Трюдо: Да свалиш граждански самолет е ужасно!

Иран трябва да поеме пълната отговорност, заяви той
12 яну 2020 07:30, Александър Попов
180
Трюдо: Да свалиш граждански самолет е ужасно!
Снимка: БГНЕС

След като проведе разговор с украинския президент Володимир Зеленски, иранският президент Рохани е провел телефонен разговор и с канадския премиер Джъстин Трюдо.

След разговора Трюдо каза, че е изискал от Рохани да се изясни всичко за катастрофата с украинския Боинг, в който пътуваха близо 60 канадци. Трюдо заяви, че е казал на Рохани, че признанието на Иран за отговорността му в катастрофата, е важна стъпка с оглед да се даде отговор на семействата на жертвите за това какво се е случило. Но Трюдо е подчертал пред Рохани, че трябва да бъдат взети и други мерки.

Той допълни, че Иран трябва да понесе пълната отговорност за свалянето на самолета, допълва Ройтерс.

"Онова, което Иран призна, е много сериозно. Свалянето на граждански самолет е ужасно. Иран трябва да поеме пълната отговорност", заяви Трюдо на пресконференция след разговора с Рохани.

Същевременно френското Бюро за разследване и анализи на сигурността на гражданската авиация каза, че работата по разшифровката на черните кутии на украинския самолет ще се извърши в Украйна, предаде БТА. Бюрото потвърждава своето участие в техническата работа по разшифровката на черните кутии.

Още по темата
Значителна част от канадците, загинали при самолетната катастрофа край Техеран, са от ирански произход и са били учени, професори, лекари и студенти от престижни канадски университети. Това съобщи в събота професорът по международно право в университета Макгил в Монреал Паям Ахаван, който е представител на иранската диаспора в Канада.

Вчера Рохани е обещал на Зеленски, че отговорните за катастрофата с украинския самолет, ще бъдат съдени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че иранското признание, че ирански военни са свалили с ракета украинския пътнически самолет е стъпка в правилната посока, но е нужно на онези, които са отговорни за това, да бъде потърсена сметка, предаде Ройтерс.

Иран призна, че украинският самолет е бил свален с ракета по грешка.

В съобщение на украинското президентство относно телефонния разговор на Зеленски с Рохани се казва, че иранският президент е обещал на украинския си колега, че виновните за катастрофата с украинския самолет ще бъдат съдени, предаде Франс прес.

"Рохани се извини от името на иранската страна за трагедията, която отне 176 живота", се казва в изявлението на канцеларията на Зеленски.

Той каза, че е постигнал съгласие с иранския президент за започване на съвместна работа по дешифриране на данните от черните кутии на украинския самолет, допълва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОче имената са ясни! човека сам си призна че изстрелял дрон към международно летище пълно с пътнически самолети и цивилни хора, като с това си деяние предизвикал въпросните събития!!! НЕ ТЪРСИ ПОД БИКА ТЕЛЕ, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА НАМЕРИШ НЕЩО ДРУГО!
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина иранското отмъщение беше ужасно.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОа обезщетенията за прецаканите икономики на египет, ирак, сирия, милионите изгубени домове, работни места и много други също и пропуснати ползи, заради краварската алчност кой ще ги плати? нали уж гледате реално, а не виждате истинския виновник, който доведе всичко това!
63
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Световният елит тъне в лукс и разкош и при всяко такова събитие повтаря, че "Това е ужасно!", а ужасното е, че същият този световен елит води тези войни, в които умират невинни хора!
62
0
 
5
 
! Отговори
По публикацията преди 4 години
По публикацията работи: Александър Попови ти Попов като другите младоци драскачи пишеш неграмотно защото вместо:"свален с ракета по грешка"се пише"свален с ракета по погрешка"
61
4
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Месеци не бях влизал в сайта защото толепирахте руската безродна и змет и триете и банвахте пробългарските коментари. Отново продълговати с м ръснота проруска защита.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сата НАТОЩе се получи много неудобно да посочат имената, щото имената са Иван Иванич и Владимир Владимирович, тогава целият свят ще разбере че иранците са зарязали исляма и са преминали към руски имена и православие.
59
5
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До Анонимен - Или пък Русия ?!
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В изострено военно положение стават грешки, за жалост. Иран си призна. Но Украйна не си признава от 5 и половина години насам...
57
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иранците излезнаха много мекушави в лъжите и предадоха руснаците в Техеран. Иначе руснаците бяха научно доказали с методите на путинската наука, че е невъзможно украинския самолет да бъде свален с руска ракета. Нека вечния позор тегне над мюсюлманските приятели на Путин.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между САЩ (съвременната Империя на Злото) и Хитлеристка Германия е по-скоро в детайлите, а не в цялостното отношение към света.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нашият васал губернатор няма ли да се изходи по въпроса"Той е зает да събира пари от българите и да ги дава на американците.
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е достатъчно да преследваш само терористи от ранга на Сулеймани трябва да бъдат безпощадно преследвани и техните съратници, подстрекатели, подбудители и крепители независимо в коя държава се подвизават.
53
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако краварите не бяха изострили ситуацията в района с убийства, това нямаше да се случи.
52
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема има решение, пълна изолация на Русия исономическа и политическа.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типичен представител на сороските натегачи, активист от сороско НПО.
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Канада са същите васали на САЩ като България и нямат нито икономика и нищо не произвеждат като нас, но за разлика от нас канадците имат тръба за нефт, точат от тръбата и продават и само от това живеят. А ние чакаме руска газ през Турски или Северен поток, и по нареждане на същите господари спряхма Южен поток.
49
2
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Този от снимката прилича досущ на Комсомолски секретар, кандидат член на БКП.
48
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путинското оръжие страшилище за гражданската авиация!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашият васал губернатор няма ли да се изходи по въпроса, да му напишат нещо от Козяк да изрече да го чуе българския народ.