Унгария пое контрола върху ин витро клиники

Шест частни клиники стават държавна собственост
Обновена: 21 дек 2019 12:27 | 21 дек 2019 11:48,
22
Унгария пое контрола върху ин витро клиники
Снимка: архив Reuters

Унгарското правителство пое контрола върху шест частни клиники за инвитро и увеличи финансирането за тези процедури, за да ги направи по-достъпни за повече двойки, предаде Ройтерс. Целта е да се промени тенденцията за спад на раждаемостта, заяви правителството.

Премиерът Виктор Орбан постави като основна задача увеличаването на населението и решаването на проблема с недостига на работна ръка. Целта е това да се постига по-скоро чрез мерки за стимулиране на раждаемостта, отколкото чрез увеличаване на миграцията. Правителството му вече прие поредица от мерки, включително данъчни облекчения, субсидирани кредити и други програми в подкрепа на семейството.

В публикувано в четвъртък в държавния вестник "Модяр Кьозльон" постановление се казва, че шест частни клиники, занимаващи се с инвитро оплождане, стават държавна собственост и преминават под контрола на държавата. Посочва се, че това е въпрос от стратегическо значение за нацията и че клиниките трябва да бъдат изключени от правилата на конкуренцията.

Освен това от 1 януари стават безплатни лекарствата, използвани при лечение на безплодие, премахват се и ограниченията върху финансирането от държавата на процедури инвитро, за да няма списъци на чакащи.

Правителствен говорител не отговори на молбата на Ройтерс да предостави повече подробности. От водещата в Будапеща клиника за инвитро - Института Кали, който става държавна собственост, също не пожелаха да коментират.

Основателят на клиниката професор Геза Над Кали е цитиран в правителствено изявление да казва на пресконференция, че подобряването на финансирането на този тип процедури ще помогне да се раждат повече деца.

През 2017 г. в писмо до Орбан Кали заяви, че 20-25 процента от унгарските двойки, които искат да имат деца, имат репродуктивни проблеми. Според професора, ако се премахнат ограниченията на държавното финансиране за инвитро лечението броят на децата, родени след такова оплождане, може да се увеличи от 2000 до 3500 годишно.

В Унгария коефициентът на плодовитост (среден брой раждания на жена) е 1,48.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мога да поема контрола върху "ин виво" опложданията.
20
0
 
3
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Решението за дете не е само до пари. Трябва да мислиш после и за него, а не само за себе си. Да му осигуриш някакво бъдеще, образование, детство. В Германия казват, ако ти харчи по 10к евро, докато стане на 15 са 150к евро. Това си е ново Порше, без безсънни нощи и наакани ***. Както и, че полицай и мед сестра не могат да имат дете. Защото няма да им стигнат парите. Има много изкушения, а в България условия и стимули да гледаш дете - няма. Тези, които още го правят е от майчин истинкт.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до цял свят. от гл. шеф на тайно разузнаване. още веднъш ако вините нашият румен крумов йорданов. гр. кюстендил. ул. гърлянски черешарник10. румен нищо не вписва. не лъжете. щеси усложните живота. всички.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
25000 евро помощ дава на всяко младо семейство Орбан------Не на всяко, има си и други условия.Заради което със сигурност има и корупция при уреждането и яко се краде държавна пара.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За популистите е много добре такова решение. С едната ръка дава а с двете взема. А ако лекарите в тези болници решат да напуснат и да си направят нови частни такива какво ще стане?
16
2
 
5
 
! Отговори
Спермодарител преди 4 години
Българката си е темерут. Изобщо не дига краци а е меркантилна-иска пари и айфон
15
1
 
6
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Мъдро решение! Нашия лоен бидон има единствена грижа как да не падне от власт, защото тогава ще му падне главата.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
25000 евро помощ дава на всяко младо семейство Орбан + почти нулева лихва ако искат да си купят жилище. И сравнете с нашата велика мутра и неговата банда
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва хубаво да и дигате краката на женската, за да се получи. Ония, модерните пози, дето тя е отгоре, не вършат работа. А свършването *** па хич.
12
0
 
15
 
! Отговори
american преди 4 години
унгарците са истински европейци, за разлика от бай ***!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умишленно има толкова много неуспешни заплождания.....за да плащаш пет , шест и ровече опита ......адвокати и докторя са най-големите мошенници.....
10
5
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Особено раждането от неизвестен донор е такава тапня, че няма друга. Това значи, че детето "ви" утре може да се ожени за сестра си или дъщеря "ви" да зачене от неизвестния си баща-донор.
9
5
 
2
 
! Отговори
Абортите? преди 4 години
Какво не ми харесвате на абортите? В Унгария са абортирали 26.900 хиляди деца през 2018.Раждаемостта е 9.5 на 1000 жени. В България е 8.5 на 1000. Това, което е направил орнад, е повишило раждаемостта с 0.1 процент за 1г. След това спада. Има само едно решение на демографската криза и това е жените да не работят, а само да раждат. Така пазарът на труда ще се подобри, за мъжете де, а и няма да има пари за социални помощи. Щото ще се свири държавното БВП. Нищо, те араби правят деца за без пари.
8
9
 
6
 
! Отговори
man преди 4 години
У нас има джисжи биджи с по над 20 партньора, после и от двата пола са леш от болести. Съответно няма как да направят деца. И аз , с моите данъци ще им плащам за любовните проблеми?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роби няма, робиии...
6
7
 
0
 
! Отговори
Ем... преди 4 години
Па е нещо, ама по-добре е да забранят абортите.
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Унгария за трето дете дават 30 000 евро. Условията:Двойката да е сключила брак.За единия от двамата това трябва да е първи брак.Жената трябва да е на възраст между 18-40 години.Единия от двамата трябва да е плащал данъци последните 3 години.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бащата на нацията купува клиники за оплождане - има логика
3
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говори единствено за мало умието на управляващите. Ин витро процедурите са бомба със закъснител, която популистите пробутват като някакво спасително хапче.
2
9
 
3
 
! Отговори
1евро350форинта преди 4 години
зрелища и пасти за народа ...като в Бг ..