Днес са тук, а утре... Къде са близо 2000 души, изчезнали в Украйна?

Семействата им вярват, че те са станали военни затворници
8 апр 2020 20:15, Нели Христова
135
Днес са тук, а утре... Къде са близо 2000 души, изчезнали в Украйна?
Снимка: БГНЕС

През 2014 година, когато започва конфликтът между Русия и Украйна, започват да изчезват хора. От тогава до днес близо 2000 души са изчезнали по данни на "Червения кръст". Следите на по-голямата част, като тези на Евгений Раев, се губят напълно.

"В продължение на 6 години търся съпруга си Евгений Раев. Той отиде на работа и повече не се върна. Няма никаква официална информация за него. Имаше човек, а сега няма никой", споделя съпругата на Евгений, Мария пред BBC.

"Той работеше на гарата в Донецк. Когато конфликтът започна, той продължи да работи. Мислех си, че може да е задържан докато са проверявали документите му е рано или късно ще го пуснат", разказва Мария. Двамата със съпруга й живеят в територия, контролирана от руската армия.

"Търсих информация навсякъде. Задавах въпроси. Много хора искаха да ми помогнат, но се страхуваха. Страхуваха се, че сепаратистите ще дойдат и за тях", казва през сълзи украинката.

"Семействата на изчезналите хора се чувстват изоставени. Чувстват се така все едно никой не ги чува, никой не ги разбира, че никой и не иска да ги чуе", казва Ана Луговая, представител на "Червения кръст" в Украйна. По думите й, много семейства се надяват именно на нея и нейните колеги да им дадат капчица надежда.

"Може би е в затвора, за да бъде използван в размяна на затворници. Но срещу него няма обвинения и никой не се е свързал с нас", предполага Мария. А по думите на Луговая, когато семействата чуят по новините за поредната размяна на затворници, надеждата, че техните близки ще се върнат в живота им, отново се появява.

"Но когато разберат, че те няма да се върнат, надеждата им умира напълно", допълва Ана.

В продължение на години Мария казва на дъщеря си, че баща й е на работа.

"Отидохме в църквата и свещеникът попита колко е голяма дъщеря ми и когато му отговорих, той каза, че е достатъчно голяма да се изповядва. А тя се разплака и каза: "Не мога да се изповядам, защото мама ме лъже. Тя ми казва, че татко работи, а аз знам, че не е така." Тогава трябваше да й кажа истината. Тя плака, боля я толкова много", разказва Мария. Съвсем наскоро тя се е преместила в територия, която е контролирана от Украйна, но нейното търсене, за да си върне Евгений, продължава.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изключително повърхностна статия, за запознатите с проблемите в този регион
42
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре ще оправят и Путин и Русия и целия им тъпашки "руски свят". Благодарение на великия Путин съдбата на велика Русия утре ще се решава от Саудитска Арабия и никакво ФСБ не може вече да ги спаси от разрухата и развала на измислената им империя.
41
9
 
17
 
! Отговори
Гредата в окото преди 4 години
Абе, то и в България изчезнаха много млади мъже през последните 30 години ... Други пък бяха растреляни показно.Над 200 такива случая имаше по времето, когато Бойко Борисов беше Главен секретар на МВР ... За толкова се казва официално, ама всъщност са повече.Уж бяха подземни босове .. Пишеха ги криминално проявени, макар че между тях имаше и такива, които никога не бяха осъждани.Жертви на гангстерска война ?Някои от тях може би да, но не всички ...Руснаците ли са виновни за това ?
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За работа и почивка има определени часовете. Но за добрите дела няма определени часове." Тарас Шевченко
39
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50А ти си единн кръгъл глyпaк подмамен от руските убийци.
38
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли мъжът и се казва Евгений.Сигурно сега е Йевхен.Украинските националисти масово започнаха да преименуват хора преди двайсетина години само и само да не приличат на руски имена.Андрий,Серхий,Йевхен,Олях,Дмитро,Петро и т.н.Никога не съм предполагал че в Украйна може да има едни 30-40% озверели хора до такава степен,че да извадят нож на братята си,подмамени от САЩ.
37
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Търсих информация навсякъде. Задавах въпроси."На руските мафиоти не се задават въпроси или плащаш с цялото си имущество или изчезваш.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48A помниш ли "Шефа" им какъв е бил?Уволнен партиец от милицията, станал "бизнесмен"!
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45 Много грешиш! Явно не си от моето поколение гледало групировките,кортежите и безчинствата им!-:( Още е пред очите ми около 60 г човечец. През 1991 вас.Биеха му звучни шамари 2 около 30 г мутри и викаха.Шефа иска " хилядарката" в края на седмицата за да те " пази"!-:( А той каза..Нямам ,бизнеса не върви, Но обещавам че ще ги намеря парите, и си тръгнаха. Запечата се в съзнанието ми този момент!-:(
34
14
 
14
 
! Отговори
Исламбек Албиев преди 4 години
Дебел Чеченски фу за раша, Свобода за Домбас!
33
13
 
22
 
! Отговори
Ехо преди 4 години
Поръчкова и едностранчива статия. Пълна с измислици и злонамерени внушения. Тъжна картинка е нашата журналистика!
32
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали Не намеквате че руснаците са ги избили! То като се сетя,По времето на групировките след 1989 г.Що млади мъже изчезнаха! До днес никой не се върна! И тях ли руснаците избиха ако това имате в предвид? Тогава българина си мислеше,Че сме в джунглата и може да прави всичко! Парите бях взели връх над разума! Слава богу че днес 30 г по късно Не е така!
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Память ребятам УНСО погибшим в чеченской войнеСлава тебе наш Сашко Тараса Бульбы сыновьям!
30
11
 
7
 
! Отговори
Свободна Р Ичкерия преди 4 години
Украина спасибо тебе в этой неравной борьбе в этой жестокой войнеОтец мой в изгнанье, когда то был принят малюткой в ЧечнеМать чеченка его приютила, вскормила, взрастила в семьеМать чеченка его приютила, вскормила, взрастила в семьеЭто было тогда в том 30 свела нас судьба и тогда голод разруха кругом украинцев Чечня принялаголод разруха кругом украинцев Чечня принялаВ те трудные годы кусок делили на всех пополамСроднили невзгоды оков память к суровым годам
29
23
 
12
 
! Отговори
future преди 4 години
Близо е времето, когато Братска Украйна ще стане най-обширната държава върху земите на старите българи, защото Новият световен ред ще въздаде справедливост на изстрадалия украински народ. Живела Украiна!
28
1
 
3
 
! Отговори
Фашистки-внук преди 4 години
До, 27Господине, Чарли Чаплин ,.- Къде- е, служил .....
27
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е сталинската политика на Путин - няма човек, няма проблем !
26
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада не иска да наложи пълни санкции на колхозниците и да ги унищожи изведнъж ами ги убива бавно и мъчително.
25
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е Слънцето!"Стара финландска поговорка
24
9
 
21
 
! Отговори
съвет преди 4 години
Попитайте някой човек от Донбас,да ви каже истината.Какви уродии са т.нар.украинци.Промити мозъци,агресивни и арогантни.Надъхани Убийци без грам милост.Това е истината,а вие си пишете каквото искате...