МВР или БФС са отговорни за проявите на расизма?

Чия беше отговорността за вътрешния ред и сигурността на стадиона?
Обновена: 16 окт 2019 10:27 | 16 окт 2019 10:17,
66

"Още преди срещата между България и Англия се заговори за очаквани демонстрации и прояви на расизъм от страна на нашите футботни фенове. Превантивни мерки обаче така и не бяха взети. Липсваше фейс контрол - без качулки, плакати и нацистки лозунги на стадиона. Чия беше отговорността за вътрешния ред и сигурността?", запита спортният журналист Крум Савов по повод мача между България и Англия на Националния стадион "Васил Левски".

Английската футболна асоциация поиска от европейската футболна централа пълно разследване на злополучната европейска квалификация, заради "гнусни расистки скандирания" по време на мача, а най-популярната организация за борбата срещу расизма по футболните терени "Kick it out" призова България да бъде изхвърлена от всички турнири на УЕФА.

Още по темата

"Боби Михайлов ли трябваше обаче да понесе цялата отговорност за случилото се? Трябваше ли да подаде оставка? Защо никой не потърси отговорност от министъра на вътрешните работи?", реторично попита Крум Савов.

И отбеляза, че от каквито и скандали да е белязана биографията на Михайлов, то не е работа на БФС да се грижи за реда и сигурността по стадионите.

"Държавата се държи безотговорно. Вече трети ден МВР не съобщава имената на хулиганите, които се проявиха като нацисти. Няма арестувани", добави журналистът Юлий Москов в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Той бе категоричен, че проблемът бил "много по-български отколкото изглежда".

"Защото у нас виновни няма. Това е държавата на невинните... Боби Михайлов е една димна завеса, пионка, зад която се опитват да скрият всичко. Оставката му не решава проблемите", подчерта Москов.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът и бивш председател на Тръст "Синя България" Васил Колев, който е присъствал на срещата България - Англия коментира, че безспорно прояви на расизъм, считани за забранени и подлежащи на съответните санкции, по време на мача е имало.

"Няма как да си заровим главата в пясъка и да се оправдаваме. Аз нацистки поздрави обаче не съм забелязал. Дори разбрах за случващото се чак в края на второто прекъсване на мача. Много от хората по трибуните също", каза той.

И отбеляза, че у нас сме свикнали да ставаме свидетели на подобни прояви по време на футболни мачове. Затова и те не се разглеждат като расизъм. За разлика обаче от Англия, където това е нещо сериозно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се забрани със закон футбола в България. Тогава ще има развитие, както всичко незаконно.
34
1
 
23
 
! Отговори
anon преди 4 години
В белите държави на хулиганите се поставят забрани да посещават футболни мачове до живот. Като изгоните хулиганите, ще почнат да идват бащи с децата си по стадионите.Опаа, забравих че тези ултраси в агитките са ви нужни по-време на избори и за мокрите ви поръчки. Извинете.
33
2
 
2
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
До 30) Таква птица като национал-болшевизъм не може да съществува. Тези понятия са коренно различни. Това което Фюрера се опитваше да пропагандира беше невъзможно и глупаво и към края на войната той вече го знаеше и сам се отрече от писанията си в "Моята Борба". Няма как да отречеш, че няма борба между класите. Няма как да пропагандираш социална система на равенство в чисто капиталистическа икономика - взаимно излключващи се фактори - тоест илюзия с която Фюрера е спечелил подкрепата на невежия.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекТи откри топлата вода - браво! И къде няма расизъм - дай пример? На този свят има всякакви хора, с всякакви виждания за живота и света - за мен вегани, екотлибани, гейактивисти и т.н. ***, са много по-опасни от разни неонацисти, но ги приемам че съществуват. В крайна сметка, живеем в държава в която е прието, че има свобода на словото и парламентарна демокрация, тоест ние гласуваме и мнозинството определя какво ще се случва. Да се борим с разни крайни групички е утопична лудост.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БФС не жандармерия или морален ментор.Вменяването и на отношение към расизма, и очакването да предприема каквито и да е наказателни мерки е нереално и подменя структурата на властите в държавата.Това е неуместно, което се практикува в световен мащаб, и цели дискриминация. Днес тренират подобна безумна процедура спрямо нас. Скоро ще шамар и други. А единственото което е разумно, делегата да се обърне към отговарящи за реда на стадиона, и той да си свърши работата.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
31Защо трябва да има на 20 000 човека-20 000 полицаи,не ти ли сече пипето,та задаваш такъв глупав въпрос!?Нека те светна малко,а за другото ако имаш сиво вещество,то сам ще се досетиш.Има видеокамери и нарушителя-година да не посещава минимум мачове или пък ако"прехвъркне" някак си,щото на пропуските няма достатачно техника(всепак ме балканска страна в Европа),то отива на съд ... . Нататък си ти ,включвай тоз уред да работ където носи и става май само за шапка.)И за другите се отнася това.
29
2
 
