Тръмп и Грета в Давос: Сблъсъкът е неизбежен

Двамата за първи път ще са на едно и също събитие след срещата на ООН
21 яну 2020 15:37, Нели Христова
70
Тръмп и Грета в Давос: Сблъсъкът е неизбежен
Снимка: БГНЕС

"Честно казано, не мисля, че бих му казала нещо, защото очевидно той не слуша учени и експерти, така че защо ще слуша мен", така Грета Тунберг отговори на въпрос на BBC дали би говорила с президента на САЩ Доналд Тръмп. А днес бе дадено началото на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, където сблъсъкът Грета Тунебрг - Доналд Тръмп ще е неизбежен.

17-годишната активистка изнесе реч в швейцарския курорт, с която иска да даде ясно послание: да се сложи край на "лудостта“ с изкопаемите горива.

Доналд Тръмп също ще присъства на срещата, като това ще е първият път в който двамата с Грета ще присъстват на едно и също събитие от срещата на ООН в Ню Йорк миналата година. Тогава младото момиче бе заснето как гледа с нескрита злоба президента. Именно след като пътищата им се пресякоха за кратко, активистката заяви, че "не би пропиляла времето си“, разговаряйки с Тръмп за климатичната криза по време на събитието в ООН.

Посланието на Грета също така е индиректно отправено към Доналд Тръмп, който се подигра на шведката, че има "проблем с овладяването на гнева". Президентът, който е сред най-известните скептици по отношение изменението на климата, се завръща в Давос, след като пропусна форума през 2019 г. заради проблеми с работата на администрацията и нейното финансиране.

Миналата година пък Грета заяви пред лидерите в Давос, че "къщата ни гори". Тя намери подкрепа сред организаторите на Световния икономически форум, включително неговия 81-годишен основател Клаус Шваб, който заяви, че светът е изправен “извънредно положение.”

“Не искаме да достигнем върха на необратимостта на изменението на климата, заяви Шваб пред репортери във вторник. - Не искаме следващите поколения да наследят свят, който става все по-враждебен и все по-малко обитаем – помислете само за горските пожари в Австралия.“

Ежегодно проучване на рисковете, публикувано от СИФ в сряда, поставя климатът и другите екологични заплахи пред рисковете, породени от геополитическо напрежение и кибератаки. За първи път проучването установи, че всичките първи пет дългосрочни риска са екологични – от екстремни метеорологични събития до бизнес и правителства, които не успяват да смекчат и да се адаптират към климатичните промени, пишат от БГНЕС.

Устойчивостта е основната тема на тазгодишната среща в Давос, която се провежда в момент, в който светът се бори с глобалното затопляне, което се влошава заради нарастващите разделения между нациите и бизнеса как да се справят с него.

Срещата, на която ще присъстват над 50 държавни и правителствени ръководители, включително германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Джузепе Конте, събрани в алпийския курорт, има за цел да даде конкретен смисъл на „капитализма на заинтересованите страни“ – концепция, че компаниите трябва да служи на интереси на цялото общество, а не просто на техните акционери.

"Бизнесът трябва да обхване изцяло капитализма на заинтересованите страни, което означава не само увеличаване на печалбите, но и използване на техните възможности и ресурси в сътрудничество с правителствата и гражданското общество за решаване на ключовите въпроси от това десетилетие“, каза Шваб. “Те трябва активно да допринесат за един по-сплотен и устойчив свят.”

 


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Господи, прибери си версиите.....коя е тази Грета, че да се сревнява с Президента на САЩ.
Някакво болно в главата момиче, промотирано и използвано от едни шарлатани!!
Защо не е споменато, че Тръмп поне отдели милиони за засаждане на дървета. А тия искат само да лапат!
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От статията: -Президентът, който е сред най-известните скептици по отношение изменението на климата,-

Тръмп не е скептик относно промените на климата-, които съществуват от хилядолетия в една или друга посока. А е скептик по отношение, че Грета и създателите и, знаят как и могат да контолират климата на планетата(без значение колко пари им се даде да нагушат от наивници)
59
2
 
4
 
! Отговори
Копи-Пейст преди 2 месеца
/Грета я канят "световните лидери" и плащат разноските и, и разкарват като мечка по площадите, да им играе по свирката. Целия Цирк е : Тя да ги навиква и попържа люто, със свиреп поглед, че не дерат достатъчно кожи от хората(там където минава номера) с разни такси и други идиотщини, а "световните лидери" да стават на крака и да и ръкопляскат мощно и "засрамено" но с възторжени възгласи. А МСМгЪзетите да "отразяват" със страст тоя еФтин водевил/
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам какъв сблъсък може да има между милиардер, президент на САЩ и незавършила ученичка с ограничени умствени възможности... Нещо като сблъсък между куклена играчка и товарен влак...
57
3
 
