Очаква ли ги САЩ съдбата на СССР?

Америка ще рухне след втория си Виетнам
3 фев 2020 22:10, Нели Христова
103
Очаква ли ги САЩ съдбата на СССР?
Снимка: БГНЕС

Защо САЩ ги очаква съдбата на СССР, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция "Фокус"

На предстоящите президентски избори тази година 74-годишният Доналд Тръмп ще се изправи срещу 78-годишния Джо Байдън или 79-годишния Бернар Сандърс. Картината е направо страховита! Американците ще гледат битката на младеещите с последни сили възрастни хора, на които според законите на стареенето мозъкът започва да намалява по размер още на 50 години.

Отдавна се забелязва, че сближаването на средната възрастна политическия елит със средната продължителност на живота в страната винаги е сигурен знак, показващ края на жизнения цикъл на режим, проект или дори цяла цивилизация.

През 1917 г., когато болшевиките идват на власт, Владимир Илич Ленин, на 47 години, е най-старият член на правителството. Той имаше е носел прякора „Стареца“. Всички останали народни комисари бяха на възраст от 30 до 40 години. Така е започнал комунистическият проект.

Оттогава средната възраст на номенклатурата на СССР започва постепенно да се увеличава. Червеният проект достигна своя пик в началото на 50-те години, след което започна да запада Към момента на смъртта на Брежнев през 1982 г. СССР е напълно поразен от склеротични явления и средната възраст на неговото Политбюро е 70 години. Леонид Илич (Брежнев – бел. ред.) умира на 75-годишна възраст, достигнал старчески маразъм на управленския пост. Той бе заменен от "младия" 67-годишен Андропов, който вече безнадеждно болен и почина 1,5 години по-късно. Андропов беше заменен от едва живия 72-годишен Черненко, който почина няколко месеца по-късно. Агонизиращата номенклатура се опита да поеме свеж въздух с помощта на 54-годишния Горбачов, но нищо не можеше да се промени. СССР беше обречен. Няколко години по-късно животът на съветската система приключи.

Съединените щати станаха сила номер едно след Втората световна война, когато Америка концентрира 2/3 от световните златни резерви, повиши своя БВП на военни доставки за всички воюващи страни и през 1944 г. направи своя долар световната резервна валута, подкрепена от злато. Проектът Pax Americana се развива бързо и достига целта си в момента на убийството на 46-годишния Джон Ф. Кенеди. След това американците загубиха войната във Виетнам и обявиха фалит на долара, отказвайки да го обменят за злато.

От тогава постепенно във всички области започнаха да се наблюдават застойни и склеротични явления Всички процеси на разпад се ускориха рязко след разпадането на комунистическата система и изчезването на врага, който поддържаше известен тонус в американския елит. И на първо място, склерозата започна да напредва в политическата система, където т. нар. двупартийна елитна демокрация се оказа с много високи бариери за влизане, отсъствие на социални асансьори, царуваща бюрократизация, непотизъм и формиране на семейни и политически кланове, като клановете Буш или Клинтън. Сегашното състояние на американското политически истаблишмънт е много добре показано в сериала „Къща от карти“ с участието на Кевин Спейси.

Всъщност в Америка вече се е образувала партийна номенклатура, която много напомня номенклатурата на късния СССР. Сенаторите и конгресмените седят в Конгреса от десетилетия, където средната възраст бързо се приближава до известната мярка от 70 години.

Геронтокрацията, която се е образувала в САЩ, е най-сигурният знак, че Pax Americana е към своя край. Америка е затрупана от вътрешни социални проблеми, изкривена от много финансови дисбаланси, има износена и разрушаваща се инфраструктура, но вече не е в състояние да се справи с предизвикателствата, защото геронтокрацията блокира инжектирането на млада кръв и не позволява необходимите промени.

