Милениалите без собствен дом, но това не е лошо

Защо живеенето под наем трябва да ги радва?
34
Милениалите без собствен дом, но това не е лошо

Милениалите (т.нар. поколение Y – хората родени между 1980 и 2000 г.) прекарват много време, оплаквайки неспособността си да си купят собствен дом, която ги принуждава да продължават да плащат наеми. Ако знаеха какво е добро за тях от финансова гледна точка, те обаче щяха да искат да се придържат към наемите, пише Гари Шилинг в Bloomberg.

Общоприето схващане е, че поскъпването на жилищата създаде богатството на средната класа през по-ранните десетилетия. Това беше обаче само защото месечните плащания по заемите принудиха собствениците на жилища да спестяват и евентуално да погасяват ипотечните си дългове. По-голямата част от ръста на цените на еднофамилните къщи се дължи просто на по-големият им обем и по-луксозното обзавеждане.

От 1972 г. насам 30-годишната фиксирана лихва по ипотечните кредити в САЩ е средно 4,1%, което значи, че притежаването на имот струва на собственика по 3% годишно преди данъците, поддръжката, комуналните услуги и застраховката. Това е реална отрицателна възвращаемост. В този смисъл не е учудващо, че само една трета от милениалите имат собствени домове през 2016 г., в сравнение с половината от поколението Х, които са били на сходна възраст през 2001 г., както и половината от бейби бумърите през 1989 г.

По данни на Федералния резерв на САЩ домакинствата от поколението Y са имали средно нетно богатство от 92 хил. долара през 2016 г. или 40% по-малко от поколението Xs на същата възраст. Много милениали, родени между 1980 и 1996 г., навлязоха на пазара на труда по време на Голямата рецесия или скоро след това, когато възнагражденията бяха ниски, като те едва ли някога ще успеят да наваксат това изостване. Когато нивото на безработица скочи до 5%, както се случи тогава, нарастванети на приходите намаля с 10% през първото десетилетие от кариерата на новия служител.

Целият анализ четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Трябва законодателството да е по-гъвкаво и неработещите до 3 дена да могат да се освобождават. А сега ако вземеш някой на работа все едно се жениш за него. Работата е ясна: те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем че работим.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към 31...... Та в момента не е рядка картинка в офисите да видиш хора, които не работят грам и по цял ден са в ютуб и фейсбук или играят игри. Все не са признати- вършели си работата някога, ама не им вдигали заплатата веднага и не ги повишавали(В рамките на до 6м масово почват така.), по-важно от спазване на срок е да уговорят ските за уикенда в работно време... Да не говорим колко останаха практически неграмотни с по няколко висши. Просто са разглезени и с набита идея, че нямат равни.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
19,Не е проблемът в липсата на добри работни места с добро заплащане, особено когато се говори за световна тенденция, а не само за България. Проблемът е съвсем друг и е в начина на мислене на новите поколения. Първо всеки иска максимума на мига и не мисли, че примерно колегата 20г е работил, за да натрупа опит и да стигне заплатата си, позицията с х000 иска 10г стаж и т.н. Второто е тоталното отричане на идеята да си даваш зор да учиш и трупаш опит. Нали има гугъл и там ще видиш за 5 мин...
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чиф *** обяснява на гоите че е хубаво да нямат дом и да бачкат като роби цял живот.каква изненада.
28
1
 
5
 
! Отговори
R2D2 преди 4 години
Ще се сетите че технологиите колкото дават, толкова и вземат. Милениалите даже и на кино не ходят. Седят си вкъщи и се занимават с джобен тенис.
27
3
 
8
 
! Отговори
Шнапс преди 4 години
Има световна гей мафия и конспирация. Като оставят мъжете без пари как те ще създават семейства? Жените сега са само с права и с никакви задължения. Затова и нацията загива.
26
4
 
2
 
! Отговори
няма лошо преди 4 години
Пак се сравнявате с несравнимото , или както казват в сащ боли ме саксофона какво казал еди кой си ментор, като искате фабрики ходете в мексико или китай да бачкате под минимума на минимална заплата на сащ за час и спестявайте за каквото си сакате , ден за ден, от днес за утре , днес си жив , утре си умрял ,
25
2
 
8
 
! Отговори
Що да бачкат? преди 4 години
Нито ще могат да си купят ново жилище, ама ново като ново, не някоя панелка. Нито могат да създадат семейство, твърде малко права има бащата, жената много, а пък децата най-много. Е как ще направиш семейство?
24
4
 
14
 
! Отговори
Чапо преди 4 години
Американците обедняват ама не могат да ни бият по мизерия. Роденият през 1980 г. и роденият през 2000 г. не са в едно поколение. Първия е поколение Y (милениал), а другия е поколение Z. Но всяко следващо поколение е все по-увредено от технологиите. Не чакайте от поколението Z деца и семейства.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това от коя медия го копирахте?
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не знаех, че родения през 1980 г и родения през 2000 г са от едно поколение. Лично аз съм роден в средата на 80-те, в активна възраст в момента, работя и печеля прилично, с дете и живея под наем в София, роденият 2000 г. би трябвало да е студент и да се договаря със съквартирантите си за сметките за ток и да е много над нещата, свързани с жилищния пазар. причините поради, която аз нямам жилище и студента едва ли имат нещо общо.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БТАНе точно. Има такива с две деца, който трябва да си делят един имот, има и такива, чийто имот е на село, а повярвай ми, няма шамс, да си оставя консултанстата позиция в офис, в кокто имаме суши бар, за да се върна на село и да карам НУС за 1/6 от заплащането ...
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за 4.5 лева на час, в някой друг живот :)
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това някаква фамилия ли е, какво е?
18
1
 
19
 
! Отговори
Бай Пешо преди 4 години
И на младите не им се работи, но даже и да искаха в България няма добри работни места с добри заплати. 1-2 изключения нищо не значат. За да стане България богата трябва бюрокрацията и корупцията да се намалят наполовина.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославКакъв работещ си ти бе? Я виж с какво се занимаваш в работно време. Ти си просто един мрънкащ .
16
3
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 15Остави ги тия тиквени опорки-масата от работещите са на по 40-50+г. Ако отидеш в градовете които не са София и до някаква степен Пловдив ще видиш, че масово във фирмите са персонали пред пенсия или в близките 10-15г. ще се пенсионират!Тия лафове за рекордна производителност ги разказвай на конгресите на младежкото БКП (ГРОБ)!Ние работещите сме наясно с нещата защото всеки ден се сблъскваме с реалността!Младите не им се работи, а скоро работещите в момента масово ще почнат да се пенсионират
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.е. поколението Y са роби на едрия капитал и държавата, което е едно и също. А уж отмениха робството навремето. Не, просто му намериха нова форма. Демократична.
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославКои заводи са празни бе шемет? В момента има рекордна заетост и производство за цялата история на България.
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв наем бе?! Всичко живо накупува апартаменти и по 100 коли. Направо да ги оплачеш, миличките!