Местните избори – най-сложни досега. Ще има ли хаос с бюлетините?

Няма сигнали за купуване на гласове, обясниха от ЦИК
Обновена: 14 окт 2019 11:27 | 14 окт 2019 10:32, Петя Славова
55

Няма да е пресилено, ако се каже, че предстоящите местни избори ще са най-сложните досега. В някои места ще се гласува освен за кмет на община, за общински съвет, но за кмет на кметство и за район.

Към това се добавят и възможността листите за общински съветници, които ни предлагат партиите да се пренареждат според предпочитанията на избирателите. Всичко това трябва да се преброи в края на изборния ден и да се преработва от избирателните комисии.

"ЦИК още на 2 септември излезе с решение. Предложихме на Общинската избирателна комисия в София да бъде разделена в 3 различни пункта, като се осъществява конферентна връзка.

Още по темата

Общинската избирателна комисия реши приемането на бюлетини да бъде по друг начин - всички ще бъдат в "Арена Армеец", но вътре в залата ще има три пункта. Надявам се да има добра организация, редът се определя от Общинската избирателна комисия". Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че ЦИК е предложила друг вариант, за да не се получават ексцесии.

"Секционните избирателни комисии в страната вече са назначени, започват и обучения. Опитахме се финансово да ги компенсираме добре, тъй като този труд не е никак лек. Надяваме се да успеем да проведем едно адекватно, добро обучение. Призовавам партиите да не сменят в последния момент членове на секнционни избирателни комисии", коментира Цанева.

По думите ѝ по-сложна ще бъде обработката на бюлетините за общински съветници, тъй като там има и преференции.

"До този момент за купуване на гласове няма сигнали, които са постъпили в ЦИК. Имаме такива, че социологически изследвания, които се публикуват, не са с необходимата информация. Апелирам да бъдат добре обучени членовете на секционните комисии, за да протича изборният ден по-лесно", обясни говорителят на ЦИК в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са сложни изборите, защото за новите кметове ще изберете пак старите кметове. Много сложно сте зациклили, вече цели десет години цялата държава не е мръднала напред.
9
0
 
6
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Отсега е сигурно, че ще има хаос в Арена Армеец и хора, които ще спят вътре.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднага щом Гроб загубят София ще си сипа една ракия
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умните и грамотните хора гласуват за БСП
6
1
 
6
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 4 години
100% ЩЕ ИМА ХАУС НА ГЛАСУВАНЕТО, КАТО ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ НАЙ-ВЕЧЕ, ЩЕ ВЛЯЗАТ СУЛЮ И ПУЛЮ...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За София всички говорят за кмета, но да не забравяме колко важно е да се пусне и за общински съветници, където Демократична България имат реален шанс да са втори. Обшинският съвет е много важен, не само кой ще е кмет.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тежки са тия избори, аз ще отида рано, когато ще са по-малко опашките - то и за кмет е важно, и за общински съветници е много важно и за какво ли още не ще се пуска, та очаквам да става бавно, дано има добра организация и да успеят всички, които искат да гласуват.
3
0
 
8
 
! Отговори
СЛОЖНО Е преди 4 години
особено за неграмоните Ц., дето трябва да им обясниш за кой да гласуват. Сложете по един портрет на батя им Бойко, ама не оня дето е млад като Живков 1956г, а нещо по съвременно с брада , шкембе и разкопчано сако, че да могат да го познаят
2
1
 
10
 
! Отговори
ЦЕЦО ПРАВИ ИЗБОРИ преди 4 години
Може би работи в нелегалност безценния кадър на ГЕРБ. Лично попълва формулярите за ромскте махали. Да не се объркат хората....
1
0
 
17
 
! Отговори
брях преди 4 години
На *** чип сичко му е сложно.Скоро и рибния буквар ще ви е сложно да четете.Иначе дигитализация,дигитализация,дигитализация...смех...