Може ли отмъщението на Техеран срещу Вашингтон да се насочи към петрола?

5 яну 2020 20:15, Екип на Bloomberg
108
Може ли отмъщението на Техеран срещу Вашингтон да се насочи към петрола?
Снимка: Reuters

Събитията през 2019 г. показаха колко уязвими могат да бъдат доставките на петрол. През изминалата година Иран беше обвинявана за редица нападения срещу петролни танкери, тръбопроводи и нефтопреработвателния комплекси в Близкия изток. 

Големият въпрос сега е дали след убийството на един от най-влиятелните ирански генерали Касем Солеймани сред целите при потенциалния отговор на Техеран срещу Вашингтон може да бъде петролната индустрия, пише Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Към момента няма конкретна причина, поради която да се счита, че отмъщението на Иран ще бъде насочено срещу петрола. Но и най-добре пазените инсталации за производство на петрол станаха обект на различни нападения. Най-големият удар би бил срещу множеството петролни танкери в Ормузкия проток, което би нарушило доставките на петрол. Близо 34 млн. барела суров петрол са преминали през изминалия месец от Саудитска Арабия, Кувейт и Ирак през протока, за да стигнат до крайните си цели в Персийския залив и САЩ, показват изчисления на Bloomberg.

Нападенията през септември срещу нефтопреработвателните комплекси на Saudi Aramco в Саудитска Арабия прекъснаха производство на 5.7 млн. барела петрол дневно. Тогавашните събития послужиха като сигнална лампа за сигурността в петролната индустрия.

Отговорност за тази атака поеха подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Терористичният акт доведе до осезаемо покачване на цените на петрола, но то се задържа за кратко.

Сега ситуацията изглежда по-различно. Цените на петрола се покачват от октомври миналата година и убийството на Солеймани ги изпрати до най-високото ниво от април. Прогнозите за повишено търсене на петрола не са се подобрили, но първата фаза от търговската сделка между Китай и САЩ вдъхва оптимизъм на пазарите. Погледите са насочени и към споразумението между страните членки на ОПЕК.

Саудитска Арабия обещава да съкрати производството си на петрол допълнително с 400 хил. барела на ден. Така страната ще добива петрол със същите нива от март.

Последните данни за петролната индустрия в САЩ показват, че през октомври производството на петрол се е увеличило със 170 хил. барела на ден спрямо предходния месец. Но дневното производство все още е с близо 90 хил. барела по-малко от предварителните очаквания на правителствената агенция в областта на енергетиката на САЩ.

Сегашната ситуация и затегнатият пазар означават, че потенциална атака срещу регионални нефтопреработвателни комплекси би имала по-силен ефект от нападенията през септември. Това е солидна причина петролните пазари да бъдат разтревожени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Персите умеят да чакат. Ще ударят, когато най-боли.
46
0
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
От изброеното от теб признавам само първото : Алчност.Останалото е само следствие.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 смъртни гряха: Чревоугодничество, алчност, гордост, завист, леност, похот, гняв.Сега някой да ми каже, че грехът ме властва на този свят?!Според Будизма:Всяко страдание произхожда от невежеството.Всичко е написано в Свещените книги само, където всяко ново издание претендира за авторски права.
44
4
 
9
 
! Отговори
11 преди 4 години
До ЗозоНе виждам нищо нормално в това, когато вероятността да ти подпалят гъзa е твърде висока. И ще е реално, а не във форума.
43
5
 
8
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Русия няма изгода от ирански конкуренти нефт и газ, иначе да ги бяха опасали с ПВО и никой нямаше да се ***с тях. Сега щели да атакуват само военни обекти - дръндърци, нищо особено няма да постигнат. Единствено, ако поканят, много любезно, руски войски, могат да променят баланса... но едвали персите биха се унижили така. Първо трябва сериозно да пострадат и чаак тогава. И за това Путин протестира вяло, а иначе потрива ръце..
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са нормалните? Нормата е статистическа извадка около 70% от населението и те са откровени конформисти-боли ги само за своето.Не ми пука за нормалните.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52, съгласен, смятам,че Генералът е отвлечен с подчинения си за да разкрият ятаците и мрежата, което пак си е отрепан.
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лоши тез Иранци бе не си дават петрола на краварчетата. Я ги вижте Иракчанчетата как си дадоха петрола да го цицат краварчетата и от тях по добри нема. Е па нема. Молете се кръстете се целувайте кръста да не започнат Иранците с техните групировки по света да гърмят петролни кладенци че ще стане майкя плаче грамофон свири. Литър тунжа ще стане 10 лв. Ако имате късмет. Ако нямате и до 20 лв ще стигне. .
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има 1 златна истина. Най-силно вярващите са бедните и гладните... Та тоз целият озлобен и фанатично вярващ народ ако тръгне към ЕС ще стане една... Но като цяло за вас не ми пука, вие сте гайди... Жалко, че нормалните хора ще страдат...
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе докато не им ц*и_цнат петрола, няма да се успокоят.
37
1
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
И ти нямаш библия на нощното шкафче.
36
0
 
