Милениалите без собствен дом, но това не е лошо

Защо живеенето под наем трябва да ги радва?
34
Милениалите без собствен дом, но това не е лошо

Милениалите (т.нар. поколение Y – хората родени между 1980 и 2000 г.) прекарват много време, оплаквайки неспособността си да си купят собствен дом, която ги принуждава да продължават да плащат наеми. Ако знаеха какво е добро за тях от финансова гледна точка, те обаче щяха да искат да се придържат към наемите, пише Гари Шилинг в Bloomberg.

Общоприето схващане е, че поскъпването на жилищата създаде богатството на средната класа през по-ранните десетилетия. Това беше обаче само защото месечните плащания по заемите принудиха собствениците на жилища да спестяват и евентуално да погасяват ипотечните си дългове. По-голямата част от ръста на цените на еднофамилните къщи се дължи просто на по-големият им обем и по-луксозното обзавеждане.

От 1972 г. насам 30-годишната фиксирана лихва по ипотечните кредити в САЩ е средно 4,1%, което значи, че притежаването на имот струва на собственика по 3% годишно преди данъците, поддръжката, комуналните услуги и застраховката. Това е реална отрицателна възвращаемост. В този смисъл не е учудващо, че само една трета от милениалите имат собствени домове през 2016 г., в сравнение с половината от поколението Х, които са били на сходна възраст през 2001 г., както и половината от бейби бумърите през 1989 г.

По данни на Федералния резерв на САЩ домакинствата от поколението Y са имали средно нетно богатство от 92 хил. долара през 2016 г. или 40% по-малко от поколението Xs на същата възраст. Много милениали, родени между 1980 и 1996 г., навлязоха на пазара на труда по време на Голямата рецесия или скоро след това, когато възнагражденията бяха ниски, като те едва ли някога ще успеят да наваксат това изостване. Когато нивото на безработица скочи до 5%, както се случи тогава, нарастванети на приходите намаля с 10% през първото десетилетие от кариерата на новия служител.

Целият анализ четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
28
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ако някои ден сте отпуска или ви се наложи да отидете до центъра на които и да е град вижте с очите си как кафенетата са пълни с 20-30г. ревящи бебета, седнали по 10 парчета на по 1 кафе да му баят по средата. Ама така е когато мама и тати гладуват за да пратят на ценното отроче едни 400-500 евра и, то горкото да живурка без да му се налага да работи. Затова кафенетата са пълни, а заводите празни! Но родителите не осъзнават, че така правят мечешка услуга на децата си! Хрантутенето е до време!
11
5
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Що да е лошо .В случая с Бг , като се пребройте 2021 г. ще видите колко мишлета сте останали.Включително и в коптора София , всичко избяга , за да се спаси от цялата територя на тази държава в София .А от там в Южните кварталиМарио Драги да дава по 100 хилки бърз кредит - Ромска Интифада : Цае Киро , кмет на София
10
3
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Че те масата от наборите не им се работи, по цял ден на кафе с други набори и ревтунят, че никъде не ги искат на сладка службичка да си клатят кратата по цял ден по стара соц традиция и, че няма секретарка която да ги обслужва. Проблема не е в пазара, а в родителите които изхранват децата си до 40+ години и по този начин стимулират мързела им. А когато мама и тати най накрая умрат какво ще правят тия милениумчета? На по 50+ години с нула дни трудов стаж, без трудови навици, без знания?
9
4
 
11
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Даже не са под наем повечето. При мама и тати са. И смятат, че проблем няма. Задружни са :D
8
3
 
10
 
! Отговори
поправка преди 4 години
Ни собственост, НИ глас?Не е зле да си под наем, защото ще си налягаш парцалите и ще си траеш, ако загубиш работата си. Пък наемите имат основно свойство да се покачват. Защото собствениците на сгради са далеч от 20-30 годишни и неизвестно защо не вярват на положителната реклама за актуално, модерно и тренди.
7
5
 
38
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Стига с тези поръчкови, целенасочени статийки. Много ли ви е мъчно, че българинът има имоти и живее в собствени жилища. Така е, и така ще бъде! Запомнете това! Българинът продава имот, но после с парите купува друг, не яде и пие както си мислехте вие. Айде марш!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да видим ! Каква стана тя? Нали уж правото на собственост беше неотменно демократично право??? И правото на глас? Що така изведнъж ни собственост, но глас?
5
7
 
3
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Нъ мама и тати милинялчиту...
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто системата не работи. Банките раздуват цените на имотите давайки все по-големи кредити. Богатите стават все по-богати. Бездомниците все повече и никой не знае как да спре това.
3
0
 
24
 
! Отговори
sport преди 4 години
До БТАВсеки втори на съответната длъжност и партийна принадлежност. Ама *** нямат такива драми.Иначе по темата, това е изследване на US пазара, а не световно такова.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България, ако не в София или в голям областен град, винаги може да се намери нещо достъпно в по малък град или насело, за да е спокоен човек за старини, дори и повечето си имаме такива по наследство. Инвеститорът го е купил с цел да печели от него, а наемателят наема да живее, ако да живееш под наем е по евтино от това да купиш, дали инвеститорът не е платил висока цена и инвестицията му е трудно възвръщаема? За България предсто да разберем, следва спад на цените.
1
6
 
10
 
! Отговори
БТА преди 4 години
в България няма опасност да останат без жилище.тук всеки втори е накупил имоти и за внуците си.