Путин: България умишлено бави "Турски поток"

Руският лидер заподозря външна намеса
4 дек 2019 18:20, Нели Христова
105
Путин: България умишлено бави "Турски поток"
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че българската страна умишлено бави продължението на "Турски поток" на своя територия и Русия. При това положение, ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ за Южна Европа, изтъкна Путин, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Той каза това на съвместна пресконференция в Сочи след среща със сръбския си колега Александър Вучич.

Още по темата

"Въпреки многократните уверения и молби към руската страна да осигури доставки на газ през Турция за България, виждаме, че българската страна, колкото и тъжно и странно да ни звучи, умишлено бави реализацията на проекта на своята територия. Искам да заявя това открито и публично", изтъкна Путин.

Държавният глава отбеляза, че ръководството на България, след като прекъсна изпълнението на проекта "Южен поток", се е обърнало с молба "Турски поток" да бъде реализиран на всяка цена.

"Но и сега, очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството. Ще видим как ще се реализира по-нататък този проект през българската територия. Ако българското ръководство не желае, ще намерим други пътища за осъществяване на нашите възможност в Южна Европа", допълни руският президент.

Проектът Турски поток предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Газпром гледа на Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като на потенциални пазари.

През ноември българският премиер Бойко Борисов заяви, че газът ще започне да постъпва по газопровода "Турски поток" от България за Сърбия до май 2020 година, припомня ТАСС.

Путин посочи пред журналисти след среща със сръбския президент Александър Вучич в Сочи, че сръбският участък от продължението на "Турски поток" вече е готов на 81 процента. По думите му полагането на тръбите на територията на Сърбия ще приключи пред идните седмици.

Руският държавен глава отбеляза, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна, но че засега Киев предлага неприемливи условия за транзита на руски газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** се оправи на много велик , но *** ще му се дръпне , да си пуска газта в Кремъл .
76
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 4 години
ББ беше на инструктаж в САЩ и е един послушко , щото са го заплашили с "шамарче "!
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле , колко изтрити коментари....Защо така, бе? Свобода на словото ли? 111-то място в света!
74
1
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
77ми,Какви машини от строежите, какви 5лв? Една тръба тежи около 8т и е дълга 12м. Представи си заварени 120-150 такива тръби (зависещо от терена) на земята на подпори. След това тази линейна част следва да се положи в изкопа. Да не говорим заварките. Ако някой ми докара 30 заварчика, които могат да дадат по- малко от 5% брак на тръба 1220мм, да са съгласни да работят на терен, една двойка да прави по заварка и половина на ден , ще ги наема всички. Няма ни заварчици, ни монтажници.
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До юбералесНе ти щем скъпия украинския поток изобщо,на тези ненормалници,които се избиват помежду си изобщо им нямам вяра и нищо не искаме от тях,НИЩО,изобщо не искам да имаме никаква връзка с тези *** оти украинците!
72
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
С Газпром имаме договор за доставка на газ, има възможност газа да мине през Украйна. Договорът за транзит през Украйна изтича след 25 дни. Следва Газпром да си плаща за транзита на украинците, по цени каквито във Вашингтон определят.
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да сте провалили ТП,кухи тъпани,народа с камъни ще ви пребие!Гърция само това чака,да грабне ТП и ние пак да увиснем без нищо!Стройте тръбите на три смени,ако трябва докарайте всички машини от строежите и работници на три смени,за да се построи скоростно!
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
първо да си построи единствената магистрала от Москва до Петербург, и тогава да говори за строителство.Двата най-големи градАХодил ли си до Петербург или Москва?Москва взе пьрво място и изпревари такива градове като Лондон ,Ню Йорк и тн а Петербург колко туристи го посещават ти е бедна фантазията ще ти падне чейнето от завист.
69
18
 
6
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 4 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
68
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** първо да си построи единствената магистрала от Москва до Петербург, и тогава да говори за строителство.Двата най-големи града на матушката не са свързани с магистрала, а това са 600 и нещо километра.А ако иска газопровода да мине през друго място,то нека първо го намери и да почва да строи.Това обяснява защо руснаците са бедни,въпреки необятните ресурси на страната си.Това е мегаломанията и простотията,която владее техните земи от край време.
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе той си има "по-важни задачи" - да оправя Балканите и къде ли не като цветарка, тука всичко е оправил.
66
16
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Да припомня: Самолетът Ф-16, Белене и тръба за Сърбия ЙОК!!! А Путин ако не подпише по условията на Украйна, от 01.01.2020г. ще пренася газ през Луната :))))))))))Отдавна съм писал тук, че Путин ще върти, суче и накрая пак на Бойковия ще кацне :))))))))))))))))
65
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бьлгария няма свобода и суверенитет да решава по точно правителството и начело с селската тиква
64
10
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
След 25 дена , Ще Спрат Кранчето през - Украйна ,Ще се Топлим на ВъглищаХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
63
24
 
12
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 4 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
62
12
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Но и сега, очевидно, под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството""Ами под външен действува правителството или по- точно под външно управление.Германия въпреки натиска си строи Северен поток 2.Ние ставаме като лъжливото овчарче.Искаме поток,искаме поток,а след това тупаме топката
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Газопроводът се строи от саудитско-руска фирма.
60
8
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Драги колеги по форум, четящи и пишещи тук.Трябва, наложително е , да направим едно уточнение.бденят за размисъл беше преди изборите, били те местни, парламентарни или европейски. Сега-ще търпите и ще плащате, да сте мислели преди изборите . Още повече, че знаете и манталитета,и капацитета, и начина на работа на управляващите вече 10 + години.За ситуацията днес важи една стара поговорка: "После е---е няма каене!" . Честито, но -още оже, тепърва на америкатския газ ще има герб посредници и надце
59
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да обсъдим въпроса за обединение на България на Волга и България на Дунав.
58
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние имаме време докато времето на режима в кремъл изтича