Необходима ли е суап линията между БНБ и ЕЦБ?

Тя има за цел да осигури евро ликвидност
23 апр 2020 22:37,
18

Вчера Европейската централна банка и Българската народна банка се договориха да сключат предпазно валутно споразумение (суап линия), за да осигурят евро ликвидност. То ще продължи до 31 декември 2020 г., или толкова дълго, колкото е необходимо. Размерът на суап линията е определен на 2 милиарда евро. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца.

"Основното предназначение е символично. То е да съобщи по един ясен и разбираем за пазарите начин, че БНБ има финансовата подкрепа от страна на Европейската централна банка за всякакви възможни случаи на очакване на предизвикана криза. От вида, че панически изведнъж всички хора ще си изтеглят парите от банките, което е невъзможно", каза финансистът Емил Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че левовете имат по-голямо от пълното покритие.

"Между 120-150% от цялата парична маса е покрита от наличностите в емисионното управление на БНБ. Това покритие не се държи в незабавно разполагаема форма. Това не са пари по текущи сметки. Евентуално ние всички да се опитаме да си вземем парите от банките, а те да поискат всички левове да бъдат сменени в евро, както е по закона за БНБ, би изисквало продажба на инвестиционните активи на емисионно управление, което би причинило загуба", допълни той.

Той припомни, че от 17 век насам банките работят по модела на т.нар. банкиране с частични резерви. Това означава, че банките не държат 100 % за всички депозити, които се влагат при тях.

Финансистът коментира, че суап линии се използват в страни, които имат валута с плаващ валутен курс.

"В страните с валутен борд, където Централната банка не може да кредитира. БНБ също не може да да кредитира никого, тя няма право", каза още той.

Хърсев добави, че суап линията не е необходима, но има хипотеза, че би била реално приложим инструмент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
КАКТО ВСИЧКИ НАБЪРЗО РЕШЕНИ НЕДОМИСЛИЦИ , ТОВА ЩЕ ГО СРИНАТ ИКОНОМИСТИТЕ НЕ ЗАВЪРШИЛИ ........СВИЩОВ !!!!
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ги профукат за 1 седмица и после нов и нов заем. Бързи заеми се харчат бързо.
13
2
 
6
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
КОГАТО ЕДНО ПРАСЕ СЕ ОСЛУШВА В ТРЬСТИКА ДО ПРЕЛЕЗ...ВЛАКЬТ ГО ПРЕГАЗВА И ОТНАСЯ ЗАВИНАГИ. БЬЛГАРИЯ ЗА ЖАЛОСТ НАЧАЛНИЦИТЕ И ВСЕ Я ДЬРПАХА КЬМ АЗИЯ.
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов не може да намери пари за заплати, пенсии, 60/40 и др. и това е последен шанс преди фалита.
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как мислите,защо се натискат като обезумели управляващите за еврозоната?Въобще не им пука за нея,а за златната кокошка "чакалнята",където ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се отвързва лева от еврото,бордът се сгромолясва и стават суперчудеса в нечии джобове,за сметка на ограбените наивници с депозити в банките!!!Затова е цялото това натискане - важно е намъкването в "чакалнята", а излизане оттам може никога да не стане!Никой не е определил срок за това!И ще стане,като в ничията зона на фронтовата линия!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вързаха ни за печатницата.Все пак еврото се печата в нашата печатница така или иначе, но официално ни признаха, лева като алтернативна валута на еврото.Даже не знам, защото не въведем паралелно използване на валутите.На който му е кеф да си купува с левове, на който му е кеф в евро.От много отдавна имотите в България се продават в евро
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХахахаХарчат 5 милиарда левове от резерва на БНБ , но след 3 месеца без нов заем ще трябва да харчат валутния резрев или да обезценят лева, защото еврата ще намалеят.
8
5
 
10
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Чакайте да си наместя меката пухена възглавничка, че си лягам.
7
3
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Това означава, че са изкупени евра, а са дадени левове.Явно върви атака срещу борда, но с този суап атаката ще бъде неутрализирана
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов не може да тегли заеми от банките и това е последен шанс за да не почне да тегли от влоговете 70 милиарда в банките.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това означава, че БНБ няма евра и търси помощ от ЕС печатница както в 1994 г. само че тогава МВФ поиска от Виденов да затвори 15 банки срещу долари.
4
6
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
От това има смисъл само ако лева се отвърже от еврото за да можем да печатаме пари като всички други. И еврозоната служи за същото.Това не е в интерес на народа ,а държавната хранилка ограбва хората от частния сектор по тази схема. Само няокй данни .На бедните герб дават храна за 10 лв . а за вишу пожарникарско 100 000 лв за да станеш шев на пожарникари без да бачкаш и без дори да ходиш в казарма . Като така се обирад най мазните и мързеливи селски тарикати и те трябва да управляват по качествен
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да правим - все ще ни го натикат, защото ще има инфлация на всички валути...Нали всички сега ще печатат пари като полудели....
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1т.е.?да купуваме или да продаваме?
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно, скоро ще се окаже, че цифрите за покритието на лева, не са съвсем такива, защото някои хора, са си написали грешно домашното...