Защо хората започнаха да събират пари "под дюшека"?

И все пак електронните разплащания заменят парите в брой
Обновена: 28 окт 2019 17:58 | 28 окт 2019 17:52,
17
Защо хората започнаха да събират пари "под дюшека"?
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Финансовият сектор в наши дни се нуждае от голяма доза доверие, а неговото дигитално бъдеще ще изисква още повече. Ако електронните разплащания заменят парите в брой, хората ще трябва да повярват, че битовете информация, които се разменят между телефони, карти, терминали и блокчейн в крайна сметка имат реална стойност, пише в коментар за Bloomberg Леонид Бершидски.

Още по темата

Ако се съди по предпочитанията на хората към физическото боравене с пари, вероятно това обаче няма да се случи. На пръв поглед, парите в брой са напът да изчезнат. Швеция почти е елиминирала употребата им за разплащания. В САЩ, родината на всемогъщия долар, почти една трета от населението може в продължение на цяла седмица да не използва и една единствена банкнота. Бизнесът експериментира с безкасови плащания, като се надява да ускори трансакциите, да се бори с кражбите и да създаде по-безопасна среда за служителите си.

Бюджет 2020 балансиран. Колко е предвидено за харчове?

Всъщност, притежаването на пари в брой преживява нов възход. Хората в някои от най-развитите държави по света, като например еврозоната, Япония и САЩ държат все по-голямо количество пари в брой. В САЩ например, парите в обръщение са били 1.76 трилиона долара в края на месец септември. Това е около 8.2% от БВП на страната, сравнено с 5.6% спрямо времето преди финансовата криза от 2008 г., като това е и близо до най-високото ниво в последните 36 години.

Ако хората имат нужда от по-малко пари в брой, за да се разплащат, защо тогава биха държали толкова много в наличност? Отговорът е, че както изглежда, те разчитат на физическите пари като начин за запазване на стойност. Предпочитани са банкнотите с голяма стойност като 100 долара, които са най-удобни за заделяне на големи суми. Делът на тези банкноти в обращение достига 80% през 2018 г. в сравнение с 73% преди десетилетие.

Тази ситуация в развитите страни остро контрастира с развиващи се икономики като Китай, Индия и Русия, където обемът на парите в брой намалява като процент от БВП.

Защо хората в богатите страни трупат пари в брой? Без съмнение, това има връзка с усилията на централните банки да държат лихвите ниски. Когато приходът от сигурни инвестиции като банкови депозити или държавни облигации е много или малко равен на нула, хората не губят, ако държат парите си в брой. Това илюстрира и защо централните банки не могат да понижат лихвите твърде много – вместо да харчат или да гледат как спестяванията им се стопяват всеки месец, докато стоят в банката, хората просто ги теглят и ги складират „под дюшека“.

Големият интерес към парите в брой разбира се, не може да бъде обяснен само с лихвите. Престъпниците отдавна ги предпочитат като начин за анонимни и непроследими плащания, но едва ли това е обяснението за ръста в търсенето на парите в брой в последните десет години. Точно обратното – криптовалутите дадоха на престъпниците още по-добра алтернатива.

Според скорошно проучване на икономисти от Азия по-старите поколения имат афинитет към парите в брой. И когато техният дял от населението нараства, особено в развитите страни,  то и парите в брой в населението растат.

Още икономически анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Бай Митьо преди 4 години
До Портфолио антикризаГрешиш. Какви долари, злато ....... по - добре апартаменти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Ст Загора. И шапка на тояга .............. рентичката ..........
13
0
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До dasdaХахахаа, нито НАП и други долни институции :)))))
12
0
 
2
 
! Отговори
Еййй преди 4 години
Банките са виновни ,няма лихви, изяждат малките спестявания несигурни кредити и заеми------ само в бурканбанк.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо хората започнаха да събират пари "под дюшека"?Логично в България е рисковано банките фалират доста често. И така пестиш цял живот отделяш си от залъка и накрая банката фалира и излиза че си гладувал цял живот за нищо...
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бурканбанк и дюшекбанк са най сигурните банки. Защо да им пълня гушата на банкерите да си правят печалба с парите ми а да нямам никаква печалба от лихви. Нищо не дават а искат да вземат. То мама на тате не дава без да плати. Направете си тайници изтеглете си спестяванията а банкерите да си го сму, кат.
9
1
 
24
 
! Отговори
dasda преди 4 години
защото от там съдия изпълнител не може да ти ги вземе
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те са затънали в дълг, защото днешните пари след ВСВ са дълг. Самите кредитори нямат интерес някога този дълг да им бъде изплатен, а имат интерес от това да държат цели популации в политическа, икономическа и военна зависимост. Дългът е просто байтове в компютрите, а кредиторите пак избират музиката при увеличаващ се дълг.
7
6
 
4
 
! Отговори
Портфолио антикриза преди 4 години
10% в злато и сребро.10% долари в кеш.10% евро в кеш.10% швейцарски франкове в кеш.30% в акции.30% в земеделска земя.
6
3
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
направо е смешно да наричате богати страни тези, които дължат и са затънали с десетки трилиони долари зад океана и почти всички европейски тъй наречени богати страни като Германия която дължи 3 трилиона и 200 милиарда... ама това не се пише - та няма богати страни, а задлъжнели...
5
0
 
31
 
! Отговори
абсолютно вярно преди 4 години
До Анонимен 1Забрави да добавиш за таксите на банките,че "се грижели за парите ти"!Алчността им е пословична,за мен това с таксите е абсолютна некадърност,за това си изтеглих парите,нищо не губя,и си ги скатах!
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В общества където гражданите имат спестени пари в кеш и оръжие за самозащита, е много по-трудно да дойде какъвто и да е тираничен политически режим където двама милиционери могат да те замъкнат нанякъде от вратата ти или да те оставят без собственост и имоти.
3
2
 
39
 
! Отговори
100 Leva преди 4 години
От старите хора знам, че:" Парите са пари, когато са у джеб" Всичко друго е мижи да те лажем!
2
11
 
9
 
! Отговори
Жълтите павета преди 4 години
Хората нямат доверие на електронните пари. Не навсякъде ги искат. Нямат терминали или укриват доходи. Поне тук е така. Същото е и с желанието да имаш деца. Разни индивиди нямат образование, нямат работа, и професия, то имат по 10 деца. Или други имат по две, но са алкохолици или наркомани и не се грижат за тях. Именно затова е измислена войната за пречистване на света и да въвеждане на нов ред. Сещате се какво ни чака. Целта е покриване на Новите десет заповеди.
1
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нулеви лихви и банки които се държат от свинчуги и милиционери, най-добре е един огнеупорен сейф вкъщи и вътре евраци на стотаци...