9
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 месеца
Считам за уместно да се обсъди доколко е правилно да се противопоставят президентът Тръмп и недоучилата ученичка Грета Тунберг.Струва ми се че в самата идея да се прави такова противопоставяне има нещо переверзно,а може би е е поява на някаква умствена непълноценност!?Първо,разликата във възрастта и ранга е огромна,второ Тръмп има висше образование,а Грета-никакво!Тръмп е написал 10-15 книги,а дали Грета е прочела 10 е въпрос!?А самото лансираве на Грета също е проява на умствено извращение..
56
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
До 54.Напротив може.Чака ни свърх пренаселване в някои части на света и големите градове.По прогнози около250милиона климатични мигранти от Африка и Азия ще тръгнат там където има вода и храна.Лошото е че сградния и жилишния фонд ще бъде засегнат.Ще бъдем принудени да им даваме подслон .Вижда ви се абсурдно.Почакайте.
55
1
 
8
 
! Отговори
да преди 2 месеца
Интересно.. тая с колело ли дойде в Давос....И не може ли първо нейната страна да спре лудостта да продава петрол...
54
2
 
10
 
! Отговори
Божана преди 2 месеца
грета в лицето прилича на опосум защото се движи с изкукали социалисти
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи с това заглавие очаквам да снимат холивудски блокбастър в Давос.Грета Тунберг в ролята на жената чудо Тръмп в ролята на Арес.Значи ей това ако го гледам не знам първо ли ще се попикая от смях или първо няма да мога да дишам от кискане.
52
1
 
16
 
! Отговори
БПФ преди 2 месеца
До SS

Резолюциите на ООН не струват и хартията на която са написани, защото никоя суверенна държава не може да бъде заставена да приема орди дивaци, изостанали с 10 000 години в човешкото си развитие. Редукция на населението нека има там, където се плодят като мишки, а не произвеждат нищо - и само чакат на помощи от "лошите бели държави".
51
0
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 2 месеца
До Discovery

Има краткосрочни и дългосрочни цикли. Хайда върви да попрочетеш повече как се е колебал климата само за последните 150 години - нагоре-надолу - и пак се върни тук. От 40-те до 80-те години имаше ЗАХЛАЖДАНЕ - когато същите такива "учени" ни плашеха с ледникова епоха !!!
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Щели да се срещат Тръмп и Грета"... така както е написано, все едно ще се срещат равнопоставени лица. Единият е лидер на свободния свят, а другият е една никаквица, буквално хваната от улицата
49
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дано разкъса малката вещица, кяото много скоро няма да има привилегията на "детето".
48
10
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 2 месеца
малкото болно злобно лизбе, което някой го излъга че е многоо важно и ценно за света.
Не си Грете важна, не си Грете ценна.

ТИ СИ ЕДИН БОЛЕН ИНВАЛИД !
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до. цял свят от гл. шеф на тайно разузнаване. Г. ТРЪМП. винаги ще победява той изправя САЩ. на крака. той не е виновен за нищо. умолявамеви незакачайте Г. ТРЪМП. от съкретно тайно разузнаване
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами Бойко още преди 10 години ви каза че материала не става. Преди това и Царя ви каза същото. Каза ви да си смените чипа, ама не го послушахте и сега се чудите защо сте толкова зле.
45
6
 
13
 
! Отговори
ууу преди 2 месеца
Които мислят като Грета, от тук присъстващите, нека да ми отговорят ---- преди няколко хилядолетия на Антарктида е нямало лед, само преди 3000 години Сахара е била зелена. Човекът ли е променил пейзажа?
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ядрената енергия е достатъчно евтина, чиста и безопасна. В момента в Северна Америка се заражда идеята за създаване на малко модулни ядрени електростанции. Нивото на технологиите за контрол и за материалите е такова, че безопасността на един малък АЕЦ може да е абсолютна. Проблема е в качеството на хората, които биха отговаряли за такива обекти. Главния проблем на съвременното общество е качеството на хората. Всичко останало са последици от това.
43
1
 
9
 
! Отговори
природа преди 2 месеца
Намаляването на населението е започнало.Вижте колко хомосексуалисти и лесбийки вече си осиновяват деца...
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко което говори Грета е вярно а политиците и голямата част от бизнеслидерите са същински дяволи. За пари са готови да продадат и собствените си деца.

Тоталното съсипване на екосистемата е факт.