2019-а се нареди сред трите най-горещи години

Рекордът е на 2016-а, която започна с появата на феномена Ел Ниньо
Обновена: 3 дек 2019 14:02 | 3 дек 2019 13:51, Камелия Цветанова
12
2019-а се нареди сред трите най-горещи години
Снимка: Pixabay

Настоящата година, със своите горски пожари, засушаване, топлинни вълни и урагани се вписва сред трите най-топли години, регистрирани някога от 1850 година насам, съобщава БТА като цитира Франс прес.

Агенцията цитира доклад на ООН повод 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид.

2019 година бележи края на едно извънредно топло десетилетие, на топене на ледовете и на рекордно повишаване на нивото на моретата в глобален мащаб.

Всички тези промени се дължат на парниковите газове, изпускани в атмосферата вследствие на човешката дейност, се казва в доклад на Световната метеорологична организация /СМО/.

2019 година ще се нареди на втора или трета позиция в класацията на най-горещите години, регистрирани някога от 1885-а насам, годината в която е започнало редовното отчитане на годишните температури.

2016-а, която започна с появата на феномена Ел Ниньо с изключителна интензивност, остава най-топлата до наши дни, уточнява СМО.

Покачването на средното ниво на световните океани се ускорява, техните води стават по-киселинни, арктическите ледове се оттеглят, ледената покривка на Гренландия се топи.

Глобалното затопляне беше придружено от екстремни климатични явления, като наводненията в Иран, сушата в Австралия и Централна Америка, топлинните вълни в Европа и Австралия, горските пожали в Сибир, Индонезия и Южна Америка.

Климатичните и метеорологични промени водят след себе си до тежки материални щети, подчертава Петери Талас, генерален секретар на СМО. По неговите думи броят на новите придвижили се хора, свързани с климатичните промени, може да достигне 22 милиона души в края на 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: затоплянегорещо време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
годината е свършила без да забележа, че и статистиката вече е налице :)
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всички тези промени се дължат на парниковите газове, изпускани в атмосферата"Фалшива новина.
10
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
До: 2Съгласен съм! Аз предлагам, софиянци да излезем на протест срещу противниците на глобалното затопляне!Да на затоплянето, не на Топлофикация!
9
1
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
Еми дрън, дрън, това е което мога да кажа аз по темата!Значи тия дни по БНТ метеороложка изнесе данни за декември - рекордно висока температура е била измерена през 1976 година, тоест +26 градуса!Помня, че се разхождах из центъра на София по тениска навръх Нова Година тогава, тоест 31-ви декември!Глобално затопляне на баба ти фъpчилото!
8
1
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Надали е от 1850 година.Тогава я е имало 5 метееорологични станции в целия свят я не.Според мене по реалната година е нейде 1960 и 1970 - тоест никаква база за сравнение.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все по-малко ставате антизатоплистите. Топите се като майски сняг.
6
1
 
8
 
! Отговори
гост преди 4 години
лятото не беше горещо, съвсем поносими температури.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък преди 15000 години ледниците се стопили и повишили морското ниво със стотина метра, всичко това, защото хората открили огъня.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните три години температурите спадат, но както и да е, важното е сектата да продължава с облъчванията. И разбира се помнете, вие сте виновни и за да ви се опростят греховете, прощайте пари на НПО-тата, ти знаят как да ги харчат. А през 1885 година някакви ентусиасти любители са отчитали температурата в някои точки на Европа и Северна Америка, но днес това се представя за официална статистика, база за сравнение.
3
1
 
2
 
! Отговори
Bukmop преди 4 години
Ками, виж сега. Много си малка още и не знаеш, че тихоокеанското течение "Ел Ниньо" (Младенецът) е известно отпреди повече от 30 години. Все още обаче няма убедителни доказателства за влиянието му върху климата на Земята, защото се появиха много нови теории за промяната на климата на нашата планета. А в другите твои коментари няма нищо ново, просто си повторила всеизвестни неща. За друг път се постарай да кажеш нещо, което е малко известно, но интересно. Чао, успех :)
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе да, я питайте топлофикация да видите в какви люти зими живеем. Всяка година ни обясняват колко по студена е била зимата и затова са набримчили сметките до тавана.
1
1
 
5
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Ало журналистите - четете бе! Ел Ниньо е познат поне през последните 3 века (а има данни и за преди 10 000г) - не се е появил 2016!