Ще се окаже ли "Крипто" аферата на века?

ЦРУ и ФРГ били осъществили шпионската операция на века
17 фев 2020 12:42, Ния Христова
11
Ще се окаже ли "Крипто" аферата на века?

Едва ли някога напълно ще разберем за какво американските тайни служби са използвали устройствата на компанията "Крипто", която са купили през миналия век. Все още е рано да го определяме като "аферата на века", зависи какво ще разкрие разследването. Темата коментира проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и интернет", в предаването "бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира темата, след като беше публикувано разследване на Washington Post и ZTE по случая. В него медиите твърдят, че ЦРУ, съвместно с ФРГ, са осъществили шпионската операция на века и са получили достъп до секретна кореспонденция на 120 страни в продължение на повече от 50 години.

Димитров добави, че компанията "Крипто" е била приемана за един от най-сигурните производители на устройства за криптиране на информация. За момента няма доказателства за неправномерни послушвания.

"Засега няма реакции на правителства и засегнати компании. Факт е, че някои държави не са се доверявали на тези устройства, други са ги използвали".

Димитров отбеляза, че подобна статистика за България не е правена, но страната ни е купувала устройства от компанията.

"Ако се докаже, че е било налице вмешателство, могат да се активират сложни правни инструменти - от наказателна отговорност до международни санкции", каза Димитров.

Той обаче изтъкна факта, че това е много трудно доказуемо в сферата на информационните технологии.

Той смята, че изборът на швейцарската компания се основава на особеностите при законодателството там, както и престижа на страната по отношение на крипто бизнесите.

"Дали имиджът на Швейцария ще бъде засегнат зависи от това какво ще покаже резследването и какви факти ще се изнесат", отбеляза Димитров.
 

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ така са стиснали за гушата даже и съюзниците си, че едва ли някоя държава ще се реши да протестира, че САЩ 50 години са ги подслушвали.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а какво общо има картинката на ДАК 100 с тази фирма крипто...
купувайте биткойни че да видите и вие малко хубаво след някоя др година.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да припомня на незнаещите. В мътните години след прехода на нашето разузнаване бе подарен факс от САЩ. След известно време се установи,че в него има части, които не е известно за какво служат. В пресата тогава направо се писа,че факсът е изпращал копие от материалите другаде. Приблизително тогава в телефонната централа на голям софийски хотел бяха открити компоненти, които нямаха никаква връзка с нея.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Швейцария прави голям бизнес с криптирани приложения в момента(wire, protonmail) и това е удар , т.е. не само САЩ са лошите .. И не само Германия е под окупация.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не, няма да се окаже аферата на века. Освен това, който е ползвам механични устройства след 1990, когато дори и ЦРУ е загубило интерес, е пълна калинка - в смисъл даже и един Правец ще се справи с тази инкрипция, ако се напишае добър алгоритъм.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А аз не разбирам, защо службите на всички страни не са разкрили тая схема... или са знаел и са позволявали на гражданите си и на по-без ачимите в правителството пак да си ги ползват.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Повечето държави ползващи тези могили правиха малки модификации. Това е номер, който минава рядко. А е просто смешно, да си правителство и да разчиташ изцяло на чуждо решение, без собствени експерти... видяхте и засегнаите страни - некви треторазрядни араббчета и наркокартелни страни, при това като са било в криза.
Проблемът обаче си остава ...
3
0
 
12
 
! Отговори
КРИПТО АГ преди 4 месеца
се опита да пробута тези машини и на армията и МВР, но срещна отпор от специалистите. Но това не попречи на Соломон Паси да ги купи за Външно министерство. Беше си голям скандал. Явно му бяха харедили от САЩ какво да купи. Крадливия дедо от Мадрид беше Премиер и само повтаряше с "невинни" очи "Вервайте ми" и продължаваше да *** със сестра си оная простакеса държавни имоти, какво го интерсува сигурността на България
2
0
 
20
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛЯТ ПАСИ преди 4 месеца
като яростен американски агент трябва да се разследва и съди защото в качеството му на външен министър нареди да се закупят тези устройства за нуждите на дипломатите. Всички бг посолства по света се подслушваха от САЩ съвсем свободно
1
0
 
20
 
! Отговори
zeus преди 4 месеца
Следили са всички, до които са успели да се доберат, то е ясно, иначе днес Тръмп щял да забранява на ЕС да бачка с Huawei по някакви си там подозрения за шпионаж.