6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с лицензия за още 10 г.

Няма ограничения за безопасната му работа
12
6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с лицензия за още 10 г.
Снимка: БТА

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" получи лицензия за експлоатация за нов 10-годишен период.

Документът бе връчен от председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ст.н.с. д-р Лъчезар Костов на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Резултатите от направените разчети потвърждават, че няма ограничения за безопасната работа на шести блок в следващите 30 години.

За изминалите 28 години от пуска си през 1991 г., шести блок работи при спазване на всички изисквания за безопасност и има своя безспорен принос за стабилността на националната енергийна система и за опазването на чистотата на природата. От включването си към националната електроенергийна система на 2 август 1991 г. до излизането в планов годишен ремонт на 22 септември 2019 г. блокът е произвел 174 853 772 MWh електроенергия и е спестил изхвърлянето на 207 733 115 тона емисии въглероден диоксид в атмосферата, съобщиха от централата.

На другия блок на атомната централа – пети, проектът за продължаване на експлоатационния ресурс също бе реализиран в пълен обем и безопасната му работа е обоснована за 30-годишен период. От 6 ноември 2017 г. блокът има лицензия от АЯР за следващите 10 години.

Финансирането на всички дейности по мащабния проект и на двата блока е изцяло със собствени средства на АЕЦ "Козлодуй". Общата сума по програмата за удължаване живота на двата блока възлиза на 292 млн. лв.

Енергийният министър Теменужка Петкова подчерта, че изпълнението на проекта гарантира производството на чиста електрическа енергия на достъпни цени.

Според енергийния министър за първите осем месеца на тази година нетната печалба на АЕЦ "Козлодуй", която осигурява 34% от националното производство на електроенергия, е над 270 млн. лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализмът подари на България 6 блока ядрена енергияКапитализмът спря 4 блока и не може да построи 30 години 2 блока. Слабичък е и иска чуждестранна помощ, не дава държавни гаранции, защото е слаб.България би била един Афганистан на Балканите, ако нямаше социализъм.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В АЕЦ Козлодуй всички блокове са построени от СССР през 1974 година. За 45 години няма нито един дефект. Преживял десетки земетрсения но още е там. Оная Една седесарка затвори блокове които можеше да работят още 30 години. Затова сега тока нее 1,5 ст. а 35 ст. Честито.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онея реактори дето седят кога ще ги дадете на Козлодуй?
5
0
 
6
 
! Отговори
Това е преди 4 години
Защото не е строен от ГЕРБ.Иначе отдавна да е само един гьол.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Б у н а ц и! Спряхме си читавите блокове Поради воя на Миглена Кунева за платените и сребърника Да си затворим читавите енергоблокове защото някой така искал и и платил! Та сега разчитаме само на останалите блокове! Смешни сме! Даже жалки че ни водят за носа наши " българи"!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чудя сеВ днесбг на "лиценз" му викат "лицензия". Обикновена журналистическа неграмотност.
2
0
 
5
 
! Отговори
Чудя се преди 4 години
Какво е лицензия ?
1
3
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
Браво!Просто няма какво друго да се каже.Браво!