Доц. Мангъров: Всички ще изкараме вируса, но в 99% няма да умрем

Той обяви, че си е правил бърз тест и той е бил отрицателен
30 мар 2020 20:05, Нели Христова
139
Доц. Мангъров: Всички ще изкараме вируса, но в 99% няма да умрем
Снимка: БГНЕС

"Нямам никакъв търговски интерес към т. нар. бързи тестове. Декларирам го официално. С инфекциозни болести се занимавам от 38 години". Това каза доц. Атанас Мангъров, част от Медицинския съвет към кабинета пред bTV.

По думите му един заразен започва да отделя вирусите в околната среда 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми и ги отделя до 20-30 дни след симптомите. „Такива клинични симптоми има при 20% от случаите, при всички останали, когато те са заразени отделят вируси, без да знаят. Този тип болни могат да се уловят или с PCR или с имунно-флуоресцентни тестове(бързи тестове)“, каза Мангъров.

Експертът заяви, че е изключително важно да се намерят следи от вируса в кръвта на заразените пациенти. Това се установява с тестове за антитела и може да се установи в кой ден от инфекцията е даден пациент.

"За да контролираме един епидемиологически процес, ние трябва да го изследваме. Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолирам всички вкупом, което не е добре", добави експертът.

 Заповедта на Ананиев трябва да се спазва, но личното ми мнение е, че маските не са много надеждни= Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така - все едно да си сложите метални решетки на прозореца и да се надявате комарите и мухите да не влизат в стаята. Но заповедта трябва да се спазва".

"Бързият ми тест за вируса е отрицателен", съобщи още самият той.

"Нека хората се успокоят, така или иначе всички ще го изкараме коронавируса - допълни доц. Мангъров. - В 99 на сто от случаите няма да умрем. Шансът е съпоставим с този да преживеем обикновен грип".


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Питам се тогаз,защо ли китайците се хабиха да затворят 14 милионно население 2 месеца,след като имаме такъв умник в България?! Можеха да го попитат и да оставят нещата на квот.стане! Щяха да се разболеят само в Ухан поне 10 милиона и щеше да е един “кеф“?! А какво да говорим за другия милиард и половина,дето въобще не стигна до тях? Явно тоя “доцент“ трябва да го прегледа психиатър,а не да се среща с Борисов!!
130
0
 
4
 
! Отговори
есенция преди 1 месец
"..маските не са много надеждни= Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически.."
129
2
 
1
 
! Отговори
nina преди 1 месец
Ами не,не е съпоставимо с боледуване от грип-без да съм медицинско лице още,ми е пределно ясно,че между грип и двустранна пневмония(атипична тук) има голяма разлика.
128
2
 
3
 
! Отговори
тигъра преди 1 месец
До 126 наистина успокояващо
Тоя чува ли се какво казва?70000 ще умрат.
127
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
За да е спокойно, трябваше 3 седмици платен отпуск на заетите в производството, обслужващите производството, търговията, самонаетите. Това са хората на първа линия. Между другото в Германия на тези категории които им се налага да работят ср дава 1500 Евро "опасни". В момента тук само държавните чиновници са на платена домашна "работа". Опасни получават лекари и полицаи. Разликата е огромна.
126
2
 
2
 
! Отговори
наистина успокояващо преди 1 месец
1 % от 7 000 000 ?
Той дава ли си сметка какво казва ?
125
0
 
0
 
! Отговори
Варели преди 1 месец
Валери е *****
124
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Не мога, не мога и не мога да проумея, защо не се вслушваме с експерти като доц. Мангъров, а се вслушваме в хора с пагони без нужните познания... Не мога.
Нека да останем без работни места, нека да без средства за препитание... Нека.
Нека се криеме по домовете си чинно!
Нека при следващата поява на този вирус отново да изберат тези мерки.Нека.
Сега ще се криеме 3-4 месеца. Следващия път отново ще се крием 3-4 месеца. Последващия отново. Обаче след тази криеница, няма да имаме причини да излизаме
123
6
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 1 месец
Този кре.тен няма ли да спре да плаши хората? Дори да е вярна неговата теория, не трябва да я казва по такъв зловещ начин.
122
3
 
0
 
! Отговори
Валери преди 1 месец
До 122. Айде бе, и кое не е вярно от написаното от мен? Мангъров, ти ли си?
121
5
 
3
 
! Отговори
Валери преди 1 месец
А този *** като е такъв ербап защо не отиде на предната линия да лекува болните? Дори и да се зарази нали има 99% шанс да оживее?
120
0
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 1 месец
До Тодор. И как се доказа това? Или само се предполага? И защо тогава да не са 90% или 40%.
119
7
 
4
 
! Отговори
Тодор преди 1 месец
Точно обратното е , в Китай се предполага че до 70 % са имали вируса и вече имат имунитет , доцент Мангъров е абсолютно вярно
118
3
 
4
 
! Отговори
извода преди 1 месец
С тези маски пълним гушите на Китайците които ни заразиха.
117
12
 
6
 
! Отговори
Сатира преди 1 месец
Добре че този не е началник на Кризисния щаб, че горко и на България
116
5
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Човекът не казва да не се пазим. Казва какво трябва да се прави за да се предвиди развитието на вируса за да се приемат адекватни мерки. Ако не бяха хора като него досега да са ни вкарали в домашен арест. Но Коремният хирург, Тиквеният хирург и Борецът срещу Тотомилонерите имат друго мнение.
115
2
 
12
 
! Отговори
Канал 3 преди 1 месец
Най- разпространените заболявания в България, обхващащи всички възрастови групи са пр.остотията и невежеството. Когато има медицински проблем българинът предпочита да пита комшията си, продавачката в магазина или търчи бързо при някоя врачка. У нас има най- много екстрасенси, гадатели, знахари, лечители, ходжи и хомеопати на глава от неселението. Достатъчно е да видиш що народ носи червени конци против уруки и ти става ясно в какво средновековие живеем.
114
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилното заглавие е:

Всички ще изкараме вируса, но не всички ще оживеем.
113
11
 
27
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Най-обективния медик изказвал се досега, но иди.тите вече са толкова дълбоко зомбирани от рекламата на ''апокалиптичния'' вирус, че са готови да линчуват всеки, който не е съгласен с техният иди.ти.чен страх!? И не е ли това една от целите на глобалното мероприятие!?
112
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дотук най-компетентно се изказа акадимик Чудоюдо Многознаев и аз съм на негова страна. Хайде, от утре всички с маски! Няма не искам, няма недей, щом е за живота на народа ставам злодей! Маските намаляват до пет пъти вероятността от заразяване