Живот след смъртта: Фидел Кастро още е в Куба

3 г. след кончината му неговият лик е навсякъде
35
Живот след смъртта: Фидел Кастро още е в Куба
Снимка: архив, Ройтерс

Усмихнат или войнствен, замислен или наблюдателен, лидерът на кубинската революция Фидел Кастро продължава да присъства силно на острова три години след смъртта си.

Неговият лик може да се види по стените на голяма част от сградите в страната чак до най-източната точка, информира Франс прес.

Така е не само в Хавана и Сантяго де Куба, двата най-големи кубински града, но и в селца като Сан Луис в източната част на Куба или Хатибонико - в централната, както и в Гунтанамо (източната), където се намира американска морска база, за чието премахване кубинското правителство настоява.

Освен това присъствие по стените, Фидел, който почина на 25 ноември 2016 година, продължава да бъде човекът, който разпалва страстите на острова. За едни той е благодетел, а за други - виновникът за злините на страната.
"Ние сме приемствеността" гласи девизът на президента Мигел Диас-Канел, който е на власт от април 2018 година и не престава да цитиран Фидел Кастро в свои речи и в туитове.

Новият държавен глава зачести обиколките си из острова, за да се среща с кубинци. Той бе определен на поста от Комунистическата партия, единствената разрешена на острова, и възприе стила на Фидел, но с една разлика - той иска да изгради образа на по-колективно ръководство.

"При Фидел имаше голяма централизация: той беше президент, премиер, главнокомандващ", потвърждава политическият анализатор Карлос Алсугарай. Неговият брат "Раул наследи това, но започна да децентрализира властта и днес се вижда усилие правителството да действа по-колективно", допълва анализаторът, цитиран от АФП.

Третата годишнина от смъртта на Фидел Кастро се отбелязва в момент на силно напрежение в отношенията между Куба и САЩ, които затегнаха ембаргото си, влязло в сила от 1962 година, обвинявайки кубинското правителство, че потиска народа и оказва военна подкрепа на венецуелския президент Николас Мадуро. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Факти, а не клишета преди 4 години
Повече от три милиона кубинци от 11 милионното население на острова изпратиха Фидел в траурното шествие минало през цялата страна! Дали някой от нашите управници ще събере и 5 000 души!?
30
0
 
1
 
! Отговори
Доктор Охболи преди 4 години
До Iordan Ivanov geologЛЕКУВАЙ СЕ, човече!
29
0
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 4 години
Докато в мавзолея на Георги Димитров бе неговото тяло подставени на власт вкл до ниво министри , кметове,бригадири звеноводи не смееха да крадат от народа..Благодарение на рубинената звезда над Партииния дом се блокираха рискове от трета световна война. Звездата подържаше връзка с древни бази на нашата цивилизация до Алфа центавър и Сириус Ц и Д/метод на проучване биолокация
28
0
 
0
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
НО ПАСАРАН ! ВЕНСЕРЕМОС !
27
1
 
4
 
! Отговори
Не комунист преди 4 години
Нещо да кажете за Китай?Първа икономика със страхотен растеж ежегодно, при положение, че ръководната роля на компартията е запазена?Проблемът е в народа и в условията за икономика.Работлив народ , работа за всички и никоюй не говори за комунизъм или капитализъм.На практика те вече строят нов тип капитализъм , какъвто няма никъде другаде.НО ТАМ НЕ СЕ КРАДЕ И НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ НЕ СЕ УРЕЖДАТ ПАРТИЙНИ ***, ЛЮБОВНИЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ!!!
26
2
 
5
 
! Отговори
Пътешественик преди 4 години
Ако имате възможност да посетите този остров, отидете. Хавана е един прекрасен град, където Стара част е наистина брдничко, но хората са уникално добри и приятелски настроени. Новата част на града, булеварда на влюбените... Местността Винялес с подземните реки и прекрасната природа.Това е държава която трябва да се посети, да се общува с местните и тогава да се правят изводи и заключения. Приятна неделя :)
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фидел е символ в Куба. Много земен човек беше. Иначе животът в Куба е труден заради санкциите на САЩ.
24
9
 
