Папата осъди "културата на удобството"

Тя водела до безразличие към съдбата на бежанците
33
Папата осъди "културата на удобството"
Снимка: БТА

Папа Франциск порица днес "културата на удобството", която води до безразличие към съдбата на миграцията по света и бежанската криза, предадоха АП и ДПА.

На отслужената от него литургия по повод Световния ден на мигрантите и бежанците папата каза, че "ние не бива да бъдем безразлични към трагедията на старите и новите форми на мизерия, на безрадостната изолация, оскърбления и дискриминация" към онези, които "не принадлежат на нашата група".

Франциск заклейми лицемерието в световната оръжейна търговия. Според думите му повечето оръжия, разпалили войни, са произведени и продадени в други райони, които после не желаят да приемат бежанците, появили се от тези конфликти.

Главата на Римокатолическата църква подчерта, че християните имат "нравствения дълг" да помагат на мигранти, бежанци и други изпаднали в беда хора. "Бог е особено загрижен за чужденците, вдовиците и сираците, защото те са безправни, изолирани и маргинализирани", каза той. "Има една истина, която боли: Този свят става все по-елитарен и жесток спрямо низвергнатите". Самият Франциск е потомък на италиански имигранти в Аржентина.

На литургията на площад "Свети Петър" присъстваха мигранти и бежанци от конфликти на различни места по света. След литургията бе открита бронзова скулптура, изобразяваща мигранти, скупчени в лодка. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да наздначи бежанци на работа във ватикана, кой кардинал, кой чистач, все ще им намери място...Странно, че на лодката има и жени....
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aми хубаво. Сега отиваш в богатите на петрол страни и им казваш да си приберат мюсляците от Европа. Какво само създаваш комплвкси на нормалните хора. Не забравяй, че и ти си имигрант.Европейците католици ти събират малко църковен данък, та се чудиш как да разпределяш хорските пари ли?
23
1
 
2
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Тази сутрин в HR INFO - В Швейцария са събрани 21 000 000 франка от 25 суперлуксозни автомобили (само Ламборгини Роудстър - 7 000 000 франка, едно от общо 9те съществуващи) на СИНА НА ПРЕЗИДЕНТА НА ЕКВАТОРИЯЛНА ГВИНЕЯ, обвинен в пръскане на "държавни пари" с които е финансирал "луксозния си живот". За такиво шебеци ли, да сме "отворени"? Шебеците от Африка и Азия - не идват в Европа "бягайки от войни", не идват за да работят. Те идват за да плюскат наготово, и да се размножават - за наша сметка!
22
4
 
2
 
! Отговори
Древна поговорка: преди 4 години
И най-лошият мир е по-добър от най-бързата и успешна война. Даааа амаааа не е точно така, понякога е неизбежна войната, ако зад маската на мира се крие опасност за цялото човечество и живот, тихо и завоалирано!
21
3
 
18
 
! Отговори
2 преди 4 години
Белодрешко ни готви граждански войни....
20
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата е со ро соид!Нали така, дрОгаре?Айде плюйте сега Светия Отец, на воля!
19
4
 
19
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Папата да ходи да се .. някъде....
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че ние за удобства зарязахме комунизмът. За едни бежанции
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Главата на Римокатолическата църква подчерта, че християните имат "нравствения дълг" да помагат на мигранти, бежанци и други изпаднали в беда хора."Не и когато са милиони и искат да се настанят в дома ти завинаги. Този трябва малко по-често да си сваля шапката за да му се проветрява главата.
16
2
 
27
 
! Отговори
мак преди 4 години
На Лесбос подпалиха лагер, за да ги преместят навътре в страната, май от благодарност, че гърците са ги приели и ги хранят. Не мога да се съглася, че който и да е има дълг към когото и да е. Ако има желание, да помага, ако ли не по различни причини, негова работа. Никой не е в състояние да спаси целия свят, а войни и беднотия винаги ще съществуват.
15
1
 
4
 
! Отговори
то въпрос преди 4 години
...а коя е "нашата група"?За да зннам, ако ми се прииска, от кого да се изолирам?
14
2
 
24
 
! Отговори
Сорос преди 4 години
Ето кой насърчава миграцията.Сатана във расо...
13
7
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Браво !!!!!
12
2
 
20
 
! Отговори
от БГ преди 4 години
Не искам да съжителствам с ***, арабели , азиатци и ***.Те не са носители на цивилизацията.
11
2
 
12
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Трите придишни глобални затопляния в записаната история (12-9 век пр.н.е. ,1-4 век н.е. и 9-12 век н.е.) доведоха до две масови бедствия за човечеството.Вълни от преселения на хора и ръст на религиозните вярвания.В настоящото преселение ще бъдат задействани поне 2.5 млрд. бежанци.Начина за справяне на нападнатите с такава вълна е само един - Война.Като се почне от предателите в нашия двор,начело с Църквата. Иначе ни чака съдбата на Рим и нови Тъмни векове.
10
1
 
3
 
! Отговори
Блажиш ли блажиш ли преди 4 години
Да бе... Тук,поне- мерцедеси,аудита....и бог знае какви екстри още.... ;)
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политическа пешка.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този племеник на Сатана да се застреля!
7
1
 
14
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Много му е удобно така на Папата!
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми приеми ги във Ватикана ве Папо !Кво само ревеш ние да ги вземаме?Твоето не е ли култура на удобството ??