ГДБОП разкри международен канал за трафик на ценности

8 души са арестувани в България, един - във Великобритания
31 окт 2019 01:00, Анисия Иванова
10
ГДБОП разкри международен канал за трафик на ценности
Снимка: МВР

Антични амфори, монети, накити, керамика, фризове и други, общо над 4600 предмета, са иззети при международна операция, проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура; 8 души са задържани в България, един - във Великобритания. Това съобщиха от МВР.

Международната специализирана полицейска операция е извършена на 25 октомври от служители на ГДБОП, сектор "Трафик на културни ценности", колегите им от секторите за борба с организираната престъпност в Плевен и Ловеч, Враца, Монтана, Благоевград и разследващи полицаи. Действията са предприети под ръководството на Специализираната прокуратура по досъдебно производство във връзка с международно разследване срещу канал за трафик на културни ценности.

При операцията е разкрита и документирана престъпна дейност на български граждани, насочена срещу културното наследство, свързана с незаконно търсене, придобиване, съхранение, търговия и трафик на движими културни ценности, включително и археологически предмети. Участниците са част от международен канал за трафик на културни ценности с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на България.

В рамките на операцията е предприето претърсване на 12 адреса и пет леки автомобила, обискирани и задържани са осем души. В хода на процесуалните действия са иззети около 3800 антични монети, три антични амфори, над 600 антични предмета (фибули, върхове на стрели, апликации от конска амуниция, части от колесници, статуетки и др.), 121 антични халки, пръстени, топчета, обици; 52 антични игли и стрели; 32 керамични и стъклени съдове с различна форма и големина; пет каменни парчета и фризове. Намерени и иззети са и сумата от 40 000 лв. и 10 000 евро; товарителници за извършени пратки до Великобритания; много на брой документи, удостоверяващи продажби в аукционни къщи в Западна Европа, както и списъци на конкретно продадени предмети, бройки и цени.
Общия брой на иззетите артефакти е над 4600.

На мястото, където са задържани трима в момент на извършване на сделка, а именно - офис на търговско дружество, са намерени пакетирани по-голямата част от предметите и монетите, разпределени в кутии, и готови за изпращане към Лондон. Там са открити и множеството документи, удостоверяващи продажбите в различни аукционни къщи в британската столица, ръчно изписани списъци с предметите, цените и снимки на продадени артефакти.

В рамките на разследването e установено, че културните ценности са съхранявани в нает склад, но поради невъзможност мястото да продължи да бъде използвано, се наложило да ги преместят в гаража към офиса, докато се намери ново подходящо депо. Именно при претърсването в гаража са открити и иззети изключително редки и ценни предмети с историческа, културна и финансова стойност - различни керамични съдове, амфори, стъкло, фризове, част от намерените монети и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Евала"Къде са платежоспособните колекционери, за които пишат че имали връзка? :)" - ами те са си на запад - там където колекционирането е разрешено
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След подмяната на строя много архиологически ценности се изнесоха.Бяха заловили и брата на Татарчев и....нищо.Други узаконени колекционери с артефакти за милиони,един от които от бившата ДС не ги разследват от къде са им колекциите.Комунизма не си е отишъл.За едни може,за други не.Тия бандити започнаха кражба на археология под ръководството на БКП още през 1983 година.Дори и Людмила се включи да търси египетска богиня Бастет под секрет!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГДБОП е мафиотска структура на ГЕРБ.А у няма начин някой гедепопаджия да не е замесен в канала.
6
1
 
4
 
! Отговори
Евала преди 4 години
Преди няколко години хванаха много тарикати, не влезнаха в затвора, но някои имат осъдителни присъди, но важното е че се иззеха неща които са с истинска стойност не като тея буклуци. Въпроса тук е друг.... Къде са платежоспособните колекционери, за които пишат че имали връзка? :)
5
2
 
3
 
! Отговори
Бойко Ефенди преди 4 години
Добре че е международното сътрудничество, че бопаджиите не пипат без да им се спусне от ръководството
4
1
 
8
 
! Отговори
така ще е преди 4 години
докато в Бг не се разреши легалното колекционерство на такива неща - ЩЕ БЪДЕ ТАКА - ще се изнася на запад. щото тук ако си имаш колекция от такива неща веднага ставаш престъпник. даже хората, които са си регистрирали официално такива неща се крият. ами как да станеш нов колекционер - НИКАК - ЗКН НЕ ТИ ДАВА ТОВА ПРАВО.
3
3
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
А за изнасяните фалшификати, защо не пишете ?!Хванаха един тарикат преди нЕколко години, но не влезе в Затвора !
2
2
 
11
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен Ама чак сега ли ? Те са напълнили чстния музей "гети" с предимно български артефакти и това е с години и как цели двуметрови статуи на наши богини са изнасяни през границата а колко минети са изкрадени а те чак сега предизборно А?
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Участва и някое и друго ченгенце в канала, нали?