Киев предаде пленници на Донбас, получава украинци

Размяната се осъществява в присъствието на наблюдатели
Обновена: 29 дек 2019 15:49 | 29 дек 2019 15:48, Веселина Йорданова
72
Киев предаде пленници на Донбас, получава украинци
Снимка: БТА

В рамките на договорена размяна Киев предаде днес на Донецк и Луганск всички лица, държани от властите на Украйна, предаде ТАСС.

Според агенцията лицата, освободени от украинските власти, са доставени на територията на т. нар. Донецка народна република - едно от двете сепаратистки формирования в Донбас.

Същевременно продължава процедурата, с която властите в Донбас предават задържани там лица на Киев. На КПП "Майорское" близо до град Горливка (на украински език Хорливка) в Донецка област се извива дълга опашка от хора, които се готвят да отпътуват за Украйна.

По-рано двама пленници отказаха да се върнат в Украйна. Точният брой на хората, предадени вече от Киев на властите в Донбас, се уточнява в момента, посочва ТАСС.

По-рано Олга Кобцева, представител на Луганската народна република, заяви, че е приключил първият етап от днешната размяна между Луганск и украинските власти. Киев е получил 25 души, а за Луганск са заминали 63.
Девет души са отказали да бъдат разменени и са останали в Украйна, добави тя.

По-рано бе съобщено, че се очаква Киев да предаде 87 сепаратисти, а Донецк и Луганск - 55 души. Днес обаче украинският парламент съобщи, че Киев смята да получи 80 души.

Размяната се осъществява в присъствието на наблюдатели от ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст.

Киев потвърди, че е получил в рамките на размяната първите 25 лица, държани в Донбас. "Първите 25 освободени украинци скоро ще си бъдат у дома", заяви в Телеграм администрацията на президента Володимир Зеленски. Офисът му разпространи и снимки с освободените досега.

Сред пуснатите на свобода има четирима военни, уточни Людмила Денисова, пълномощник на Върховната рада по човешките права. "Всички те са в безопасност на територия, контролирана от правителството на Украйна", увери тя.

Хората, върнати днес на Киев, ще бъдат доставени от Горловка в Краматорск, а оттам - със самолет - на киевското летище Бориспол, информира телевизия "112 Украина". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
0
 
! Отговори
Владимир Путин преди 4 години
Братушки маи, давайте на гибридной фронт *** и стрелят тъпизми по асталих граждани болгарии. Я люблу вас и ниедолга болгариа станетса руская губерния. Ну пагади од Маскфа
40
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Сата НАТО"Украинската армия вече е 250 000 сила, скоро ще получи Ф-16 и Апачи, радарите и ракетите си ги правят сами.Путино идите ще реват с кървави сълзи."Леле КОЛКО СИ НАИВЕН!!!Идеалния случай Укропия получава като подарък 60 Апачи, 120 транспортни хеликоптери и 250 ф-16 даже им харизват наземното оборудване, тренажори и дори малко поостаряло оръжие но достатъчноДа приеме че Украйна успее да изхрани тези железни птициПилотите ще са готови след мин 2 години интензивни тренировки ...
39
3
 
6
 
! Отговори
ей мезеп преди 4 години
не се прави на ущипана булка, до 27 Украина имаше договор за Севастопол и получаваше сериозни пари за базата. След преврата решиха да дават Крим за база на САЩ. Е няма как да стане, руснаците не са прости да чакат, имали готов план, реализирали го.
38
0
 
4
 
! Отговори
до мазепа преди 4 години
приятелю всяка сериозна армия има разработени планове за какво ли не, може да се реализират може и не. Нато като военен блок също има разработени и отлежавст. Ако се наложи се вадят за кратко актуализират и се привеждат в действие. Никой не почва операция ей така от нулата. Мидлиш ли че турция няма планове за Кърджали и целите Родопи.
37
3
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
На руски е "Горловка",а как е на измисления от поляци и германци ...език,не ме интересува.
36
3
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До АнонименГледай интервюто с Путин в руския документален филм '' Крим-път към родината''и ще разбереш че още през 2012г. е подготвен плана за връщане на Крим.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Не-гра-мот-нико...........КРИМ СЕ СЛУЧИ ИМЕННО защото в първите дни на "майдана" укропите издадоха закон за забрана на руския език! Е, после го премахнаха, но сега пак се опитват, защот забраняват руските училища!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аллооуууу.....поправете си заглавието................куев предаде УКРАИНЦИ НА ДОНБАС И ПОЛУЧАВА УКРАИНЦИ!!!! Макар че и това не е съвсем вярно...........ВСИЧКИ СА РУСНАЦИ!!!!
33
1
 
2
 
! Отговори
Чичо сам преди 4 години
До Анонимен 46! какив език? САЩ иска нов,непотопляем авионосач
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е имало никаква забрана на руския език.До момента, в който руснаците окупираха Крим.
31
3
 
4
 
! Отговори
шум в ухото преди 4 години
"предаде пленници на Донбас, получава украинци.."значи че хората от Донбас ,не са украинци??? тогава Донбас не украина???!!!
30
4
 
7
 
! Отговори
:):) преди 4 години
ама защо има болни мозъци които мислят че на Путин му трябват 40 милона гладни гърла да вкара в Русия. Всичко си беше ок до момента в който урките се самозабравиха и почнаха да си предлагат територията и най вече Крим за база на САЩ, не на НАТО а САЩ. Да не говирим за забраната за обществена употреба на руския.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените ни ду.педавци хубаво да четат,как завършва вечната братска любов с Русия,какво стана с къде-къде по-близките им украинци,а какво чака и беларусите...Слабостта на нашата славна БСП е, че се раждат русофили,преди да станат българи, ако изобщо са!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таз що я наричат гражданска война е някакъв експеримент фалшив понеж още в първите дни на преврата както се разбра,че някои заложили на туй са давали преди някакви милярди пари как финанси инвестирани в таз страна с териториална цялост призната от много други пред международни организации с признати договори двустранни-многостранни по названията с подписи през мирни времена,но данъкоплатците на тез давалите,че от самата страна нямаха смелоста да поставят въпроса техни данъци ли са или черни пари
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И излиза, че един украинец струва колкото двама руснаци, пък били те сепаратисти или националисти!?ЦЕННОСТИ, разбираш ли.....Важен е коледния дух!
26
1
 
2
 
! Отговори
Трийте преди 4 години
И Хитлер така започна, да гори книги, убива журналисти, неудобните в концлагери.В момента доказвате в Европа свободата на словото!
25
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долу руския империализъм! Руснака знае само да върши злини.Путинчо взриви няколко жилищни блока в Русия и обвини чеченците.Изстреля 10 ракети Скъд срещу столицата им Грозни.Русофил е равно на българофоб и човекомразец
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34На Путин му остава да влезе в мавзолея...без изстрел.
23
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин води три необявени войни - в Донбас, Сирия и отскоро Либия !
22
6
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До ОбективноТолкова си далеч от истината, е просто не знаеш къде се намираш