Коронавирус и грип - какви са приликите и разликите?

Една от разликите е скоростта на разпространение
18
Коронавирус и грип - какви са приликите и разликите?
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът има някои прилики със сезонния грип, но и значителни разлики. Световната здравна организация обясни как да избегнем объркване на двете болести.

Приликите

И двата вируса причиняват респираторно заболяване, което може да се прояви по различни начини - от липсата на симптоми до тежки форми, водещи до смърт.

Още по темата
Второ, предаването на повечето вируси става чрез контакт с въздушни капчици и чрез фомити - предмети, съдържащи патогенни микроорганизми. Затова е много важно да се грижите за хигиената, по-специално да измивате добре ръцете си и да покриете устата си с носна кърпа, когато кашляте, припомнят специалистите.

Каква е разликата?

Една от тях е различна скорост на разпространение. Грипният вирус има средно по-кратък инкубационен период и интервала между следващите инфекции. Той е около три дни, докато при болестта, причинена от новия коронавирус, средно, от пет до шест дни. При грип предаването на вируса става главно преди появата на симптомите, а при заразяване с коронавирус такова „безсимптомно предаване“, според информацията, която сега е на разположение на СЗО, не е основният двигател на разпространението на болестта.

Репродуктивният брой, характеризиращ средния брой хора, заразени от един пациент с коронавирус, е от 2 до 2,5. Тоест, той е по-малък от грипния вирус.

В случай на грип болните деца са един от значимите източници на инфекция, докато при коронавирус децата са по-малко склонни да се разболеят за разлика от възрастните. Честотата във възрастовата група от 0 до 19 години е ниска в сравнение с други възрастови групи. Според информация от Китай децата е по-възможно да се заразят от възрастни, отколкото възрастни от деца.

Въпреки че симптомите и на двете заболявания са сходни, делът на пациентите с тежко заболяване е различен. При заразяване с коронавирус в 15% от случаите заболяването е тежко, а при 5% е изключително тежко. При грип делът на тежките и изключително тежки случаи е по-нисък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: грипСЗОкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
7
 
! Отговори
До Анонимен #8: преди 4 години
До Анонимен#8: Приликата е, че вируса го натресоха американците, и го завоалираха както само те си могат, пускайки го в любимите си Китай, Иран и Корея. Както и СПИН-а, и войните, и демократизацията. Ти събираш ли "едни" пари за боммардировачи за ВВС. Събирай, няма не искам... И други армейски простотии ще ни виснат скоро на врата.
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова смислено сте написали пак статията, че е абсолютно безсмислена!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
масоните направляват тези процеси, кашляйте в клубовете им, за да се намери по-бързо ваксината
13
3
 
13
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
До скоро ще виСтига сте паникьосвали хората бе! Няма нужда от НИКАКВИ мерки освен възрастните и хронично болните да избягват контакт с много хора за известно време. Всичко друго е пълна глупост.
12
4
 
17
 
! Отговори
скоро ще ви преди 4 години
стане ясно като труповете почнат да валят! в тая статия няма верен ред като например:"Репродуктивният брой, характеризиращ средния брой хора, заразени от един пациент с коронавирус, е от 2 до 2,5. Тоест, той е по-малък от грипния вирус."от кога 2,5 е по-малко от 1, защото "репродуктивният брой" на крипа е 1. Друго Короната е 2,5 при Драконовата Карантина в Стил Китайски Коминусти. При Европейската Либералска Белгийците сметнаха поне 7 - затова Италия Гори! Изобщо статия писата от аматьори!!
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 1% процент да е ,това е бавна грипнаЧУМА,всичко друго е наивност.Ощеповече,че му дават кръговрат.Да няма паника,но да има реално виждане.Спре-те,с това да няма паника,а дайте решения като за чума.Нима заради паричните потоци да невиждамеистината.То за това са и тези" меки"послания.Абе има ли обшественик внаш'та татковина.Мисирек не е.
10
3
 
5
 
! Отговори
ха преди 4 години
До АнонименКъде пише 15% смъртност?! Чети, бе човек...не се шашкай!!
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Смъртността не е нито 10,нито 15%, а 3%.Стига паникьосвахте хората! 100 000 заразени (доказани) и 3000 умрели в световен мащаб. Ако включим и недоказаните 80% заразени, които не са се разболели и не са се изследвали, смъртността пада значително.
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата е че короната ни го натресоха жълтите, които са изключително мръсни и ядат всичко що хвърчи.
7
5
 
32
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Абе днес е осми март бе, паникьори! Я си вижте жените, поздравете ги, сварете им кафенце, дайте им цвете.....ша ви еввва у паникьорите
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата гад май удря директно дробовете, без първоначалното втрисане и болки в мускулите, както е при сезонния грип. Задъхване и затруднено дишане са едни от първите симптоми на короната, както и леко повишена температура. Това четох в друга медия.
5
7
 
14
 
! Отговори
Грипа си е преди 4 години
вирусна инфекция, реакцията на организма си е към такава инфекция. Организма не различава вирусите, всички са чуждо тяло за организма и той действа като към чуждо тяло. Симптомиките са еднакви! Не паникьосвайте хората. От обикновен грип умират повече хора, отколкотоот новият вирус!
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 10% смътност в Италия и 15% в Китай не изглежда точно страхът да е по-опасен от самото заболяване. И аз се надявах да има описани разлики в симптомите, ама не би.
3
1
 
51
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Така и не обясни каква е разликата в симптоматиката на грипа и короната ! Аман от празни от съдържание статии ! А бе журналята сте ....
2
4
 
41
 
! Отговори
Ляв/десен Twix преди 4 години
Разликата е като между управлението на ГЕРБ и БСП. При първите умираме мъчително и бавно, докато при вторите умираме бавно и мъчително.
1
17
 
26
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 4 години
От мен да знаете:Страхът от коронавируса е по-смъртоносен от самия вирус