Военното присъствие на САЩ в Япония безпокои Москва

От Токио уверили Лавров, че ще реагират на руските тревоги
58
Военното присъствие на САЩ в Япония безпокои Москва
Снимка: БТА

Американското военно присъствие в Япония пречи на сближаването между Токио и Москва и поражда безпокойство в Русия в сферата на сигурността. Това каза днес руският външен министър Сергей Лавров в японския град Нагоя, предаде Франс прес.

"Американското военно присъствие, разбира се, е проблем по пътя към еволюция в качеството на руско-японските отношения. Изразихме пред нашите японски колеги всички конкретни безпокойства на Руската федерация в сферата на сигурността във връзка с присъствието, развитието и постоянното засилване на военно-политическия съюз между Япония и САЩ. Японските ни колеги обещаха да реагират на тревогите ни. Ще очакваме техния отговор и ще продължим обсъжданията", заяви Лавров на пресконференция след срещата на външните министри на държавите от Г-20.

Русия и Япония редовно обсъждат как да стигнат до подписване на мирен договор след края на Втората световна война. Трудностите в процеса се дължат на спора за принадлежността на четири острова от Курилския архипелаг. Токио смята островите, анексирани от Съветския съюз през 1945 г., за своя територия.

През ноември миналата година руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе постигнаха съгласие в Сингапур да ускорят преговорите на базата на декларацията от 1956 г.

"Когато се обсъждаше декларацията от 1956 г., Съветският съюз вече бе казал, че тази декларация не може да бъде докрай приложена, освен в контекста на прекратяването на американското присъствие в Япония", изтъкна Лавров.

Декларацията от 1956 г., която е документът, позволил възстановяване на дипломатическите отношения между Япония и Съветския съюз, предвижда връщане на четирите острова на Япония, но само след подписването на мирен договор. Този текст бе анулиран от Съветския съюз през 1960 г. след подписването на договор за сътрудничество между Токио и Вашингтон. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е агресор и Япония никога няма да се примири с анексията на островите й !
9
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Японците урана не са забравили, но не са забравили и кой им окупира островите !
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се разберат по комшийски!
7
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът на японците е ,че са с достойнство и не са корумпирани!Я,да извадят няколко стотици милиона долара и Путин и неговите хора ще им изкочат зъркелите и не само тези 4 острова ,а още 4 ще дадат!Който не вярва ,да пита китайците ,как успяват да превземат Сибир!Подкупи,подкупи и пак подкупи,за местните,за централните власти!Даже по едно време решиха да бутилират вода от Байкал,но жителите на Иркутск се дигнаха на протест!
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Малко са страните, които не са демократизирани от запада.
5
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те , запада и нас бомбиха здраво, ама е, родните продажници пак са с тях
4
4
 
12
 
! Отговори
Кили-манджа-ро-ооооо преди 4 години
И тия дребните ядоха,салама от Китай
3
15
 
22
 
! Отговори
Торанага Сама преди 4 години
Самураите да не забравят кой им,метна ураня.Да се държат за Русия спасителката на мирът.Помнете
2
18
 
12
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Нормално е да ги е страх японците пердашат руснаците откакто свят светува а сега с американците заедно ще ги правят на балерини и ще ги напъват в гримьорната.Руските евреи спасяваха работата ама емигрираха.сори майкъл
1
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли новина за Русия е дошла от БТА. Тия в БТА е крайно време някой да им направи ревизия и да ги разформирова. Никой не е длъжен да плаща данъци и тия хрантутници да се опитват да налагат руски новини и руски новинарски сайтове. БНТ БНТ, БТА трябва да се подложат на пълна ревизия и русофилите работещи там и смучещи рубли да бъдат изхвърлени и съдени. БТА е държавна агенция все пак.