малко на 1 кутия цигари от 5 лева 3-4 лева са само акцизи и никой не е длъжен да става донор, ако не желае.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия тоя проблем с нуждата от органи го решиха с прииждането на бежанците,а тук явно с нуждаещи се от пари донори.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбираме, че донорите доброволно продават бъбреците си. Значи човек има правото да си уврежда тялото чрез алкохол, цигари, тъпчене с *** и опасни спортове. Но няма правото да си уврежда тялото чрез продажба на части от него или чрез наркотици. Не разбирам двойния стандарт. Или да бъдат наказвани всички които с глупостта си носят щети на здравноосигурителната система или да бъде позволоено човек да прави каквото си иска с тялото си. Не виждам логика да има нещо по средата.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За плода от късните аборти колко ли припечелват?
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова никога няма да се запиша за донор при смъърт тия касапи са го обърнали на търговия.