Остров с референдум за независимост, ще има ли нова държава?

На Бугенвил живеят над 200 хиляди души
Обновена: 23 ное 2019 08:01 | 23 ное 2019 07:39,
12
Остров с референдум за независимост, ще има ли нова държава?
Снимка: Pixabay

Близо 207 000 избиратели на тихоокеанския остров Бугенвил започват днес да гласуват на референдум дали да станат най-новата независима държава в света, предаде ДПА.

Още по темата

Островът, носещ името на своя откривател, френския изследовател Луи Антоан дьо Бугенвил, става германска колония през 1885 г. След избухването на Първата световна война австралийски сили го окупират заедно с германските владения в Папуа-Нова Гвинея.

Островът остава под австралийска администрация 60 години, докато е предаден на Папуа Нова Гвинея през 1975 г. Богат е на залежи от мед и злато, но местните жители нямат особена полза от чуждестранните мини и много от тях са пострадали от увредената околна среда и отровените реки, пише БТА.

Референдумът за независимост е част от мирен процес, договорен преди 20 години между групировки от Бугенвил и Папуа Нова Гвинея след кървава десетгодишна гражданска война, приключила през 1998 г. с 15 000 журтви. По време на конфликта Папуа Нова Гвинея използва британски и южноафрикански наемници срещу бунтовниците и насилието оставя трайно недоверие у населението на Бугенвил.

Гласуването ще продължи две седмици и резултатът ще стане известен в средата на декември. Гласоподавателите трябва да изберат между по-голяма автономия и пълна независимост.

Поне хиляда души се бяха събрали преди откриването на пунктовете за гласуване в 8,00 ч. тази сутрин (21,00 ч. по Гринуич вчера) в Бука, главния град на острова. Президентът на автономния регион Бугенвил Джон Момис призова избирателите да проявят търпение, като подчерта, че референдумът е само един етап от дълъг процес, който може да отнеме пет години, предаде Франс прес. Резултатът от гласуването трябва да бъде ратифициран от парламента на Папуа Нова Гвинея, където има страх от ефект на доминото в тази страна с твърде разнообразен етнически състав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнализаторПак ли :D
11
2
 
5
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
ако всяко племе в този регион тръгне да си прави държава какво правим? -над 2000 езика и диалекта, да не говорим че там местните са известни с канибалските си традиции...
10
0
 
14
 
! Отговори
Защо? преди 4 години
Искат собствена държава, за да използват суровините си! А при нас, държавата даде на концесия всички златни залежи, за да ги използават другите , а при нас остава шлаката и замърсената природа!
9
1
 
6
 
! Отговори
Лейба Бронщайн преди 4 години
До дядо йоцо гледаИма една много хубава мисъл на Борис Морев в "Тютюн" :"Парите са нищо. Към пари се стремят глу...паците. По важни са властта и могъществото,което те дават."Отдавна е доказано, че най-мощният афродизиак е властта.
8
12
 
1
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Време е Сибир,Поволжието,Крим и Балтийското крайбрежие да обявят независмост,крайно време е руската ко чина да се разпадне на няколко сви нарника
7
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Максимално ме кефи единия от официалните езици в Папуа Нова Гвинея - ток пиджи. Махнали са излишните букви в английския с, q, a. Правилото е, че няма правила, пишеш каквото казваш, абсолютно развален английски.
6
3
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До Лейба БронщайнТака де, когато когато светът е една държава, по-лесно се краде и има повече за крадене. Бъдещето е в 200 хил. държавици - нарича се анархизъм.
5
1
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
Папуасите да научат кримчаните как се прави референдум.
4
6
 
4
 
! Отговори
Лейба Бронщайн преди 4 години
До 2Азпреди повече от 100 г, изказах идеята за единна световна държава. Не ме послушаха.Ето ви сега -200 мънички държави.
3
7
 
3
 
! Отговори
Путин преди 4 години
До 2 Важното е да има демокрация и всеки да може да участва в изборите.Преди мандата, на изборите за президент , аз получих 80% а всички опозиционни кандидати, общо 40%.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След бърза проверка в мрежата става ясно, че 99% от населението е неграмотно и е пръснато на племена, всяко племе със собствен език. Същевременно притежава едни от най-големите залежи на мед. Корпорациите си основават своя собствена държава. Как ще се извършва това гласуване не ми е ясно, на картата се виждат пръснати малки селца с по 10-20 колиби през 5 км разстояние и липса на пътища. Сещайте се.
1
3
 
7
 
! Отговори
Пийняк преди 4 години
Да няма повече ЖУРТВИ !!!