Лекарство, помогнало срещу Ебола, действа и срещу COVID-19

Японският препарат "Фавипиравир" е дал положителни резултати
Обновена: 18 мар 2020 12:13 | 18 мар 2020 12:03, Нели Христова
45
Лекарство, помогнало срещу Ебола, действа и срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

След редица спекулации, кое помага при лечението на коронавирус и кое не, най-накрая Китай оповести първият препарат, който има положителен ефект за борба с вируса. Това е японското противогрипно лекарство "Фавипиравир" (известен и като "Авиган"). Информация за това съобщи ръководителя на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай Чжан Синмин, цитиран от БГНЕС.

"Фавипиравир" вече е преминал клиничните тестове, които са показали добра ефективност в лечението на коронавируса, сподели той. Пациентите, третирани с този препарат, са се излекували по-бързо, състоянието на белите им дробове се е възстановило значително по-бързо, отколкото при останалите.

Препаратът е одобрен за продажба в Япония през 2014 г. и до момента няма данни за странични ефекти.

При пациенти, третирани с "Фавипиравир" отрицателни тестове на коронавирус са получени още на четвъртия ден след началото на лечението, докато при останалите са били необходими средно около 11 дни. Наблюдава се и значително по-добро състояние на белите дробове у всички третирани с препарата пациенти.

Отчитайки безопасността, ефективността и достъпността на препарата, изследователите препоръчват на лекарите официално "Фавипиравир" и предлагат той да бъде включен колкото е възможно по-скоро при лечението на заразени с коронавирус, се казва в съобщението.

Препаратът "Фавипиравир" е разработен от японската корпорация Fujifilm Holdings за лечение на грип. По-рано той е използван ефективно в борбата с ебола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Jsjsbs преди 4 години
Ясно е че ще се намери лек срещу този вирус, лошото е че доста дълго ще има да го чакаме докато бъде всепризнат от света и започне да се използва срещу него.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми налягаме го за тестове и у Европа викам аз ... само да видим дали няма някоя геополитическа пречка да се появи и да забави процеса с наколко месеца или от това лекарство да се окаже, че няма кяр за хората, които трябва да изкярят преди да се пусне по болниците. Някак много хубаво ми изглежда току така вече да имаме лек и безпроблемно да се пусне навсякъде за по-бърз хепиенд
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно киберфермата край Санкт Петербург не е под карантина. Как точно решихте, че "говедарите ще трябва да платят за милионите човешки животи"? А "колхозниците" платиха ли за милионите човешки животи когато бяха решили да си правят ескперименти с атомната електоцентрала?
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учени вече коментираха, че няма как 4 белтъка на HIV-1 да се озоват в този измислен вирус по естествен път. Хора, осъзнайте се! Отвсякъде ви лъжат и манипулират! Колкото по-скоро се сложи край на САЩ, толкова по-скоро светът ще тръгне в малко по-добра посока (надявам се)!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ся, пичове, трябва да правите разлика между лекарство и ваксина. Целия свят търси ваксина.Само в Уикипедия имаш листнати 6 лекарства, които помагат в известна степен срещу 19-ката. Едно е да се разболееш и да те лекуват, с добри шансове да преживееш. Съвсем друго е да си ваксинират и въобще да не се разболееш. Тъй че - дерзайте, надпреварата продължава.
33
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 4 години
До този момент си мислих, че "Семейство Симпсън" са сгрешили във филмчето си, но ето, че не са. Гледайте го.
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се че Китай, Япония или цивилизована страна ще открият лек първи. Няма да се примиря ако оставят говедата да изкарат печалба от тяхната биологична война срещу света. Един ден говедоподобните ще трябва да платят за милионите човешки животи кошотнеха по различни начини
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава Богу, започнаха да излизат антивирусни лекарства. Може би не си давате сметка, но за хората в тежко положение, това е въпрос на живот и смърт. Останалите така или иначе ще го изкарат някак, но за да се възстанови нормалния живот на населението е критично да има ваксина и антивирусни. Иначе ще си стоим в карантина неопределено време. Защото вирусът няма просто да изчезне докато не го изкара цялата планета, а Африка и Азия още не ги е ударил реално, Ю. Америка също.
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Пият препарат за вана. Явно помага.
29
14
 
5
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
Доказани доказани, 4 дни, ама като гледам Китайците 3 месеца и още не са напълно излекувани заболелите. Не става дума само за последните 10 дни, където новите заболели са няколко стотин, те имат все още хиляди активни случаи. На толкова затворена, комунистическа страна не може да се има пълно доверие, вероятно лекарството действа, подпомага лечението, но няма да излекува някой, който без него умира.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32Кое са правили от месеци по-точно?
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е стига де, това руснаците го разправят от месеци! Ама щот са руснаци и няма кой да ги чуе!!! И хората си ***. Ами кофти за изтеглилите късата клечка да се окажат от първите болни в държави, които ги е страх да пробват различни от спуснатите им от сзо лечения. И кво излезе? Че на съвестта на всеки лекар, който се е оказал толкова страхлив, та поне да не пробва такова лечение, ще са всички тези, които са му умрели в ръцете. И за лекарите кофти.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Никой не е казал, че има. Казват, че ТОВА лекарство дава резултат... правиш ли разлика между девете неща?
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВАНГА КАЗВАШЕ ЕДНО ВРЕМЕ ДА СЕ ПРАВЯТ РАЗТРИВКИ ОТ МАС И ДОМАШНА РАКИЯ!!!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕДИ КОЙСИНяма измислено лекарство ама да беше прочел статията...
23
5
 
14
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ТОКУ ЩО МУТАФЧИЙСКИ КАЗА ЧЕ ОЩЕ НЯМАЛО ИЗМИСЛЕНО ЛЕКАРСТВО. ТАКА ЧЕ ТИЯ ХАПЧЕТА МОЖЕ ДА ДОЙДАТ В БГ СЛЕД 100 ГОДИНИ
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментарите пак балканска трагедия...
21
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вече е почти сигурно че вируса е от лаборатория, не случайно тръмп не се страхува да общува с всякакви и е отрицателен, той просто вече е ваксиниран както и елита на сащ
20
0
 
16
 
! Отговори
До kaputt-a преди 4 години
Резултатите са потвърдени от китайците и точно вчера официално благодариха за добрите резултати на японците. Продължавай с чакането някъде към Коледа - Нова-година.
19
7
 
5
 
! Отговори
Новият ред преди 4 години
И за ХИВ има препарати които действаъ.Топлата вода не аа я измислили дръпнатите а белите както винаги.Ама еднанопаковка гони 1000 лева.