Жилищната собственост в света намалява в последните 10 г.

САЩ е най-достъпната страна за закупуване на жилище
21 ное 2019 21:38, Екип на Investor.bg
25
Жилищната собственост в света намалява в последните 10 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищната собственост в световен план намалява, като в 22 от 36 развити страни е отбелязан спад през последните десет години, показва проучване на британската застрахователна компания Swinton.

Румъния, Хърватия и Словакия са страните с най-висок дял на жилищна собственост сред изследваните страни от съответно 97%, 91% и 90%. За сметка на това в Швейцария делът на наемателите е най-висок – 59%, следвана от Германия с 49% и Австрия с 45%.

Според данните на компанията 83,6% от българите притежават жилището, в което живеят, а 16,4% обитават дом под наем.

През последните десет години Австралия е регистрирала най-голям ръст на жилищната собственост в света с повишение от 86%, въпреки че жилищният пазар в страната преживява в момента най-големия си спад през последните 15 години. На второ място е Полша, където броят на собствениците на жилища е нараснал с 35% през последните десет години, и Япония със скок от 24%.

На другия полюс са Великобритания и Ирландия, където жилищната собственост е регистрирала спад от по 11%. Следват Дания и Исландия с понижение от по 9%. В Словения, където през последно време жилищният пазар се нажежи, броят на собствениците на жилища се е понижил със 7%.

Iпоред изследването на Swinton по-високата средна месечна заплата не води непременно до по-висок дял на жилищната собственост. В страни с висок жизнен стандарт като Швейцария броят на собствениците на жилища е по-малък от този в страни с по-нисък стандарт на живот. В конкретния случай със Швейцария средната месечна заплата достига почти 5000 евро, но само 43% от жителите на страната живеят в собствен дом.

В същото време в България средната месечна заплата е едва 590 евро, но жилищната собственост достига 83,6%, сочат данните на застрахователната компания. Според нея това означава, че има други ключови фактори при вземането на решение за закупуване на жилище и то не е свързано само с доходите.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швейцария една бира e 8 евро, в Бг е 1 евро.И оттам 5000 евро са 620 евро в София, където това е под средната заплата.Трябва д сси доста пропаднал алкохолик,че да измервал живота с бири в бара ...Причината алкохола да е толкова скъп е, че с високи дохди, много хора започват да прекаляват по баровете ...
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не им е чиста работата на програмистите. Много пари имат а не вършат истинска работа. Една индустрия ше има, където хората просперират, без шуробаджанащини, без мутри, без мизерия, ама защото работата си е баш чиста, такива като тебе гледат, как да я оклепат.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора, защо се правите на луди. Преди 10 години и ние притежавахме над 90% от жилищата си, сега притежаваме 83%. Това означава гигантско обедняване на населението. Нали не мислите, че тия апартаменти са продадени за да се създадат процъфтаващи бизнеси. Продадени са за да се оцелее, или за да се купи някоя безмислена кола, която след 5 години вече не струва нищо. Българите обедняват, това е заглавието. Ама никой не иска да го каже.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив, пишеше, че при само една на 10000 сделки, имота се купува от програмист.
20
9
 
4
 
! Отговори
Пишеше преди 4 години
Пишеше че 70 % от сделките с имоти в България купувачите са програмисти.Защо така? Не им е чиста работата на програмистите. Много пари имат а не вършат истинска работа. Много пари се перат през ИТ-то и тая работа трябва да се разследва.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 90% от жилищната собственост в България е придобита преди 1989 година. Сегашните доходи и възможности за кредит, играят много малка роля.
18
1
 
14
 
! Отговори
Американ преди 4 години
В Швейцария една бира e 8 евро, в Бг е 1 евро.И оттам 5000 евро са 620 евро в София, където това е под средната заплата.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и друго. Продаваш 60-70 кв. апартамент в Лондон и му взимаш 5-600 хил. паунда. С тези пари си купуваш къща или апартамент в Испания, Франция, Португалия, Гърция или България и си живееш без да работиш. А някои дори не купуват, а просто си живеят под наем. Замислете се. Примерно възрастни хора лондончани, децата са отлетели и те отлитат на 40-50-60 годишна възраст. А после като дойде пенсията още по-добре. Там на северозапад никой не гледа децата до 35-годишна възр. стават на 18 и ги гонят.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западняците е нормално да живеят под наем. Те са там, където си намерят работа, а работа там има не само в столицата.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ключовите фактори са ясни - живота на българина е прекалено несигурен и гледа да има поне покрив над главата.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото дори и да се местят в големите градове, с добра работа, можеш да вземеш ипочен кредит и да си купиш жилищеНе и като ти поскат 40000 лева първоначална и да им покажеш още толква, че имаш в наличност. Тогава и добра работа не ти стига ...
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Мхм ... и?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или пък много хора просто са се преместили в други държави. Защото дори и да се местят в големите градове, с добра работа, можеш да вземеш ипочен кредит и да си купиш жилище, особено ако имаш някакъв друг имот. Само че те не правят това.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ц ццИма и още нещо - в много от тези места, имаш хира, коти плануват да работят в големите градове до една възраст и после да се преместят извън тях или да се върнат я старите си домове.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Много хора се преместиха в големите градове. Това също го има.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забелязвате ли че процентът на жилищна собственост в България пада? Най-вероятно сме стартирали с еднакъв процент с Румъния, само че какво става тук? Продаваме като ненормални, за да оцелеем. Или за да се изнесем. Доста тъжна е бъдещето на България.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално - всичко се скупчва в градовете, но за разлика от България, никой не строи ниви жилища. Повечето рушат стари сгради, за да правят нови.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Не в пропаганда, ако е вярно.
6
1
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Родшилдско-масонски-сатанински игрички!
5
0
 
20
 
! Отговори
??? преди 4 години
До 4Питай Горанов да ти каже. Хем има голяма заплата, хем живее в чуждо жилище, хем наем не плаща.