Турция не е купила С-400, за да ги държи в кутии!

Темата трови отношенията със САЩ, каза Чавушоглу
27 ное 2019 15:43, Елка Василева
53
Турция не е купила С-400, за да ги държи в кутии!
Снимка: архив, Reuters

Турция не е закупила руските ракети С-400, за да "ги държи в кутии", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. По думите му страната има нужда от системи за противовъздушна защита поради обширните си граници и допълни, че в момента бойно дежурство носят само испански батареи "Пейтриът" (на южната граница на страната, в рамките на партньорството в НАТО).

Турския първи дипломат заяви, че при многобройните срещи не е било постигнато съгласие със Съединените щати по въпроса и темата една от тези, които "тровят" двустранните отношения. Разговорите продължават, но натискът е неприемлив, подчерта Чавушоглу, цитиран от БНР.

Още по темата

Той допълни, че Турция може да закупи и системи "Пейтриът", ако сделката бъде одобрена от американските власти и се постигне споразумение по другите условия. Чавушоглу обаче не изключи възможността Анкара да закупи и допълнителни батареи от системите С-400.

Ако се наложи, Турция ще търси алтернативи на американските изтребители от пето поколение F-35

По въпроса за изтребителите F-35 Мевлют Чавушоглу коментира, че по света "не може да има такова нещо" - Съединените щати да отказват да продадат на Анкара бойните самолети и да се противопоставят на това тя да закупи машини от други страни. Според Чавушоглу при "най-лошия сценарий", ако американските самолети не бъдат закупени, Турция "ще бъде принудена да разгледа алтернативи."

Турция е временно отстранена от програмата за създаване на изтребители F-35, в която тя е едновременно производител и купувач.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
14
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
То щото С-400 са много велики , затова израелците си бомбят из Сирия като на парад:) Не е решил Путин да направи евреите на кашерна кайма с ламарини затова не ги е свалила руската ПВО в Сирия защото това е политическо решение, а не военно.
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украинските "фашисти" си избраха нов президент. А руските "демократи" вече над 20г. "избират" Путин. Същото е и в Турция.
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахахахахахахахаТо щото С-400 са много велики , затова израелците си бомбят из Сирия като на парад:) А! И от време на време изпържват и по някой и друг "Панцир" за разкош!:)
16
1
 
5
 
! Отговори
Хладният Авицена преди 4 години
До Изпушилият Ванка, пЪрдон Джонката,А честито Русия, Китай и Иран - съвместни учения.Как е, и по-горещо ще ти става Ванка, напрао ще изпушиш в пеленките.а египтяните много добре ги знаем какви воини са
15
2
 
20
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Големият проблем на Големия брат е, че си рекламира Ф-35 като невидими за да ги продава на баснословни цени 10 пъти над реалната им стойност.Ако една независима държава като Турция получи едновременно Ф-35 и С-400 и каже на целия свят, че уж "невидимите" самолети на САЩ светят като коледни елхички на всички руски радари, никой повече няма да им купува летящите щайги, не и на тия цени.На 27 март 1999 г сръбската ПВО сваля "невидимия" Ф117 произведен 1983 г с ракети С-125 произведени 1958 г.
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16А Тесла "копие" на Москвич 408 има ли аварии? :)
13
2
 
19
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
Ф35 се оказа по-евтин като цена на брой изтребител с въоръжение, спрямо Ф16 когато го купуват Полша и Гърция, почти на половината на цената, на която ние купихме Ф-16
12
1
 
23
 
! Отговори
Поп Андрей преди 4 години
Никоя система няма да може да свали нашите Ф16, защото са невидими, а и ние няма да можем да ги видим.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Който си има С-400 изтребители не му трябват С-400 са защитно оръжие." - абсолютни глупости. Този тип системи са само част от една обща модерна система за защита, която включва и системи с по-малък обхват на ракетите (но по-евтини), самолети и разузнавателни дронове/ самолети и т.н. Да имаш само тази система без останалите е все едно да си купиш скъп часовник, но да ходиш със скъсани обувки и дрехи и да твърдиш че имаш стил и класа
10
15
 
6
 
! Отговори
Ледения Стив Остин преди 4 години
В МОМЕНТА ГРЪЦКАТА АРМИЯ И ЕГИПЕТ ПРАВЯТ УНИКАЛНО ОБЩО ВОЕЕННО УЧЕНИЕ !!И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ПОДПИСВАТ ОБЩ ОТБРАНИТЕЛЕН И СЪЮЗЕН ВОЕНЕН ДОГОВОР !АИ ЧЕСТИТО , ТЪРКИ ПУЙКАС ....КИТАЙ С 1 МИЛИАРД И 500 МИЛИОНА , + И ЕГИПЕТ СЪС 100 МИЛИОНА ВЕЧЕ СА ГРЪЦКИ ВОЕННИ БРАТЯ....И ЩЕ ВИ ПРАТИМ В СРЕДНА АЗИЯ МНОГО СКОРО .
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А наще изтребители я дойдат края на 2025 година я не.
8
5
 
25
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
f-35 на Турция срещу нашите f-16 и се пита и чуди човек -а защо са купени тези f-16 които са с дефекти .(в американската преса се обсъждат...) А у нас нито една медия не споменава това,щото са независими и свободни от европейските пари които им се вливата в джобовете на собствениците на медиите.
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция си плете кошницата и още никой не зацепва какво става... ни Макарон, ни Тръмп, извива ръце наляво-надясно...
6
2
 
39
 
! Отговори
да бе преди 4 години
САЩ обичат да говорят за свободна търговия само до момента, в който им изнася.Иначе са за свободно плаване и затова пращат кораби в южно китайско море и си врат гагата къде ли не на база същата мантра.Но когато не им изнася, започват да налагат санкции, че примерно Турция купила едни системи от Русия, че Египет искат да купят самолети от Русия, че германците искат да внасят газ от Русия.Тогава няма свободна търговия, а говорят за "честна" търговия, колкото и парадоксално да звучи.
5
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали схващате, че САЩ са сами, нямат и един съюзник вече. Aко стане напечено всеки ще вдигне рамене и ще каже Макрон нали ви каза, че НАТО и техния лидер САЩ са във мозъчна смърт.
4
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Бай *** изсипа 2 млрд за самолети дето ако дойдат ще седат в кутии. Ашколсун.
3
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омръзна ми да се уповаваме на пазарната икономика, но само, когато им изнася на западняците. В случая С-400 е по-изгоден.
2
8
 
32
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
"Турция не е купила С-400, за да ги държи в кутии!" Харесва ми изразът на Чавушоглу. Ама ние сме по-оригинални от тях: ние купуваме самолети, които са имагинерни ( или може би да се каже виртуални, нереални ?) ама с реално плащане...
1
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който си има С-400 изтребители не му трябват С-400 са защитно оръжие. Ердоган смята да се защитава от агресора САЩ дето укриват Гюлен терориста. САЩ е държава управлявана от терористи и джихадисти и са пред импийчмънт Епстайн е виновен и украинските фашисти.