Поради тази причина геронтокрациите не подлежат на реформи, а се унищожават заедно със страната. Крахът на всяка голяма империя, а Съединените щати са модерна империя, винаги настъпва след унизително поражение във война срещу дребен враг. СССР бързо се огъна след нахлуването в Афганистан. Америка ще рухне след втория си Виетнам. Възможно е това да се случи, след като САЩ влязът във война с Иран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без Франция нямше да я има Америка, така че е доста долно от тяхна страна да заплашват Великата Република и майка на цивилизацията с мита и други подобни извивания на ръце. Франция е оцеляла 1500 години и ще оцелее и сега, но за говедарите не съм толкова сигурен! Vive la France!
88
1
 
34
 
! Отговори
Козела преди 4 години
Америка се управлява от конгреса и професионални съветници зад завесата.Президента е само фигура за пред света.Демек неговата възраст нема никакво значение заштото е безгласна буква поняли?
87
0
 
32
 
! Отговори
Мъглата е голяма преди 4 години
Не знам как циркулира информацията, но опитах да прочета посочената статия на въпросният сайт "Главред.инфо" и я нямаше там?? Днес случайно погледнах и се е появила с дата 04.02.2020, 0840ч, а като се потърси в търсачка излиза на куп други места от предния ден!! Т.е източника я публикува с 1 ден ПО-КЪСНО от преписвачите!Преписвачите защо дават от къде копират, като още не е публикувано все още нещо? Мъгла в мъглата. Иначе на сайта им имаше интересна статия за риби-зомбита пуснати от Нибиру!!!
86
1
 
35
 
! Отговори
Бббйй преди 4 години
До оня ден величаехме ссср, отървахме се. Сега пък отново сме крайни-"слава на САЩ"! Кога най-после ще сме самостоятелни? Постоянно се кланяме на някоя империя.
85
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да, напълно е възможно.
84
10
 
33
 
! Отговори
Ивайло преди 4 години
От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387
83
4
 
41
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Ако продължават да гласуват за тиквеници като Тръмп, нищо чудно. Вече загубиха влиянието си в много региони по света заради ялова външна политика. Например, окончателно загубиха моралното право да бъдат медиатор в Израелско-палестинския конфликт. Палестинците прекратиха всякакви контакти с Израел и САЩ. Тръмп се опитва да разпадне ЕС. Тръмп прави и невъзможното цял свят да намрази САЩ. Оранжевия не само може да бастиса САЩ, но и света. ЕС трябва много да внимава от надвисналата опасност!
82
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаква ги съдбата на икономиката на СССР.
81
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СССР беше един икономически балон който нямаше как да не се спука защото комунизма не ми бе да се самоиздръжка.
80
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80Я като виждаш кажи кое точно се разпада ?
79
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, понеже системата на управление няма нищо общо с СССР. Всеки щат има независима съдебна и управленческа система.
78
7
 
41
 
! Отговори
Не виждате ли, преди 4 години
Не не виждаме.
77
9
 
58
 
! Отговори
Не виждате ли, преди 4 години
че САЩ вече се разпада? Всяка империя се разпада, идва реда и на САЩ! Щом отделни щати имат различно правосъдие, значи, че империята САЩ е вече гнила. Същото ще стане и с Англия, пак ще започнат атентатите и разприте със шотландците.
76
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шматка, голяма шматка си
75
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американската държавна система няма да позволи сриване, подобно на това на СССР. Но със сигурност ще има нещо като свиване, някакъв вид прибиране в черупката си. С Тръмп се започна именно това и се обзалагам, че първите държави, които ще изгонят САЩ от територията си, ще са Ирак, Афганистан и вероятно Турция.
74
7
 
46
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Глупости.За да управлява държава на човек му е нужен житейски опит.Историята помни Ал Велики Наполеон Хитлер.Все хора влезли млади във властта и надробили едни попари които никой не ще да сърба отново.Държавите рухват когато властта се концентрира в един човек а не заради неговата възраст
73
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не сте оправили поне фрапантните граматически грешки в горния превод?
72
5
 
49
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Наистина в Америка се създаде политическа каста и дъртофляци седят а конгреса по 30-40 години, та точно затова избрахме Тръмп. Мразят го и от двете партии, понеже им заплашва системката. Ще го изберем още един път, но промяна ще стане само ако хората гласуват за кандидати под пенсионна възраст.
71
29
 
38
 
! Отговори
Koko преди 4 години
Само хахли могат да напишат такава глупост!Хахол е подигравателно наименование на украинец от руснаци, множествено число хахли.
70
28
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре, чакате разпада на САЩ и $ от 1917.....а то пък какво стана......няма го ссср то и Източна Европа е свободна.......и това стана без пушка ***.