Караш дрогиран, конфискуват ти колата дори и да е чужда?

Това щяло да доведе до засилване на контрола в семейната среда
80
Караш дрогиран, конфискуват ти колата дори и да е чужда?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако шофьор седне зад волана след употреба на наркотици, колата да бъда конфискуване независимо на чие име е регистрирана. Това предложение за промяна в Наказателния кодекс предлагат да се въведе от Асоциацията на пострадалите в катастрофи.

Още по темата
От неправителствената организация са изпратили препоръката си до шефката на НС Цвета Караянчева.
 
"Във връзка със зачестилите напоследък случаи на водачи, управляващи МПС след употреба на наркотични вещества, предлагаме да се въведе законова промяна, която да позволява конфискуване на управляваното от нарушителя МПС, независимо чия собственост е превозното средство", посочват в позицията си от Асоциацията.

В момента в правната уредба на съществува подобна хипотеза, при която се конфискува МПС, с което се извършва контрабанда, например пренасяне на наркотици през граница.
 
Новото предложение е да се прилага същото наказание и за дрогирани шофьори.

През 2019 г. са заловени около 2500 водачи седнали зад волана след употреба на наркотични вещества.

Според представителите на Асоциацията, ако бъде прието тяхното предложение, ще се засили контролът в семейната среда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
2
 
! Отговори
Караш пиян преди 4 години
Убиват майк ати баща ти...всичките ти роднини до 9--то коляно.,.,приятелите ти взимат ви всичкото имущество а убиеца първо се измъчва от всякакви желаещи и после се изгаря публично под удобрителни викове-----това ще доведе до постоянни бягства и предвидливо подготвени документи за бягство ,никой жив няма да се предаде ,а ако родителя е големец ,управляващ ? Отсега питам какви ще са вратичките ? Дайте да съдим е всеки пил за опит за умишлено убииство--така трябва !
49
3
 
0
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Да... илииии... Може да променим така законите... знам че звучи малко шантаво, ама да при еним така законите, че да няма 2500 надрусани на мотика шофьори, чийто коли да се чудим дали да конфискува ме, или не? От сорта на де да знам... да лежат в затвора? В смисъл наистина да лежат, не само да се води че са там? Или е прекалено радикална мярка?
48
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 4 години
До КратунАко някой те помоли да му услужиш с автомобила си - просто не му го даваш. Има рент-а-кар, има спаркове, има таксита. Същото като някой да иска пари на заем - я марш в банката ако обичаш!
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако е лизингова или е кола под наем и когато е купувал/наемал, водачът не е бил пиян или надрусан? крадем бизнеса на хората ли? как може толкова глупости на едно място, и то от депутати? всъщност какво ли се чудя.
46
3
 
4
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 29 - хахаха що за човек позволява на детето си да ги малтретира и на каква база се случва това? Веднъж като бях на 18 напсувах майка си и тя съвсем възпитано ми взе ключовете и ме остави да спя на улицата цяла седмица. Да оставиш детето ти да те малтретира е от съжаление е признак за липса на здрава преценка и родителски качества. Как ще ме малтретира като му посоча вратата? Да не живеем в 15 век да се срамувам за неговата простотия? Възпитаваш и като не приема, да си тръгва по своя път.
45
1
 
9
 
! Отговори
Да бе преди 4 години
Първо трябва да изгорят законотворците създаващи недъгави закони.
44
3
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Просто системата на Амон Ра - НЕ РАБОТИ и държавата се клати здраво. За да закърпят положението какво измислят ? Нищо просто вдигат годините затвор и глобите .... и след 1 месец ги смъкват както стана с короната ..... вдигането на глоби и години НЕ решава проблема а просто го замита..... ако се решаваше проблема всички щяхме да отидем в затвора и ще има 0 престъпност и 0 умрели :)
43
3
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Браво. Много *** ще изгорят по този начин! Време е разпасаното племе да се стегне.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като го приемат, ще видим дали е неприложима.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37: Сина е на 18 години. Не нося отговорност за него :) А и под 18 не можеш да управляваш МПС поне според закона..... Закона в това предложение е пълен с дупки просто някой се прави на интересен да печели гласове и да вика ууу ааа ули ули баси точно така напред ..... което правят и пишещите с липса на "пиле" тук
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва и вашето време...
39
4
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
ГЕРБ пак почнаха да се надпреварват с глупостите. В казармата, наказваха цялата рота заради един. Философията - така щели да се контролират един друг. Кашишката мисъл обаче не работи в гражданското общество! Ако нямкой ме помоли да му услужа с колата си, аз какво? Да вадя чашката и да го карам да *** в нея? А той ли да си носи теста за наркотици или аз да му купувам? Ами ако се надруса след като съм му я дал вече? Що за простотии? С инцидентно законотворчесвто не се решават проблеми!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава идея, но е неприложима. Ами служебните МПС. Или хващаш шофьор на ТИР и конфискуваш тира, а стоката и договора за превоз. Ами ако курса е няколко дни, как да го контролира собственика. Употребата на наркотици е криминално деяние и достатъчно добра присъда и солена глоба. Отзелно глоба и присъда по закона за движение по пътищата. Има закони, но проблема е с тяхното прилагате и корупцията в МВР, сэза и прокуратурата.
37
5
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До Анонимен 38: Да спя у нас и ми гепят колата дали е сина или друг все тази. Закона е глупав както почти всички закони от времето на Амон Ра.....
36
5
 
6
 
! Отговори
Сл.Трифонов преди 4 години
До анонимния *** под 26Подобен закон имаше в Либия по времето на Кадафи:Не докажеш ли произхода на парите си в едномесечен срокс която си закупил луксозното си МПС, то се конфискува, товарина шлеп и изхвърля в международни води, далеч от крайбрежнаталибийска ивица.За това същия закон трябва да проработи и у нас, за да стресне крадливите и мързеливи българи !
35
6
 
5
 
! Отговори
Няма що преди 4 години
По идиoтски закон наистина трудно би могло да се измисли.Народният "гений" както винаги кърти мивки.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неприкосновена, ако не вършиш престъпления с нея и не си общественоопасен.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носиш отговорност за сина ти? Ама като те гледам, надали. ***
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има, имааааа... и ти си един от тях.
31
7
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
По Конституция частната собственост е неприкосновена.