6
 
! Отговори
Астор преди 4 години
И двете страни и БФС и МВР са виновни са расизъма по стадионите ,защото не си гледат работата.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е какво, на 20 хил. публика да има 20 хил полицай, та ако някои вдигне ръка, ченгето да му я шляпне, така ли? Футболните хулигани са футболни, трибуната е широка, в случая световна и могат да излязат на преден план. Какво е направило БФС срещу футболното хулиганство? Какви наказания има освен частично затворен сектор и някоя хилка глоба, която не се знае къде отива?
27
2
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 22Истината е, че от това което си написал става ясно, че в България има расизъм и нацизъм.А най-лошото е, че има и наченки на националболшевизъм!За него малко се говори, но националболшевизъм е имало дори в Германия в началото на 20-ти век. Това е най-лошата комбинация - дори са искали да съчетаят радикалните леви партии с радикалните десни, да се обединят комунисти с националсоциалисти, нещо което по ред причини (слава Богу!) не се е случило.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено МВР.БФС плаща за охрана. Инструктира на охраната се провежда от служител на МВР. Цялостната идея, за такива прояви да се наказва клуб, организация и други. несвързани с публиката структури е порочна и неефективна.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Martin BormannИстината е че повечето хора не им дреме какво се случва, в Европа върлува краен нихилизъм и егоизъм, след мен и потоп. Не толкова малцинствата са проблем, колкото че няма целенасочена политика за тяхното интегриране /асимилиране/, напротив големия напън е да се принуди обществото да ги приема такива каквито били, ето тук идва расизма. И като сме против малцинства и пришълци какво правим? Абсолютно нищо, буквално! Не правим деца, не ценим културата, езика и традициите си.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И двете "институций" са отговорни!!!!Но по-отговорната за случилото се е МВР.Имат една много добра думичка "превенция",но е само думичка!!!!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговорна е безнаказаността. Расизма се вихри от години по стадиони и улици, и всички се правят, че не се случва нищо. Всяка година върви Луков-марш, нацистките прояви на мачовете са част от пейзажа, ама досега някой да е наказан? А щом един плевел не се изкорени като малък, той расте и завзема територия.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водачът на лум пените от София-Запад ходи с фанелка с лика на Бойко Борисов и открито агитира за ГЕРБ.Всеки може да го провери във ФБ - напишете Георги Валентинов.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се правите на луди? След мача със Славия какво беше наказанието на Левски? Кой е виновен за толерирането на хулиганстовото във всичните му аспекти на стадиона? Аз ли? Борисов ли имаше интрес да почупят ст. на Славия? Левски защо игра без публика срещу кипърците? Аз ли ги наказах. Хайде моля, отдавна отбора на Перуката трябваше да е понесъл доста солидни санкции.......... Като поритат по поляните, ще видим дали ще има нацисти на село.
20
1
 
8
 
! Отговори
МАФИЯ преди 4 години
СЛУЧАЯТ Е ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕВИДЕНТИ НА КОРУМПИРАНАТА ВЛАСТ/МАФИЯТА/ В БЪЛГАРИЯ , КОЯТО СЕ КРИЕ ЗАД МИЛОВИДНИ И ШОУ ЛИЦА , КАТО ФАНДЪКОВА , БОРИСОВ , КАРАКАЧАНОВ И ГЕШЕВ - КОИТО УВЕРЕНО ВОДЯТ БЪЛГАРИЯ КЪМ ТОТАЛИТЪРИЗЪМ - ЧЕРВЕН ИЛИ КАФЯВ - ВСЕ НАЙ-ЛОШО !!!А ВИЕ ПАК ГЛАСУВАЙТЕ - БЕЗ ДА КОНТРОЛИРАТЕ - ИЗБОРНИТЕ ПРОТОКОЛИ !!!
19
8
 
7
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Истината е следната: Повечето хора в Европа не обичат малцинствата. Повечето хора в Европа не искат тези малцинства да се разрастват и да бъдат форсирани да ги толерират. Това е на Балканите, източна, централна както и западна Европа - включително и острова на забравените. Опитите на "власта" да притъпи нетолерантноста към чужденците е обречена на провал още в зародиша си, няма да успее и колкото повече се опитват да ни контролират, толкова повече "расизъм" ще бъде демонстриран докато не клекнат
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Деца, учете руски език, ще ви трябва!А също така и турският ще бъде на мода.Като разбият окончателно бедната ни държава, Путин и Ердоган ще си ни поделят така, както навремето Хитлер и Сталин си поделиха Полша!И ние нищо няма да можем да направим!Въпросът е, към коя държава искате да попаднете? Към Русия или към Турция?Избирайте отсега докато има време!
17
0
 
12
 
! Отговори
Един преди 4 години
Алкохолът стои зад Боби Михайлов. След като е изтрезнял вчера е разбрал, че всъщност никой не стои зад него!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лум пените от София Запад се командват лично от Бойко Борисов.Може да лъжете хората по провинцията, но не и нас в София.Именно същите тези лум пени наскоро бяха мобилизирани пак лично от Бойко Борисов да участват в контрапротеста, целящ да защити Гешев.