САЩ и талибаните се разбраха! Подписаха споразумение

То трябва да сложи край на 18-годишната война
29 фев 2020 17:18, Красимир Ангелов
95
САЩ и талибаните се разбраха! Подписаха споразумение
Снимка: БГНЕС

САЩ и талибаните подписаха в катарската столица Доха мирно споразумение, целящо прекратяване на 18-годишната война в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Подписването на споразумението може да помогне на американския президент Доналд Тръмп да изпълни едно от ключовите си предизборни обещания - да изтегли Америка от "безкрайните й войни".

Още по темата
По силата на подписаното споразумение САЩ ще започнат изтеглянето на хилядите си войници от Афганистан в замяна на поетия от талибаните ангажимент да не допускат Афганистан да бъде използван за подготовката на терористични нападения.

Ако талибаните изпълнят задълженията си, всички американски войници ще напуснат Афганистан до 14 месеца.

Документът беше подписан от специалния представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и политическия лидер на талибаните Абдул Барадар. На церемонията присъстваше държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Американската инвазия в Афганистан започна след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 година. Тя имаше за цел да свали от власт талибаните, които бяха подслонили лидера на Ал Каида Осама бин Ладен, планирал атаките на 11 септември, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитулация по американски!
81
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последният коментар е много смешен.дори и сега раша бомбандира цивилни граждани в Сирия. Защитава режима, който употреби химическо оръжие срещо своите граждани шииити. Точно за тея да говориш.... Моля ти се Едвали някой, щи се вържи.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да допълня...И аз да допълня: За разлика от американските агресори, руските такива са запомнени в Афганистан и с това, че не убиват мирни жители. Местните помнят и ценят това.
79
1
 
11
 
! Отговори
Русофил+ преди 4 години
Да си припомним: Талибаните (муджахедини) са американски чада - въоръжени и обучени да изгонят руснаците от Афганистан - и успяха. После, като взеха властта, започнаха да се извращават и "дървят" и да не слушкат. Бил Клинтън в края на втория си мандат ги избомби за урок (каубойски урок). Те пък си върнаха с 911 (телефонът за помощ). Та, такива ми ти "мъдри" политически нюанси....Те не, че няма да се повторят, де.....
78
0
 
13
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Преди 15-16 години като твърдях, че без преговори с талибаните няма да стане, самонадеяните всезнайковци тогава ми казваха " С терористи никой няма да преговаря!". Ми що не ги смачкаха тогава, а преговарят?
77
5
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 64 Ако американските агресори се изтеглят ат Афганистан, там отново ще се настанят руските агресори.
76
1
 
8
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Нищо не са се разбирали. САЩ загубиха войната, това е истината. Сега се изтеглят позорно. Този в средата е победителят, а онези в страни слушат условията на капитулацията си. Афганистан победи първо Русия, после САЩ. Афганистан не е бил завладяван никога!
75
2
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
честито на талибаните и да не правят грешката на иран да допуснат рака на хедонизма и високия жизнен стандарт.
74
0
 
8
 
! Отговори
дядомраз преди 4 години
Непобедими са тези афганистанци. Абсолютна историческа истина.
73
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 59Нас.ран, руснаците си тръгнаха в пълен боен ред под развени знамена. На купола на последния танк седеше генерал Громов, командващият. Афганците, народ мъжки, ценящ храбростта, се отнасят с уважение към руснаците и до днес поддържат руските войнишки гробове. За тях "шурави" вече не са врагове.А американците бягаха като нас.рани от Виетнам и офицери се биеха за място в хеликоптерите! Имаше снимки, как пикаят върху трупове на талибани! Афганците ги ненавиждат и презират!
72
3
 
9
 
! Отговори
Тъй рече Заратустра преди 4 години
Киплинг бе писал как ледените води на Афганистан мият телата на британските войници(две войни, от които британците си отидоха бити). Руснаците дадоха много безмислени жертви, набутали се сами в междукланови войни и изплашени, че американците ще се намърдат там. Поне си отидоха с достойнство в пълен боен ред. Американците не си отиват току така - значи скоро ще започнат война другаде! Великата им икономика не може да подържа две войни едновременно.
71
0
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
талибаните вече започнаха прегрупирваща подготовка за превземане отново на целия контрол и властта след изтеглянето на американцитеафганистанската армия няма да издържи и месец ако талибаните настъпят
70
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФАЩ не победиха Виетнам ФАЩ не победиха Афганистан ФАЩ са вирус чума
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Талибаните от САЩ и Талибаните от Афганистан се разбраха.
68
5
 
24
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Реално Америка подписа капитулацията си в Афганистан. Мирният договор е Капитуалция. И тия капитулираха като руснаците. Биха се, биха се, цели 18 години и една талава държава с такава икономическа и военна мощ не можа да победи радикалните елементи в Афганистан, при все, че бе напазарувала либералните елементи и ге превърнала в свои слуги. Това е пример за България, как трябва да се води война!
67
5
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Какви талибани?Нали ги бяхте победили,пък сега 18години водите война с тях?Как върви производството на наркотици,увеличава ли се?
66
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилството е тежко психическо заболяване.
65
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че нали имаше уж някакво правителство в Кабул. САЩ напълно го пренебрегват и подписват договор с истинските управници.
64
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Афганистанският народ скоро ще се освободи от американските агресори.
63
4
 
15
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Значи братята се разбрали.