Киев предаде пленници на Донбас, получава украинци

Размяната се осъществява в присъствието на наблюдатели
Обновена: 29 дек 2019 15:49 | 29 дек 2019 15:48, Веселина Йорданова
72
Киев предаде пленници на Донбас, получава украинци
Снимка: БТА

В рамките на договорена размяна Киев предаде днес на Донецк и Луганск всички лица, държани от властите на Украйна, предаде ТАСС.

Според агенцията лицата, освободени от украинските власти, са доставени на територията на т. нар. Донецка народна република - едно от двете сепаратистки формирования в Донбас.

Същевременно продължава процедурата, с която властите в Донбас предават задържани там лица на Киев. На КПП "Майорское" близо до град Горливка (на украински език Хорливка) в Донецка област се извива дълга опашка от хора, които се готвят да отпътуват за Украйна.

По-рано двама пленници отказаха да се върнат в Украйна. Точният брой на хората, предадени вече от Киев на властите в Донбас, се уточнява в момента, посочва ТАСС.

По-рано Олга Кобцева, представител на Луганската народна република, заяви, че е приключил първият етап от днешната размяна между Луганск и украинските власти. Киев е получил 25 души, а за Луганск са заминали 63.
Девет души са отказали да бъдат разменени и са останали в Украйна, добави тя.

По-рано бе съобщено, че се очаква Киев да предаде 87 сепаратисти, а Донецк и Луганск - 55 души. Днес обаче украинският парламент съобщи, че Киев смята да получи 80 души.

Размяната се осъществява в присъствието на наблюдатели от ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст.

Киев потвърди, че е получил в рамките на размяната първите 25 лица, държани в Донбас. "Първите 25 освободени украинци скоро ще си бъдат у дома", заяви в Телеграм администрацията на президента Володимир Зеленски. Офисът му разпространи и снимки с освободените досега.

Сред пуснатите на свобода има четирима военни, уточни Людмила Денисова, пълномощник на Върховната рада по човешките права. "Всички те са в безопасност на територия, контролирана от правителството на Украйна", увери тя.

Хората, върнати днес на Киев, ще бъдат доставени от Горловка в Краматорск, а оттам - със самолет - на киевското летище Бориспол, информира телевизия "112 Украина". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До АнонименСамо дето помним боя за летището на Донецк
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Точно така. Окраинските плъхове могат само с полилеи и асансьори да се бият.Иначе покажат ли се на бойното поле мелезите и ядат дебелия от миньорите.Шо обкръжения и скотобойни бяха.
19
5
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
До Няма значениеГражданите на Русия бяха разменени по-рано.
18
2
 
12
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 4 години
До Сата НАТОБрато, все пак сме в навечерието на нова година.Отиди на психо-терапевт и повече не коментирай неща за които ние славяните знаем.Ако си някой от 3-я пол /*** / или друг , ти е простено.Обаче , за нас българите като славяни ни е забранено да ругаем ближните си.Честита Коледа.
17
0
 
16
 
! Отговори
ДО Сата НАТО преди 4 години
Явно си невръстен,не си гледал футбол в онова време. Ето по спомен само някои от играчите на отборът на Съветският съюз под червеният флаг :Ринат Дасаев9-татарин,СимонянОганесян-арменци,Хурцилава,Чивадзе,Шенгелия,кипиани,Дзодзуашвили,-грузинци,Малофеев-беларус,Блохин, Бишовец,Буряк,Балтача,-украинци.А Динамо Киев беше 13 пъти шампион на СССР.Не знам кой е изкуфял,по скоро някой не е поумнял ,мушморок!!!
16
3
 
4
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
ама защо получих минус? Защото казах факти, които ги има и в украинските медии ли? Много г-ци с рунтави калпаци в тоя форум, много.
15
4
 
13
 
! Отговори
Няма значение преди 4 години
но ЛНР и ДНР са предали на Киев 78 човека. Двама от тях не са пожелали да се върнат в Украйна. Киев е предал на ДНР-ЛНР 129 човека. 22-*** не са пожелали да се върнат в републиките. Над 80% от върнатите на ЛНР-ДНР "военнопленници" са украински граждани. Гражданска война е това, а не война между Украйна и Русия, както се пънат да ни убедят.
14
4
 
22
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Украинците са руските северномакедонци - една несъществуваща нация, създадена изкуствено за да се предизвикват размирици и граждански войни между славяните.
13
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние искаме да размениме русофилите с руския Гулаг...безвъзмездно !
12
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руската армия е пътник. Скоро украинците ще стъпят на врата на агресивната руска мечка. Ще падне голямо пищяне на умряло на руснаци и русофили.
11
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до анонимен 13А ти кого лъже бе руски холуй?
10
4
 
11
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Ти кого лъжеш, бе!?Я, питай Паробий, Д.Липов, Парасюк, Бубенчик, грузинските "гастарбайтери"!В, Харков бивш участник в АтО взриви гранатата, че те си го заловиха на място, а после май си го пуснаха.
9
3
 
23
 
! Отговори
Хей юнаци млади! преди 4 години
Всички тези действия ,стават на украинска територия,но едни се чустват руснаци,други украинци......А по времето на СССр и украинци и таджики и узбеки и грузинци и латвийци се наричаха с едно общо име -РУСНАЦИ. Както бяха и югославяните. Младите това нито го помнят,а много от тях и не го знаят.
8
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Тавариш 8, какво излиза сега според твоите проруски бълвочи, убити на Майдана има, гробове има 103 броя, но виновни няма и няма защото са руски убийци т.е. не са убийци а освободители.
7
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Знаем ги твоите достоверни източници подземията на Лубянка. *** да им олижеш невинните руски ***.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я кажете нещо за българската евроатлантическа култура, те руснаците и без вас ще се оправят с украинците.Пишете как е софка, гринго, азис, асан, амет, мюмюн...
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Киев предаде пленници на Донбас, получава украинци-----------Тоест, плениците които предаде кИев на ДНР/ЛНР не са "хора и украинци", това ли имате предвид г-жа В.И.??????????
4
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Товащите от Масква си прибират терористите и убийците. 8 души от освободените са осъдени на доживотен затвор в Украйна, 5 убийци разстрелвачи на демонстранти от Беркут разтреляли 48 души на Майдана и 3-*** терористи взривили бомба на митинг в Харков и убили 4-*** души. Халал да им са на руснаците убийците и терористите нека путин си ги награждава с ордени и заслуги както награди и нашия русофил Николай Малинов за подобни дела.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм, ами то и едните, и другите са украинци, бе, "мадам / госпожа"!!!!Затова му казват "гражданска война"!Но, ако не знаете да въ светна - в уСраина се води Гражданска война!!!!!
2
1
 
27
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Киев предаде пленници на Донбас, получава украинци"Киев да не би да връща пакистанци?