Защо не ни трябва търговска война между САЩ и Китай?

Много държавни лидери направиха сериозни грешки
17 май 2020 22:15, Нели Христова
66
Защо не ни трябва търговска война между САЩ и Китай?
Снимка: БГНЕС

Глобалната икономика се олюлява заради пандемията от Covid-19. Последното нещо, от което тя се нуждае сега, е тлеещата търговска война между двете най-големи икономики в света да ескалира. Американската администрация обаче изглежда е готова да поеме този риск. Белият дом тази седмица предприе това, което може да се окаже първият изстрел в нова финансова междуособица, пише Financial Times в редакционен коментар, цитиран от Investor.bg

Американският министър на труда Юджийн Скалиа се обърна към надзорния съвет на пенсионния фонд на 5,9 милиона работещи и пенсионирани федерални служители, казвайки, че президентът Доналд Тръмп иска от тях да стопират плановете, които биха позволили на фонда да инвестира в акции на китайски компании. Спестовният план на стойност близо 600 милиарда долара трябваше скоро да пренасочи инвестиции за 40 милиарда от индекс на развитите пазари към глобален такъв, включващ китайски акции. Надзорният съвет в сряда отложи този ход. Междувременно Белият дом предприема стъпки за замяна на трима от петте му директори.

Има силни аргументи, че пенсионният фонд на федералните служители не трябва да инвестира в китайски предприятия, някои от които са обвинявани, че нарушават правата на човека, че подпомагат „надзорната държава“ на Пекин или че представляват риск за националната сигурност на САЩ. Китайските компании също така не са обект на същите правила за разкриване на информация като американските акции. Някои законодатели настояват надзорният съвет и Белият дом да осуетят намеренията на фонда.

Грешка е обаче да се обвърже този въпрос с ескалиращите взаимни обвинения чия е вината за коронавируса, в които Тръмп се замеси с Пекин - включително и предложението му САЩ да поискат финансова компенсация от Китай за пандемията. През миналата седмица президентът нарече вируса "атака" срещу САЩ, подобна на тези над Пърл Харбър и Световния търговски център. Писмото на Скалиа до надозрния съвет на фонда цитира друго такова от съветниците на Тръмп относно икономиката и националната сигурност, които предупреждават, че китайските инвестиции са рискови, тъй като съществува „вероятност да възникнат бъдещи санкции в резултат от виновните действия на китайското правителство“, свързани с разпространението на вируса.

Президентът на САЩ има право да притиска Китай да бъде отворен за произхода на Covid-19. Правителството в Пекин също може с основание да бъде критикувано за ранното потулване, което забави усилията за овладяване на болестта. Но други държави и лидери, не на последно място самият Тръмп, направиха сериозни грешки, които влошиха пандемията. Претенциите, че Китай трябва да поеме разходите за един случаен вирус, са нелогични. Те карат Пекин да запази мълчание относно Covid-19 и да засили своята агресивна контра-дипломация.

Още по темата четете на сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Май ме бъркаш с някой друг с който си говориш. Пише Made in Malaysia."Тамън се чудех, къде избягаха всички. Как да ви различавам, като всичките сте "Анонимен"? Няма устройство (телефон, телевизор, компютър и т.н.), в което да няма части, произведени в Китай. Просто няма такова устройство.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате ГойкоКои са "били тайвански"? Май ме бъркаш с някой друг с който си говориш. Пише Made in Malaysia. По нататък или това беше?
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната китайска пропаганда.Малко им е на Китай търговската война. Да отихне вируса такива шамари ще ядат....
26
2
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Кроксове произведени в Италия (пише си го на тях), телефона е произведен в Малайзия, пише си го на него, телевизор нямам, защото телевизия в конвенционалния сисъл на думата не гледам."Нали бяха тайвански? За телефона, нека да позная - пише "assembled in Malaysia"? Ще излезе вярно мнението за потребителите на Ипхоне. Аз телевизия не съм гшедал от към 15 години, но телевизор (дисплей, екран...) имам (и винаги съм имал).
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дежурния 80 % и достоен член на така наречените ***........бате......на някои от маалата им гойк0.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате ГойкоВкъщи нищо, в офиса доста неща.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате ГойкоДжапанките са Кроксове произведени в Италия (пише си го на тях), телефона е произведен в Малайзия, пише си го на него, телевизор нямам, защото телевизия в конвенционалния сисъл на думата не гледам. По нататък?
22
2
 
4
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
Вкъщи какво имате от 3М?
21
1
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Почти нищо няма китайско"Само джапанките? Пак се огледай. Почни от телефона, после телевизора и т.н.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате Гойко"Кой е този американски завод?"Завод, построен с американски финанси, оборудван с американски машини, и имащ за шефове американци.Примерно, на 3М.
19
2
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"американска технология + американски завод + китайски работници"Кой е този американски завод?
18
5
 
0
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"произведено в китай не прави стоката/продукта кирайски."Със сигурност не го прави кирайски, но го прави китайски. И Китай се пише с главна буква.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате ГойкоОгледах се. Не се изумих. Почти нищо няма китайско (да, даже и западна стока произведена в Китай). Ся какво следва?
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате Гойко100% си в грешка. Или си мислиш, че американска технология + американски завод + китайски работници = китайска стока?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18"До *** по-долу......произведено в китай не прави стоката/продукта кирайски."Точно.
14
1
 
4
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Дали?"100%
13
3
 
8
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Аз нямам нищо китайско Едни тайвански джапанки в банята само"Като за начало - поне половината от устройството, от което пишеш е китайско. Ако се огледаш по-внимателно из къщи, ще се изумиш, колко неща са произведени в Китай.Тайван не е Китай (тук зависи от гледната точка - според тайванците, те не с китайци, Китай има друго мнение по въпроса).
12
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате Гойко"Ама тогава няма да има откъде да пишеш пpocтoтии в коментарите"Дали?
11
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гостНай-обикновен потребител. Е, може би не най-обикновен, защото от десетилетие че и повече мога да си позволя да не купувам китайски ***. А ти ако искаш САМО такива си купивай. Не ми дреме, всеки сам си избира дали иска да живее като човек или като .... китаец.
10
3
 
12
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Китайските стоки трябва систематично да бъдат изхвърление от западните пазари."Дай личен пример - изхвърли всичко китайско. Ама тогава няма да има откъде да пишеш пpocтoтии в коментарите. А тъй нар. "китайски" ресторанти, имат много малко (да не кажа - нищо) общо с Китай.