Преместиха тялото на Франко от "Долината на падналите"

Семейството му забрани заснемането на ексхумацията
24 окт 2019 21:39, Нели Христова
12
Преместиха тялото на Франко от "Долината на падналите"
Снимки: Reuters

Тялото на Франсиско Франко беше ексхумирано днес от мавзолея в Долината на падналите в близост до Мадрид и пренесено с хеликоптер за препогребване в малка семейна крипта в гробището Мингоррубио, северно от испанската столица, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

С ексхумацията на тленните останки на диктатора испанското правителство откликна на дългогодишното желание на много испанци, които смятаха внушителният мавзолей, построен от Франко, за оскърбление срещу паметта на десетките хиляди жертви на испанската гражданска война и на последвалия диктаторски режим и които искат Испания да изглежда като модерна демократична държава, отбелязва АП.

В опит да осигури защита срещу намеса в личния живот на роднините на диктатора и да предотврати заснемането на ексхумацията и качването на кадрите от нея в социалните мрежи, правителството забрани използването на камери и мобилни телефони по време на процедурата. Всички присъстващи трябваше да минат през металдетектори, а представители на медиите не бяха допуснати на ексхумацията. Очаква се пренасянето на тленните останки на диктатора да струва на испанската хазна близо 63 000 евро, отбелязва ТАСС.

За предотвратяване на евентуални безредици испанското правителство забрани протестите срещу ексхумацията на привърженици на Франко на гробището Мингоррубио. Въпреки това около 500 души, които носеха знамена и символи от епохата на диктатора и които скандираха: "Да живее Франко!", се събраха в близост до гробището под надзора на полицията. Те скандираха обиди срещу и.д. министър-председателя на Испания Педро Санчес.

Бившият испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро каза пред испанската национална телевизия, че ексхумацията има огромно значение за демокрацията в страната. Според испанския ежедневник "Паис" това е важен момент за страната. "Испания се прощава с последния голям символ на диктатурата", пише днес изданието на първа страница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите псевдодемократи сега ще се възмутят. Или ще запазят мълчание. Те, за фашистите казват или добро, или нищо.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-после е там където му е мястото.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франко е бил фашист.
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От работата си като екскурзовод с испански групи разбрах, че на тях им е било абсолютно забранено да посещават социалистически страни. А когато най-после след смъртта на Франко идваха на българска земя възкликваха: "А ,че тук няма бедност!" На което аз учудено питах: "А трябва ли да има?" "Ами на нас така ни говореха, че сте много бедни и неграмотни." Такава е била злостната франкистка пропаганда.
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя диктатор Испанците го мразят. По негово време е била мизерия като в днешната Мутроландия. Много народ са живяли в пещери защото са били против власта. Избил е стотици хиляди Испанци дръзнали да се противопоставят на режима. Говорил съм с Испанци преживяли режима на Франко които го проклинат него и наследниците му. Затова и сегашната власт е взела мерки народа да не избие родата му.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И всъщност, кой ви каза, че Франсиско Франко, спасил страната си от червената болшевишка чyма, е диктатор?
5
9
 
2
 
! Отговори
Слава Україні преди 4 години
Героi - Слава!
4
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Франко Ди Дженаро
3
6
 
10
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Черен ден за Християнството и Европейската раса! По същия начин 1946г. комунистите осверниха Цар Борисъ III Обединителъ. Да се осквернява гроба на един велик син на Европа е чист сатанизъм! Факта, че католическата църква го допусна е ясно доказателство, че е тотално пропита от сатанистите мегационисти и масони и е църквата на Антихриста! Анатема, анатема, анатема! Богъ да даде покой на Франко!
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Педро Санчес е едно мръсно долно продажно същество. Веднага след качването му на, власт, беше извикан от Сорос на четири очи. За какво? Да го поздрави за поста, или да му даде инструкции? ***! Ако не го махнат и вземе изборите, много лошо се пише. Той е същото мръсно кпеле като Макрон. Продажни *** на банкерите
1
4
 
4
 
! Отговори
Така и Боко преди 4 години
Ще го есхумират след много години,да се слави името Му!