14
 
! Отговори
ASD преди 4 години
Попа на селото отишъл на сватба да венчава младоженците. Дошъл при него свекара и го попитал: -Какво ще пиеш дядо попе. Има вино и ракия. Попа го погледнал и казал -И Бира чадо, и бира.
35
7
 
17
 
! Отговори
Во Нгуен Зияп преди 4 години
Янките започнат ли война, ще се наложи да пратят в Близкия изток пушечно месо. А персите са изучили основно всички наши разработки за връщането му обратно покрито с американско знаме.
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гответе се за 5 лв за литър. Само предупреждавам. После да не кажете че не съм ви предупредил. А за тези дето немогат да ходят пеша щото тааците ше им паднат съм го Приготвил и може да се возят безплатно.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арабите са разбирали от тригонометрия, защото тя е основата на корабоплаването, което ми напомня, че градусът също се дели на 60 пак заради вавилонците. Арабският халифат е просъществувал от 632 до 1517г.Без злоба:цивилизацията е циклична.Центровете на цивилизацията се менят обикновено върху руините на предишните.Имаме уникален шанс да направим качествен скок към общочовешка цивилизация, но това става с наука и труд, не с клатене и поркане, както криворазбраната Божия раса ви внушава.
32
5
 
8
 
! Отговори
до всички U.S. преди 4 години
..ФИЛИ,или РУСОФОБИ,ЩЕ ИМА "ГЕОЛЕШ",но ТОВА НЕ е ДОБРЕ за ОРАНЖЕВОТО ШИМПАНЗЕ трАмп,ПЕРСИТЕ СА по"МАСТЕРС"в този "СПОРТ",много амерканСи ще ги прибират в "ДЪРВЕНИ БАЛТОНИ" с Жобове на яките за ЖЪЛТИ СТОТИНКИ!!!МНЕНИЕ НА МНОГО СТАР ВОЙНИК,дълго време служил на "СТРАШКО ПОЛЕ"!!!за с.ш.а. случката се казва:С ГОЛ *** ВЪРХУ ТАРАЛЕЖ НЕ СЕ СЯДА!!!
31
19
 
7
 
! Отговори
тъй ще е преди 4 години
Иска му се на Путин, ама запада отдавна се е подготвил.След кратко повдигане на цената на нефта, блядoвeтe скоро пак ще почнат да да скимтят от глад.
30
4
 
9
 
! Отговори
V преди 4 години
ТШак ти не си се развил повече от нивото си от както си бил на 7 години ;) Иранците не са араби. И са измислили много неща най вече медицината каквато я познаваме днес ;)
29
7
 
26
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
1. Вавилонците и арабите нямат нищо общо. 2. Арабите може да са донесли тригонометрията в Европа, но не са я разбирали.3. Арабите не са измислили нищо полезно. Всичко, пренесено чрез тях в Европа, е вече измислено от някого другиго.4. Социално, ментално, идеологически, културно, технологично и т.н. арабите не са се развили повече от нивото, на което са били през VI в, когато са приели исляма.5. Научно-техническият и културен прогрес на човечеството е изцяло европейски в последните 500-600 г.
28
2
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен"Ръцете на Иран са развързани. Вече няма международни закони"---Поправка-отдвавна няма международни закони. Има закон на джунглата-по-силния взима всичко, поне докато не срещне "рунтави гърди".жалкото е, че ние ще изгорим, покрай сухото. Каракачанов е обещал вече.