Тревожна статистика: В болниците увреждат всеки 10-и пациент

500 пациенти умират годишно от лекарска грешка само в Германия
11 яну 2020 22:45, Петя Славова
44
Тревожна статистика: В болниците увреждат всеки 10-и пациент
Снимка: pexels.com

Всеки 10-и пациент получава увреждане при лечение в болница според световната статистика. 500 пациенти годишно в Германия умират от лекарска грешка, бе изтъкнато по време на дискусия на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз в Правец, съобщава БНР.
 
Всяка година 10 на сто от пациентите в най-добрите болници получават увреждания по време на лечение, стана ясно на дискусията за безопасността на пациентите и медицинските грешки.

Американско проучване от 2016 година сочи, че лекарските грешки са третата водеща причина за смъртни случаи след сърдечносъдовите заболявания и злокачествените, което представлява 9,5 процента от смъртните случаи въобще.

Според данните на дискусията за лекарската грешка шест са източниците на медицинските грешки - човешкият фактор, нивото на знание, проблемите в системата, небрежността, комбинирани причини и недобросъвестността, което е наказателно.

В една американска болница е направено изследване, което сочи, че най-голям процент заемат малките медицински грешки. Те са 48 процента, а сериозните медицински грешки са едва 18 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А другите 90% ги увреждат още преди да влязат в болницата.
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В медицината няма абсолютни неща. Само Путин е безгрешен.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че не намаляват заплатата на журналистите, ако допускат правописни, граматически, фактологични и етични грешки, че гладни и боси щяхте да ходите!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некадърници, само едно на сто!Българските могат много повече.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте статистиката за кражбите, грабежите и др. и пуснете добрите хора от затвора.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тревожна статистика: В болниците увреждат всеки 10-и пациент"Американското проучване репа да яде, не може да сочи това официално. Щото у Краварника, допустимия праг за трепане на пациенти е 2%. Поне за хирурзи де, за другите не знам. Значи, ако си го прескочи тоя праг - почват едни комисии, етични, лекарски, съдебни - разглеждат му всеки следващ смъртен случай, докато не падне под 2%. А и от болницата не ги искат много-много такива, та се старая да са под 2%.
2
4
 
25
 
! Отговори
Абориген преди 4 години
Стаистиките за щатите и Германия нямат нищо общо с нас ... тук нашите апапи ги интересува само да смукнат от здравната каса !!! После от вас ... и накрая .. кучета ви яли .. тука един на всеки 10 оцелява след като е минал през куцо и сакато докато само му поставят диагноза... !!!!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България това е масова практика.