Защо не ни трябва търговска война между САЩ и Китай?

Много държавни лидери направиха сериозни грешки
17 май 2020 22:15, Нели Христова
66
Защо не ни трябва търговска война между САЩ и Китай?
Снимка: БГНЕС

Глобалната икономика се олюлява заради пандемията от Covid-19. Последното нещо, от което тя се нуждае сега, е тлеещата търговска война между двете най-големи икономики в света да ескалира. Американската администрация обаче изглежда е готова да поеме този риск. Белият дом тази седмица предприе това, което може да се окаже първият изстрел в нова финансова междуособица, пише Financial Times в редакционен коментар, цитиран от Investor.bg

Американският министър на труда Юджийн Скалиа се обърна към надзорния съвет на пенсионния фонд на 5,9 милиона работещи и пенсионирани федерални служители, казвайки, че президентът Доналд Тръмп иска от тях да стопират плановете, които биха позволили на фонда да инвестира в акции на китайски компании. Спестовният план на стойност близо 600 милиарда долара трябваше скоро да пренасочи инвестиции за 40 милиарда от индекс на развитите пазари към глобален такъв, включващ китайски акции. Надзорният съвет в сряда отложи този ход. Междувременно Белият дом предприема стъпки за замяна на трима от петте му директори.

Има силни аргументи, че пенсионният фонд на федералните служители не трябва да инвестира в китайски предприятия, някои от които са обвинявани, че нарушават правата на човека, че подпомагат „надзорната държава“ на Пекин или че представляват риск за националната сигурност на САЩ. Китайските компании също така не са обект на същите правила за разкриване на информация като американските акции. Някои законодатели настояват надзорният съвет и Белият дом да осуетят намеренията на фонда.

Грешка е обаче да се обвърже този въпрос с ескалиращите взаимни обвинения чия е вината за коронавируса, в които Тръмп се замеси с Пекин - включително и предложението му САЩ да поискат финансова компенсация от Китай за пандемията. През миналата седмица президентът нарече вируса "атака" срещу САЩ, подобна на тези над Пърл Харбър и Световния търговски център. Писмото на Скалиа до надозрния съвет на фонда цитира друго такова от съветниците на Тръмп относно икономиката и националната сигурност, които предупреждават, че китайските инвестиции са рискови, тъй като съществува „вероятност да възникнат бъдещи санкции в резултат от виновните действия на китайското правителство“, свързани с разпространението на вируса.

Президентът на САЩ има право да притиска Китай да бъде отворен за произхода на Covid-19. Правителството в Пекин също може с основание да бъде критикувано за ранното потулване, което забави усилията за овладяване на болестта. Но други държави и лидери, не на последно място самият Тръмп, направиха сериозни грешки, които влошиха пандемията. Претенциите, че Китай трябва да поеме разходите за един случаен вирус, са нелогични. Те карат Пекин да запази мълчание относно Covid-19 и да засили своята агресивна контра-дипломация.

Още по темата четете на сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
В общи линии - Гошко има известна вина, че ме уби, но основно вината е моя, че не си дръпнах навреме главата и той я уцели. Между другото не пише Investor.bg откъде са я приписали но изборът не е голям - DW, BBC или CNN.
8
1
 
10
 
! Отговори
гост преди 3 години
До Анонимен #3 И що да те слушам аз тебе? Кой си ти? Какъв си че да даваш акъл? Производител ли си? Бизнесмен може би? Ти си едно голямо НИЩО. Ти ако искаш си изхвърли китайските стоки и си купи същите на десеторна цена, аз не съм на това мнение. Аре у лево.
7
1
 
5
 
! Отговори
Ггг преди 3 години
Двама се карат , третият печели. Точно това ни трябва.
6
4
 
12
 
! Отговори
Няма как иначе преди 3 години
Както неведнъж са подхвърляли мъдрите евреи-икономисти Ницан и Бихлер, късният капитализъм е не толкова конкуренция за по-добро качество и ефективност, колкото стремеж към саботаж на конкурента. А и мошеник и майстор на фалитите като Тръмп какво друго може да измисли, ако ще и сега да е начело на държавата? Моделът на непрекъснатата експанзия се изчерпа, остана взаимното изяждане и прецакване. Само че разпокъсаните на фракции Щати нямат особен шанс срещу безмилостния централизъм на Китай.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умопотрошителен превод!
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доналд Трамп е болен агресивен психар.Вместо да погасява всеобщият тлеещ пожар.И да изчаква по-добри времена... Той се настройва да потопи всичко в кръв и разрушенния.
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1А когато това стане се приготви за дневна дажба от купа ориз, ако си късметлия супа от прилеп и разбира се 16 часов работен ден във фабрики с решетки на прозорците, за да не се изкушиш да скочиш от отчаяние.
2
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма грешка. Китайските стоки трябва систематично да бъдат изхвърление от западните пазари. Добро начало е всеки от нас да спре да потребява такива и да ги замени с индийски, виетнамски, малайзийски и пр,а разбра се, най-добре със западни. Китайските ресторанти трябва да са табу за европейците а западните туристи да спрат да си дават парите за да ходят в Китай. Света е пълен с места за посещаване. Китайския дракон може да духа ... огън в посока опашката си.
1
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно щото глупашкия режим в Пекин ще падне и червенягите няма да има с каккво да се гордеят!