"Газпром" достави първия газ по "Турски поток"

Петкова в делегация, водена от Херо Мустафа в САЩ
58
"Газпром" достави първия газ по "Турски поток"
Снимка: БГНЕС, архив

"Газпром" достави първия милиард кубични метра газ по "Турски поток", се посочва в съобщение на руския холдинг, цитирано от ТАСС.

Около 54 процента от този обем са доставени на турския газов пазар, а 46 процента - на турско-българската граница, пише в съобщението.

Търговските доставки по газопровода започнаха на 1 януари 2020 година. Президентите на Русия и Турция проведоха тържествена церемония по откриването на "Турски поток" в Истанбул на 8 януари.

Пропускателната способност на газопровода с дължина 930 километра е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. Първият участък с мощност 15,75 милиарда кубични метра годишно е предназначена за потребление в Турция, а вторият - за страните в Южна и Югоизточна Европа.

Газопроводът минава по дъното на Черно море от територията на Русия до крайбрежието на Турция. По-нататък следва сухопътна транзитна линия до границата със съседните страни, откъдето сега газът се изнася за Гърция, България, Северна Македония.

След завършването на строителството на цялата инфраструктура преносът на газ ще достигне до Сърбия и Унгария, припомня ТАСС.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа води високопоставена българска делегация в САЩ за разговори по енергийната диверсификация и доставките на втечнен природен газ. Това съобщиха от дипломатическата мисия на САЩ  у нас.

Родната делегация ще посети Вашингтон и Хюстън, Тексас, а срещите на делегацията ще се състоят на 27 и 28 януари 2020 г.

Освен енергийният министър Теменужка Петкова, в делегацията са и посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев, шефът на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева - Милева, проектната компания, която изгражда газовата ни връзка с Гърция, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, председателят Управителния съвет на "Булгаргаз" Петьо Иванов, шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, Делян Димитров, който е член на борда на "Булгартрансгаз", както и Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

Наред с тях са и представители на енергийното министерство - шефката на политическия отдел Росица Недялкова, на правния отдел - Мирослава Христова, както и Ренате Каменова и Лилия Благоева, които са старши експерти във ведомството. Към групата се включва и Иво Константинов, търговски съветник към посолството на България в САЩ, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Във Вашингтон те ще имат разговори със зам.-министъра на енергетиката на САЩ Марк Менезес, помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън, заместник генерален директор на Търговска служба на САЩ  Дейл Ташарски, зам.-помощник секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение Ан Ганзър, както и висши представители на Съвета за национална сигурност на САЩ и представители на американската индустрия за втечнен природен газ.

На първата среща от формата за стратегически диалог между България и САЩ, договорен по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Белия дом в края на миналата година, бяха обсъдени пет основни теми.

В началото на януари Борисов даде да се разбере, че ще се опитаме да договорим по-изгодни и преференциални цени за доставките на втеченен газ.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Демократичните добри иззедници от Запада - САЩ и Израел, активно ни помагат - да им плащаме само на тях, а не - на стария, лош, Източен иззедник Русия...
52
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Херо Мустафа води високопоставена българска делегация.
Високопоставената българска делегация е под предводителството на Херо.
Какво по-ясно долазателство, че ГЕРБавите управници са слуги и васали.
51
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 месец
Руските шпиони , дето разпитвали за енергийните проекти ги махнаха, а тези дето отиват на крака в Америка да донасят какво ги правим?
50
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия не препродаваше ли крадената газ от Каспийските народи?
49
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не на руските газопроводи. Имаме нужда от боклукопровод Нигерия- България и ще сме най после енергийно независими
48
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На нас газ от ватенките не ни трябва. Горим си боклука от Нигерия.
47
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ няма да има разговори, а набиване на обръчи на непослушните васали. Значи и енергийната ни система се диктува и контролира от САЩ, но те не са шпиони, те са господарите.
46
3
 
15
 
! Отговори
миткалото преди 1 месец
По-вече от екипа са жени и може би затова ще се срещнат с господин с Ташарски - както се изказа една журналистка - а бе не мога да разбера тези жени все това гледат колко са и големи като господин Ташарски и се влюбвали все в такива мъже.
45
2
 
3
 
! Отговори
До кръпел преди 1 месец
Ооо, куурчее, как си, отдавна не съм те виждал!
Ти нали беше в Сърбия, кога се прибра?
44
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продажниците на обиколка за разпродажби битпазар в кравария. Нямаме нищо но го даваме без пари.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Втория *** не се ли опитва да върти крана.
42
12
 
17
 
! Отговори
ссс преди 1 месец
Колкото повече източници на енергийни суровини имаме, толкова по-добре. Всичко останало е лъжа и чесане на езика . Лека нощ !
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо Бойко гледа ровешката от снимката по здрависването.
40
8
 
35
 
! Отговори
кръпел преди 1 месец
ако не знаете преди нова година бойко тегли нов дълг 2 милиарда и плати авансово в пъти по скъпо втечнен американски газ който щи го доставят в Александрополис .. и сега мустафа ще покаже балъците пред господарите
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Trqbvat ni 200 godini da postroim terminal za vtechnen gas spoko..
38
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според някои подскачащи козяци такъв поток не съществува.
37
5
 
13
 
! Отговори
Пор преди 1 месец
А тоя с фамилия Мензис това истина ли е? И това ли да очакват всички" ивани "българи.
36
18
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 1 месец
Предлагам "Газпром" да си Пром в Г.за!
35
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще подпишат за още 6 фки за 5 милиарда. Бай Ганьовците в Америка.
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се върнат, гьолът в Белене ще пресъхне окончателно и ще развъждаме овце на поляната.