Мицотакис: Нагъл опит на Турция да използва отчаяни хора!

"Ще помогнем, но не при тези обстоятелства", заяви гръцкият премиер
Обновена: 3 мар 2020 20:30 | 3 мар 2020 20:28, Веселина Йорданова
74
Мицотакис: Нагъл опит на Турция да използва отчаяни хора!
Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи днес, че гръцките сили за сигурност са попречили на над 24 хиляди опита за нелегално проникване в страната през границата с Турция, предаде ДПА.

Още по темата
"Това вече не е бежански проблем. Това е нагъл опит на Турция да използва отчаяни хора, за да насърчава геополитическата си програма и да отклони вниманието от ужасната ситуация в Сирия", каза Мицотакис по време на посещение в район край гръцко-турската граница заедно с високопоставени представители на ЕС.

Той подчерта, че мигрантите и бежанците не може да бъдат използвани като инструмент за геополитически игри. Според министър-председателя тази стратегия "се е провалила и ще продължи да се проваля", предаде БНР.

"Европа няма да бъде изнудвана от Турция чрез бежанския проблем", каза още той. "Готови сме да подкрепим Турция в справянето й с бежанския проблем и да потърсим решение на сирийската главоблъсканица, но не при тези обстоятелства", заяви Мицотакис.

Според гръцкия премиер Турция нарушава споразумението от 2016 г. с ЕС за овладяване на мигрантските потоци към Европа и "систематично окуражава и подпомага десетки хиляди бежанци и мигранти да влизат незаконно в Гърция".

Мицотакис изтъкна също, че действията на Гърция са в рамките на международното и европейското право. "Това, което се случва на гръцката граница, е международен политически проблем от първостепенна важност", заяви премиерът.

"Нашето послание е ясно: Не се опитвайте да влезете в Гърция нелегално, няма да успеете, и вие ще сте тези, които ще понесат изцяло отговорността за своя избор", каза премиерът, обръщайки се към мигрантите, струпали се на турската граница с Гърция.

По адрес на Европа гръцкият министър-председател заяви, че "солидарността не може да остане на думи, а трябва да я усетят гръцките граждани, чиято безопасност и спокоен живот са застрашени".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АхметБежанците не са от Сирия,те са от Афганистан и африканските държави!
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците знаят че ако искат да преминат реката ще ядат голям бой от гръцката армия.могат само през българия да минат.българиа е безсилна ,без армия ,без икономиа,пълна с мюсюлмани.за това я прегърнали както вдовица.но на страхливите е ясно какво им ще случва в крайя
48
6
 
5
 
! Отговори
Ахмет преди 4 години
Европа не иска бежанци, защото там е пълно с бежанци от бившите страни от Варшавския договор и ако ги приеме ще стане много лошо за БългаритеЗащото Българите работят на безценица в. Европейските държави и сега като отидат Сирийците те ще работят на по малко пари и бежанците от бедните колонии на европейския съюз ще трябва да се върнат във своите бедни страни. точка
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТурция да бъде изключена от НАТО , ще е добре защото,в скоро време Турция няма да има нужда от НАТО, защотото сами ще си произвеждат оръжията.,произвеждат ги и не далеч времето когато ще имат собствено производство ракети с ядрени бойни глави достигащи Москва и Ню ЙОРК, Не е далеч времето когато ще има Турско НАТО с турско говорящите държавиАнгличаните и Американците не са прости като теб и затова бъди сигурен ТУРЦИЯ. никога няма да бъде изключена от НАТО
46
0
 
4
 
! Отговори
ще умрат преди 4 години
До ЯвертТам със сигурност ще стрелят "на месо" ако им дойдат, а и те го знаят и затова никой от тях от тръгват натам.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Доживях да видя византийците поне веднаж по-прецакани от нас." - нищо подобно. ЕС сега дава на Гърция близо 1 милиард евро + кораби, самолети и т.н. Онези, които са пак прецакани сме ние - хвалиме се пред ЕС, че се справяме и няма да поллучим почти нищо, а дефакто сме оставени на милостинята на Ердоган.
44
0
 
3
 
! Отговори
Яверт преди 4 години
САЩ да поеме една част другата ссср
43
1
 
8
 
! Отговори
Яверт преди 4 години
Тея хора защо не се запътят към саудитска Арабия и оае нали са богати
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До52А белият гълъб от банкя кого подкрепя в истанбул?
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доживях да видя византийците поне веднаж по-прецакани от нас. Че не могат и да ни ги пратят, щото мигрантите ги предпочитат пред БГ.
40
9
 
11
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Няма по-големи палячовци от гърците-Кипър още чака да се сетят,че вече не е гръцки.А тези,които ги хвалят сега, ревяха 5 години,че Динко и Перата са расисти.
39
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМного държави ще подкрепят Гърция и нито една държава няма да подкрепи агресивната Турция,бъди сигурен в това!
38
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко гърците си върнат Истамбул-Константинопол в рамките на Гърция,цяла Европа ще си отдъхне от турските лъжи и номера!
37
2
 
13
 
! Отговори
Бре Бре Бре преди 4 години
Сетиха се да си защитават границите!От 6 години всеки си влиза и Атина е заприличала на Исламабад.За островите не говорим/те вече са афганистански колонии.
36
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция и Турция трябва да си спретнат една хубава война с много жертви и материални щети.
35
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От историята знаем че по-нагли от гърците няма. Диктаторът Ердоган трябва на ги наплеска най-накрая и да ги приключи завинаги.
34
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕвропа даде пари на Ердоган за бежанците и там им е грешката,Ердоган използва бежанците като оръжие срещу ЕС и за рекет срещу Европа.Отделно използваха децата на бежанците като роби в Турция,да им работят почти за без париЗащо Ердоган излъга бежанците,че границите в Европа са отвотрени и вместо да ги изгони извън Турция,ги извозва безплатно до Гърция за да ги вкара в ЕС?Дори турците инструктират бежанците откъде и как да минат в ЕС.За да шантажира европейските държави и ги притиска
33
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Европа дава пари на Гърция да противодейства срещу бежанците, защо не ги даде тези милиони на Турция да спре мигрантите??! Те явно затова ги пускат - поради липса на средства да им осигурят нормален живот. в Турция! Ердоган беше цитиран да казва, че Европа "не спазва споразумението " Точно Европа действа много нагло - тя създаде този бежански поток и сега остави Турция и Гърция да се бият заради тях, далеч от Германия, Франция, Швеция, където те искат да бъдат приети...За БГ не ме е страх, никой бежанец не ни иска!
32
5
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
Ало мaлoyмникo,те се самоизключи не И трябва ...
31
7
 
8
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Па пуснете ги да минат хората... Като се изсипят в западна Европа и имя няма за няколко седмици ще паднат тези лево-либерлани-*** правителствата и Меркел и ЕС-то и то...По-добре ужасен край, отколкото ужас без край.