Целият фискален резерв стигал само за 140 дни

Загубите за икономиката на ден са по 50 милиона лева
49
Целият фискален резерв стигал само за 140 дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До момента загубата заради строгите мерки за ограничаването на разпространението на коронавируса е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дена, пресметна икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Според него обаче има загуби, които не се виждат.

Още по темата
"На ден т.нар. правителствени услуги, които са задължение на гражданите, са 151 хиляди. Между тях има неща, които са свързани с бизнеса – всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и прочее. Всичките тези неща в момента не работят, поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят. Трябва да се вземат мерки държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи, да работят. Само в строителството в момента подлежат на завършване 1500 сгради. Целият бизнес под риск е 4 милиарда и 800 милиона само в строителството", каза той пред БНР.

Станчев смята, че във всички мерки оттук нататък всяка една политика трябва да бъда равна към всички, защото всички са засегнати от кризата.

Според него основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези, които се нуждаят или към онези, които са по-организирани.

"Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на първа брачна нощ с правителството", каза той.

Икономистът не вижда да са обхванати най-рисковите групи.

"Това в момента го няма. Очевидно е, че някои хора от ромски махали са по-бедни от боянските махали, но което получават ромските махали, е полицейско присъствие. Ясно е кои са рисковите групи", коментира Станчев.

"Онова, което трябва да се направи, е да се даде дългосрочна перспектива и мерките - тези, които вече са започнали, да се разпределят във времето. В момента аз не виждам приоритизиране и разполагане във времето на мерки, не виждам много голяма прозрачност", заяви той.

Според него трябва да се работи спокойно, бързо и умно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи т.нар. извънредно положение ще е 140 дни и после ще се изхулят по терлици.