6
 
! Отговори
Комунизмът е пагубен преди 4 години
Кажете ми една страна в света където комунисти управляват и народът да е добре. Например Венецуела е най-богатата държава на петрол , а народа гладен , няма ток , няма вода и т.н. В другата комунистическа държава Куба средната месечна заплата е около 20 долара. Това е голямото постижение след повече от 60 години социализъм. Да не говорим за мизерията в Северна Корея. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Прости, фанатизирани и необразовани хора не могат и не трябва да управляват .
23
3
 
10
 
! Отговори
капитализъм=разруха преди 4 години
Капиталистите завладяха България след 1989 година и я превърнаха от рай в пустиня.
22
8
 
5
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 4 години
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
21
6
 
8
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПОДОБНА ситуация с култ към личността на Тито тресеше Югославия през 70-те години.Във всяко училище, магазин, офис, частен дом и др. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО висеше портрета на Тито. Ако ти дойде някоя комшийка на кафе и види, че нямаш портрет на Тито в дома си, рискуваш тя да те наклевети на тяхната ДС.Днес Тито отдавна е забравен от нормалните югославяни. Само някои откачени фанатици държат неговия портрет.Същото ще се случи и с портретите и култа към личността на Фидел Кастро след 20 години.
20
6
 
14
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Това което Куба постигна след жестоко ембарго от Америка,България не можа да постигне и след "жестовете на приятелство" от Америка...
19
13
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 6 И единия и другия са били бандити - престъпници .А кубинците са интересна нация. Колкото са по бедни и гладни , по добре им става.А ние дели се оплакваме.Какво ни липсва. Имаме всичко.
18
5
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
А за простите и кресливите някой ден ще се сещате единствено като мине гей парад, като влязат в апартамента ви,за да ви оберат и ченгетата нехаят или като представители на любимия етнос на демокрацията реши да ограби,убие, изнасили вас или някой ваш познат, а бива защитен след това от многобройните създадени НПО-та, с това ще се помнят крякащите, че "времето било тяхно" ;) !!!
17
20
 
13
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 4 години
Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.
16
11
 
26
 
! Отговори
сащ супер сила Хихих преди 4 години
Също като нашият най голям български водач на народа Тодор Живков. Такива хора не се раждат всеки ден. Кой у нас остана да няма собствено жилище. Няма такъв. Сега яжте ГМО и си мечтайте някога да имате собствен дом ,ама на кукувицата лято. Тези водачи остават в историята като лидери завинаги в сърцата на хората. Жалко че ни разрушиха външни сили държавата и ДУШИТЕ. Второто е непоправимо.
15
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички държави, на които САЩ налагат санкции имат огромни икономически трудности, а заплатите са ниски. И в България, през 1996-1997 година, когато. САЩ ни наложиха санкции, за да сменят правителството на Виденов, стана така, а ние от 1990 година сме капиталистическа държава с демокрация и пазарна икономика.
14
15
 
12
 
! Отговори
Фотограф преди 4 години
Не е вярно. Плакатите по магистралата и сградите са заменени с реклами за хотели. Видях неговият лик избледнял в един зеленчуков магазин, на автогарата в Хавана и две три сгради. Капитализмът навлиза успешно във почти всяка сфера. Единствено ние - капиталистическите туристи поддържаме неговия облик със сувенирите.
13
19
 
36
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Легенда !Устоял десетилетия на американския натиск под носа на Чичо Сам.Преживял безброй атентати и опити да бъде свален от власт.Издържал на изкушението на безсметните богатства и облаги, които му предлагаха американците, за да предаде Острова на свободата.Някой беше написал какви били заплатите в Куба.След повече от половин век американско ембарго е истинско чудо, че изобщо съществува такава държава.Блгодарение на Фидел !Героите не умират. Те живеят вечно в сърцата на народите си.
12
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последната изцепка на Кастро бе обръщение към американците " Не посещавайте Куба само за секс туризъм". Наведен Кастро искаше и инвестиции за изграждане на "зрелия" социализъм,подобно на нашия тъпан Тошо от Правец.