Главоболията на Тръмп след разговора със Зеленски

Президентът на САЩ настоява, че повод за импийчмънт няма
27 сеп 2019 15:06,
25
Главоболията на Тръмп след разговора със Зеленски

В САЩ и в Украйна не стихва скандалът около публикуваната стенограма на телефонния разговор между президентите Доналд Тръмп и Володимир Зеленски. Вчера Тръмп каза, че повод за импийчмънт няма, тъй като обвиненията на демократите са необосновани. Те обаче не смятат да се отказват, пише "Комерсант".

Белият дом представи в сряда стенограма от разговор през юли между двамата, в който Тръмп иска от Зеленски да разследва за корупция политическия му съперник Джо Байдън и неговото семейство. Разговорът е споменат в жалба на анонимен разобличител срещу Тръмп от август. Тя е основен елемент в обявено от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси разследване, което да установи дали президентът подлежи на импийчмънт.

След публикуването на стенограмата проблемите на Тръмп не изчезнаха, а за Зеленски те тепърва предстоят, отбелязва "Комерсант". Вестникът споменава по-специално, че украинският лидер, който е в Ню Йорк по повод Общото събрание на ООН, бил "принуден да се оправдава за прозвучалите в телефонния разговор критики срещу германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон".

Още по темата

"Въпреки че логично ЕС трябва да е нашият най-голям партньор, технически излиза, че това са САЩ, които са много по-голям партньор от ЕС и аз съм ви много признателен", казва на Тръмп Зеленски.

ЕС отхвърли упреците на Тръмп, че не е предоставил достатъчна помощ на Украйна. По думите на Мая Коциянчич, прессекретар на европейския топдипломат Федерика Могерини, европейската помощ за Киев през последните пет години е била "безпрецентна и последователна", посочва "Росийская газета".

Според изданието "Политико", цитирано в материала, от 2014 г. насам Киев е получил от Брюксел и различни европейски финансови институции общо около 15 милиарда евро под формата на субсидии и заеми. Средствата са отпуснати за реформи в украинската държава. Коциянчич поясни, че ЕС сътрудничи тясно със САЩ и други съюзни страни в подкрепата си за Украйна, по-специално що се отнася до антируските санкции, наложени на Москва след събитията в Крим и Донбас.

"Че къде са се отклонили от реалностите" Тръмп и Зеленски, критикували европейските си колеги?, пита се украинският политолог Олексий Голобуцки, цитиран в "Независимая газета". "Разтревожената" Европа наистина приказва ли, приказва. А действа единствено за собствена изгода", заявява той.

Импийчмънтът срещу Тръмп ще раздели САЩ - и всичко това заради разговора със Зеленски, алармира в заглавие "Новая газета".

Разследването в Украйна не откри никакви доказателства за престъпления на работилия в страната Хънтър Байдън - син на Джо Байдън, но темата за "конфликт на интереси" и "шуробаджанащина" може сериозно да навреди на предизборната кампания на Байдън старши. Според наблюдатели скандалът е нож с две остриета. Даже с три, ако споменем и проблемите на Зеленски - година преди изборите в САЩ той трябва или "да мине между Сцила и Харибда" - Тръмп и Байдън, или да вземе нечия страна, разсъждава вестникът.

Има реална вероятност долната камара на Конгреса, контролирана от демократите, да гласува за импийчмънт. После обаче случаят ще бъде внесен в Сената, който да разгледа обвиненията с участието на Върховния съдия, а заседатели ще бъдат самите сенатори. Републиканците имат сега 53 гласа, а за отстраняване на Тръмп са необходими две трети - 67 гласа. Математически погледнато, 20 гласа за импийчмънт от съпартийци на президента - това изглежда утопия. За момента. Но ако процедурата се проточи година - до самите избори, и се появят нови факти, а общественото мнение се люшне към импийчмънт, сенаторите републиканци няма да мислят за партийна солидарност, а за своето бъдеще. През 2020 г. американците ще избират не само президент, но и 34-ма сенатори, подчертава "Новая газета".

