Трюдо: Да свалиш граждански самолет е ужасно!

Иран трябва да поеме пълната отговорност, заяви той
12 яну 2020 07:30, Александър Попов
180
Трюдо: Да свалиш граждански самолет е ужасно!
Снимка: БГНЕС

След като проведе разговор с украинския президент Володимир Зеленски, иранският президент Рохани е провел телефонен разговор и с канадския премиер Джъстин Трюдо.

След разговора Трюдо каза, че е изискал от Рохани да се изясни всичко за катастрофата с украинския Боинг, в който пътуваха близо 60 канадци. Трюдо заяви, че е казал на Рохани, че признанието на Иран за отговорността му в катастрофата, е важна стъпка с оглед да се даде отговор на семействата на жертвите за това какво се е случило. Но Трюдо е подчертал пред Рохани, че трябва да бъдат взети и други мерки.

Той допълни, че Иран трябва да понесе пълната отговорност за свалянето на самолета, допълва Ройтерс.

"Онова, което Иран призна, е много сериозно. Свалянето на граждански самолет е ужасно. Иран трябва да поеме пълната отговорност", заяви Трюдо на пресконференция след разговора с Рохани.

Същевременно френското Бюро за разследване и анализи на сигурността на гражданската авиация каза, че работата по разшифровката на черните кутии на украинския самолет ще се извърши в Украйна, предаде БТА. Бюрото потвърждава своето участие в техническата работа по разшифровката на черните кутии.

Още по темата
Значителна част от канадците, загинали при самолетната катастрофа край Техеран, са от ирански произход и са били учени, професори, лекари и студенти от престижни канадски университети. Това съобщи в събота професорът по международно право в университета Макгил в Монреал Паям Ахаван, който е представител на иранската диаспора в Канада.

Вчера Рохани е обещал на Зеленски, че отговорните за катастрофата с украинския самолет, ще бъдат съдени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че иранското признание, че ирански военни са свалили с ракета украинския пътнически самолет е стъпка в правилната посока, но е нужно на онези, които са отговорни за това, да бъде потърсена сметка, предаде Ройтерс.

Иран призна, че украинският самолет е бил свален с ракета по грешка.

В съобщение на украинското президентство относно телефонния разговор на Зеленски с Рохани се казва, че иранският президент е обещал на украинския си колега, че виновните за катастрофата с украинския самолет ще бъдат съдени, предаде Франс прес.

"Рохани се извини от името на иранската страна за трагедията, която отне 176 живота", се казва в изявлението на канцеларията на Зеленски.

Той каза, че е постигнал съгласие с иранския президент за започване на съвместна работа по дешифриране на данните от черните кутии на украинския самолет, допълва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Рат преди 4 години
Да разделиш майка от децата и, защото е нелегална мексиканка, е още по-ужасно. Да оставиш целенасочено деца да растат без майка си, дори и нацистите не биха си го измислили! Но тези деца ще ти потърсят сметка едни ден!
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е този *** на снимката и какво се плюнчи без никой да го пита ...
84
0
 
1
 
! Отговори
Афромечка преди 4 години
Умин дрон + лоши евреи = загуба при братски приятели и следователно, *** коментари.
83
3
 
4
 
! Отговори
другари и другарки преди 4 години
Примитивна руска ракета + чaлмар зад пулта за управление = бум-тряс
82
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ им гръмнаха на Иран един терорист путинофил и онези си убиха след това близо 400 човека опитвайки се да опонират на САЩ. ЕЙ това са диваците от Азия. За онези от русия няма да говоря, те са по зле и от иранците дори.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ свалиха по същия начин граждански самолет на Иран.От страх напълниха гащите и натиснаха копчето.
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На страха очите и радара на C-300 са големи.Канадците подкрепиха справедливите удари и заплахи от САЩ към военни, цивилни и културни обекти в Иран.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една и съща схема !Сваля се самолет както винаги свързан с Украйна и се започва стрелбата !
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимката на трюдо не е актуално, сега си е пуснал брада тип ирански аятулах,
77
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Иранците изпълниха обещанието си за ужасно отмъщение , сигурно са смятали някои от канадците с ирански произход в самолета за предатели и поамереканчени.
76
1
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Канада е територия. Какво ни занимавате с тях.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Много миришеЯвно си от малцината, които знаят кой направи Тръмп президент, все пак той не подари Йерусалим и Голанските възвишения на Русия
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешна е позицията на руския помазаник комедианта Зеленски. Той призоваваше украинците към спокойствие и разбиране на ситуацията, когато още в първите часове САЩ, Канада и Австралия обявиха че самолета е свален. Руския храненик не смееше да гъкне за свалянето на украинския самолет от руска ракета цели 2 дни, едва след признанието на Иран изведнъж възмъжа и се нахвърли като куче да иска пълно разледване и компенсации от иранците.
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия не връща отломките на взривения самолет на Лех Качински вече 10-та година, въпреки постоянните подканвания както от Полша така и от западните и съюзници към Москва да предаде останките. То е ясно защо, само на русофилите не е ясно.
72
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От украински източници става ясно, че иранците всячески помагат искрено на украинските разследващи, което ме навежда на мисълта, че се чустват невинни за свалянето на самолета, докато руснаците продължават да орат иплюят.
71
6
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Руските *** са критикували в Думата, че Иран си е признал за свалянето на самолета.
70
4
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
ДАЙ НА ПРИМИТИВА МОДЕРНИ ОРЪЖИЯ , И МУ ГЛЕЙ СЕИРА!ТИЯ ИРАНЦИ ТАКА СА СЕ ПАНИРАЛИ , ЧЕ СА СТРЕЛЯЛИ ДОРИ И ПО ВРАБЦИТЕ , ОТ СТРАХ ДА НЕ СА МИНИ-ДРОНОВЕ!ЯНКИТЕ , ТАКА СА ГИ НАПЛАШИЛИ , ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗПОТРЕПЯТ ВЗАИМНО , ОЩЕ ПРЕДИ ДА ПОЧНЕ ВОЙНА!ЖАЛКА РАБОТА!ЩЕШЕ ДА Е СМЕШНО , АКО НЕ БЕШЕ ТАКА ТРАГИЧНО!
69
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са виновни, защото са паникьосали руския разчет на иранското ПВО и в ужасната паника е станала и ужасната грешка. Руснаците се панират още щом си помислят за САЩ.
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, ако руснаците не натискаха Иран да им купува скапаното оръжие, нямаше да стане тоя ужасен сакатлък и тая ужасна излагация за Русия.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 68Виждам че живо те интересува кой е истинският виновник. Истинкият виновник се крие в Кремъл.