Куба призна как шпионира 11-те милиона жители

По този начин страната се бори с престъпността
22 ное 2019 20:50, Нели Христова
14
Куба призна как шпионира 11-те милиона жители
Снимка: Reuters

Властите в Куба за пръв път обявиха публично основните правила за всеобщо и продължително наблюдение и разследване под прикритие срещу 11-те милиона жители на страната, предаде Асошиейтед прес.

В указ на президента Мигел Диас-Канел от 8 октомври, обнародван днес, се казва, че прокурорите могат да разпореждат наблюдение и подслушване на всички форми на комуникация, без да искат разрешение от съда, каквото се изисква в повечето латиноамерикански държави. Документът официализира статута на информаторите, агентите под прикритие и подвеждащите операции.

Указът е предназначен "да повиши ефективността на превенцията и борбата с престъпността", пише в коментар в кубинския регистър на новите закони и нормативни актове.

Могъщото разузнаване и агенциите по сигурността в Куба от десетилетия извършват мащабно наблюдение върху обществото чрез различни средства за подслушване и мрежа от доносници и агенти под прикритие, но тяхната роля никога не е била огласявана толкова подробно, отбелязва АП.

Указът изброява различни роли: агенти на вътрешното министерство за разследване под прикритие; сътрудници-свидетели, които осигуряват информация срещу благосклонно отношение; подвеждащи операции, в които незаконни стоки преминават под контрола на полицаи. Нормативният акт позволява прехващане на телефонни разговори, пряко записване на гласове, проследяване и видеозаписи на заподозрени лица и тайно проникване в компютърни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт неоспоримА недопускаш ли че по него време много са се правили на хомосексуалисти? Ти със сигурност щеше да го направиш, нали? Дори видео щеше да си направиш за да потвърдиш пред милицията.
10
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Абе Куба не е станала 5 милиона като България. И си живеят с кеф без да са си дали гьъ на ФАЩ.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализмът в Куба победи вече средната заплата е цели 13 долара.Освен това до края на петилетката се очаква да пуснат и тоалетна хартия.
8
2
 
6
 
! Отговори
Факт неоспорим преди 4 години
В Куба има нетърпимост към престъпниците и това е много добре. Затова има сигурност и ред. Още Фидел през 1980 отвори границите за всички престъпници, убийци, асоциални и хомосексуални елементи. Освободи ги от затворите под надслов: "*** да си ходят". А американците бяха пратили кораби да ги вземат. Всъщност прибраха утайката на кубинското общество, обявена за политически затворници. Така си увеличиха собствената престъпност. Закон за подобието, какво да се прави!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що нямат дупки на асфалта, пък и много дървета, зеленина - незаконен дърводобив нямат ли? Не виждам бездомни кучета, че и лампи си имат, огромни отстояния между сградите.Най-добрите лекари в света били кубинците според ООН - та чак награда им дали от ООН-то.Безсрамници таквиз - лоши кубинци, лоши!Указ Първи - виеднага да станат димократични кат българите и да ни задминат по нещастие.
6
5
 
8
 
! Отговори
Агент Конспиратор преди 4 години
До Ха Ха. Американците шпионират целия свят. 300 млн нищо не са. Най- полицейската държава
5
3
 
4
 
! Отговори
Железни хора преди 4 години
Кубинските власти - колко да са те? - шпионират 11 000 000 кубинци! Целокупното ЦРУ и агент 007 ряпа да ядат и да си скъсат дипломите.
4
7
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
На кубинските власти е лесно-следят само 11млн.Какво да кажат американските с техните 300?
3
3
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
До 1: Аз съм бил в Куба два пъти. Послвдно миналата година в Хавана за седмица. Тези хора са толкова свикнали с тези неща, че... Но са щастливи по техен си начин. Пожелавам на всеки да посети тази държава преди да (а те започват вече и то не малко) американците. В момента не може да изпушиш пура в кръчмата на Хемонгуей, заради тези ***. А далаверата там си върви като на Слънчев бряг 70те. Има всиччко.
2
2
 
5
 
! Отговори
Данчето Христова преди 4 години
знае!
1
9
 
7
 
! Отговори
Че ГиХвана преди 4 години
Развита държава, щастливи и богати хора.По снимката си личи. Искам да живея там.