Опоненти на Зеленски в Киев "искат да го разкъсат на дребни парченца", официално настояват стенограмата от разговора с Тръмп да бъде преведена точно на украински език и "явно предвкусват възможността за импийчмънт" - но вече на украинския президент, пише "Московский комсомолец".

Междувременно в САЩ набира сила още един скандал, в който пак е замесена Украйна. Агенцията за национална сигурност внесе в комисията по разузнаване към долната камара в Конгреса доклад за използването на социалните мрежи в започналата вече кампания за президентските избори догодина. Документът разкрива, че огромен брой акаунти, настървено агитиращи за Тръмп - най-вероятния кандидат на републиканците, се модерират от територията на Украйна, се казва в статията.

Американските електронни специалисти установили и доста на брой "неслучайни съвпадения" с дейността на украинската мрежа от ботове, успешно агитирала за Зеленски на тазгодишните избори в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разказа в слово пред Колумбийски университет в Ню Йорк, че в кулоарите на Общото събрание на ООН е обсъдил със Зеленски изгледите за бъдещо членство на Украйна в алианса, пише "Известия".

Столтенберг обаче изтъкнал, че не е посочвал срок за влизане на Украйна в НАТО. Той припомнил, че всяка страна кандидат трябва да изпълни ред условия, за да отговаря на конкретни стандарти.

След смяната на властта в Украйна през 2014 г. новото държавно ръководство реши да се откаже от извънблоковия статут на страната, а по-късно затвърди в конституцията й стремежа за влизане в НАТО и ЕС като външнополитически курс, добавя "Известия".

САЩ взеха решение да подновят финансовата си помощ, отпускана на Украйна за военни нужди, напомня "Свободная преса". Според изданието "Украйна си остава в центъра на американската политика" и това е "трудно изпитание" за украинския политически елит, но "оттук парадоксално може да бъдат извлечени (освен известни негативи), и някои позитивни моменти за страната".

"Ще видим за какво точно ще стигне умението на украинската власт", допълва всекидневникът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
А да напомняме ли как самите т.нар. "демократи" две години водят разследване срещу самия Тръмп по абсолютно недоказани клевети? Това не е ли много повече заплаха за националната сигурност? Ноооо... когато сам Тръмп иска разследване срещу един очевидно корумпиран "демократически" измeкяр, това било "държавна измяна"? Какъв е тоя брайдън бе - да не е национален капитал някакъв, нещо като жив Форд Нокс? Просто демократическите *** осъзнаха, че губят и тия избори !!!
20
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
И ние си имахме *** - пастирка,която беше станала за посмешище.Ходеше и се хилище като простинал кон ,натрарваше се с присъствието си, за да си прави с известни личности селфи.Слава Богу, че вече е на политическото Бунище!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп си е най спорния президент в историята!Демократите не са стока, но за едно са прави, това е най самовлюбения и не стъпил здраво на земята президент, който са имали.Направи САЩ за смях, скара се с ЕС, скара се с Китай(70% от вноса идва от там), обаче е пръв приятел на Ким и Путин.Определено е колоритна личност, но колорита идва с доза смях.
18
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Луди ви направи тоя Путин сами почнахте да си говорите и се топите един на друг
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако Гриинлуински е одески евреин, като нищо нацистите ще му спретнат някакво обвинение че за този скандал е бил помолен от висш израелски администратор за ради по-леките реакции на щатите срещъ саудите, йеменците и иранците-- ама това ще яка конспиративна мътеница
16
0
 
8
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Чувствам че ще видим поредното ос*иране на демократите.Най-вероятно Тръмп ще спечели втори мандат,поради икономическите успехи които постигна,а те интересуват най-вече американците-какво става другаде слабо ги вълнува.
15
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Нека позная, след разговора Тръмп позеленя от яд.
14
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Демократите дали биха искали да излезнат наяве нещата които Байдън и синчето му сториха в Украйна?
13
0
 
7
 
! Отговори
10 преди 4 години
Тоя З......се оказа много зелен .Глей ти каква бяля навлече на бай Дончо! Тамън с Радев нагласиха сделка и ...праззно !Кога ли ни е провървяло !Я вижте Боко в К ....три -четири неща на лаф , но ...дъска ,*** ,език булгаришен ...! Абе , той няма ли да се връща тук , че ни стана много скучно - няма кой да ни разсмива ! Сега като почне кампанията да видите що ЩЕ-та ще има от него !
12
0
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Тръмп се опитват да го спрат по всякакъв начин, защото казва истината, прави това което е казал, че ще направи и не е лицемер. Вместо въпроса сега да е какво са правили баща и син Байдън в Украйна, те скачат на Тръмп? Жалка пропаганда, подла компроматна война, всичко е се организира и финансира от демократите.
11
0
 
11
 
! Отговори
Gandy преди 4 години
Не е важно кой е грабил,изнудвал и се намесвал в "независима"дьржава" щом е глобалист и служи на задкулисните юди.Добьр или лош, Трьмп е борец срещу световното зло и е атакуван долно. Все едно да обвиняваш ченгето,,че е по следите на престьпник. Това е масова лудост, втьлпявана като ценност. Боже,дай сили на Президента за борба.
10
9
 
2
 
! Отговори
решетников преди 4 години
Гладен руснак, водка сънува
9
0
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Казваш ако има данни за престъпление, Тръмп трябва да си мълчи, за да не обиди някой си - да прав си така се съсипва една държава, с правосъдие.
8
0
 
5
 
! Отговори
Маймонид преди 4 години
...и кривоносите губят с 0:2...
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъпника Тръмп иска да оклевети опонент, за да може да бъде преиъзбран. Да продължи икономическата война с Китай, да досъсипе САЩ и да подложи света на НСР. ЕТО ТОВА Е ТРЪМП-КЛОУН С РЕЗАЧКА!
6
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и защо не се обади на ам по-мияр порошенко дето наблъска украина с оръжиеа използва комика за вътр борби в сащ утре като се обърне палачинката каквоще стане със зеленски
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да много е скандално, че Тръмп иска от Зеленски украйнските власти да разследват сериозно данни за престъпление - огромен скандал, лошия Тръмп е иска да тикне престъпници в затвора, много зъл човек.
4
1
 
10
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Само за уточнение, че не го видях да го коментират журналята.Искането за импийчмънт е въз основа на това, че Тръмп искайки да подновят разследването се е опитал да урони престижа на Джо Байдън, което само по себе си е смехотворно. Факт е, че сина му до тази година е бил в борда на директорите на тази фирма със заплата над 50 хиляди долара, ясно е, че е сложен на поста там, след като баща му е направил услуга на укрите. Демократите сами направиха услуга на Тръмп, няма как да спечелят през 2020
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разследването в Украйна не откри никакви доказателства за престъпления на работилия в страната Хънтър Байдън - син на Джо Байдън, защото то беше прекратено и главният прокурор на Украйна по това време Шохин, беше изгонен от поста си, за да не може да го приключи. Сега Шохин заяви, че ще води дело за възстановяване на работа след незаконното уволнение. В Укропия предстоят интересни събития, от които може да се поразтресе Вашингтон. Студена пот е избила по гърба на Зе.
2
7
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
МОМЕНТАЛЕН ИМПИЙЧМЪНТ , ЧЕ ТОВА СЪЗДАНИЕ ТРЪМП ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА Е ГРОЗНО ДА ГО ТЪРПИМ!!!ТРЪМП НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО ЗА ЕС И БЪЛГАРИЯ ОСВЕН ЗЛИНИ!!! ТРЪМП КАЧИ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА !!!