Британски студенти "подхванаха" Гладстон – защитавал робството

Университетът в Ливърпул не иска сграда да носи името му
Обновена: 11 юни 2020 08:32 | 11 юни 2020 08:20, Елка Василева
50
Британски студенти "подхванаха" Гладстон – защитавал робството
Снимка: архив, БГНЕС

Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името на бившия премиер Уилям Гладстон, заради връзките му с търговията на роби.

Уилям Гладстон, който четири пъти е бил министър-председател на Великобритания и е известен като голям приятел на българите за оказаната от него подкрепа при потушаването на Априлското въстание, е държал реч в парламента против премахването на робството, защото семейството му е имало роби на плантациите в Карибския басейн.

Студенти от университета в Ливърпул поискаха в открито писмо преименуването на сградата, защото според тях „така ще бъде проявена солидарност с отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите“, предаде БНР.

Ръководството на университета отговори, че ще работи със студентите и персонала за избиране на друго приемливо име на сградата. Студентите водят кампания по въпроса от години с аргумента, че университетът не може да почита хора, които са имали полза от робството.

Всичко това става след антирасистките протести в града по повод смъртта на Джордж Флойд в Америка и повалянето и хвърлянето в пристанището на Бристол на статуята на бившия търговец на роби Едуард Колстън. 

Още по темата

Същевременно американският президент Доналд Тръмп се противопостави на преименуването на военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията. Призивите се появиха, тъй като пълководците на южните американски щати са защитавали робското положение на чернокожите по време на гражданската война в САЩ. В Джорджия съществува база, кръстена на Хенри Бенинг - генерал, пледирал за установяване на "робокрация" в южните щати. Според Тръмп базите са част от американското наследство и запазването на имената им е въпрос на уважение към армията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
3
 
! Отговори
До Христо Христов преди 3 години
Всъщност, богатството на цяла Западна Европа се дължи на грабеж, роботърговия, унищожаване на култури! С изненада разбрах, че даже Дания е имала роботърговски форт в Западна Африка! Британците не са стока - достатъчно е да си спомним войните им (безуспешни!) в Афганистан, потушаването на Сипайското въстание, Англо - Бурската война! И това в едни нови времена! Да не говорим за по-старите и кървави времена! Испанците разрушиха няколко мезо- и южноамерикански култури! Безкрайна е тази тема!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДТ (36)подкрепям твоето предложение!
40
2
 
4
 
! Отговори
Подкрепям Тръмп! преди 3 години
И протестирам срещу неуважението, проявено спрямо Уилям Гладстон.Къде са нашите културни аташета? Толкова ли е трудно да се излезе със статия, която да поясни ЗАЩО отношението на Гладстон спрямо въстаналите българи е различно от това към работещите в плантациите на Карибите? Когато потомците на онези от Карибите са стигнали до нивото на развитие на българите от 19-и век, едва ли Гладстон щеше да ги държи в робство!Който не разбира, да се поинтересува защо е възникнал Ку Клукс клан.
39
4
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Ужас и ние имаме улица с името на тоя робовладелец
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа се провежда Възродителен процес. Нашите историци тъкмо се върнаха към хваленето на фашизма, превратите от 1923 година и оправдаването на гибелта на Стамболийски по националната телевизия, и сега пак трябва да се възраждат и да се научат пак да не обичат фашизма и робството и колониализма на Великобритания.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въй, въй, въй, нашите евроатлантици ще трябва да преименуват и българските улици. За да сме в крак с времето.
36
2
 
9
 
! Отговори
Велес до 3 българин преди 3 години
Със сигурност ти нямаш не само чувство за "историческо наследство и памет", но и чувство за Национално достойнство! Гледай си паметника на американските въздушни бандити и окупатори дето изравниха със земята цели квартали от София, села и заводи в България!
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДДТПодкрепям. Държавата ни да поиска паметниците които ще демонтират. Ако има някой по-голям се сещам за един постамент срещу Ректората, дето ще е идеален да сложим там негов паметник.
34
3
 
24
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
Уилям Гладстон се е обявил в защита на българите тогава,когато външната политика на Британската империя е била изцяло в услуга на султана. Написал е "Българските ужаси и източния въпрос", "Уроци по клане" и е отворил очите на английския народ за ужасната съдба на нашия малък народ. В София има централна улица на неговото име. Ако университетските *** от Ливърпул са решили да съборят някой негов паметник трябва да го вземем и да го поставим на наша земя.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка ревизия на историята трябва да става с нужния контекст. Затова с историята се занимават Историци, а не улични тълпи. Тия студенти явно не са от най-умните, но ще им дойде акъла, защото когато си подадеш пръстчето скоро ти лапват цялата ръка. Същите студенти да се готвят за разговор за ролята на монархията, Чърчил и т.н.
32
3
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
За това, когато ползваш роби, след свършената работата ги бракуваш. Ако сега нямаше черни хора в САЩ, нямаше да има проблеми. Всичко щеше да е мир и просперитет. Реболюцийте само сменят режима и преразпределят ограбеното. Не са много градивни за еволюцията на човечеството.
31
1
 
12
 
! Отговори
BASI MAMATA преди 3 години
*Уилям Гладстон е известен като голям приятел на българите за оказаната от него подкрепа при потушаването на Априлското въстание,*
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КироНе целият свят е объркан. В Русия пред най-голямата тамошна библиотека се извисява огромен паметник на Достоевски. Пак там имаме множество паметници на велики поети като Пушкин и Лермонтов, писатели като Толстой и Гогол, лекари като Пирогов и Борденко, инженери и конструктори, авиатори и космонавти ...
29
2
 
18
 
! Отговори
Лелемале преди 3 години
Махайте Сократ от учебниците, защото е бил робовладелец. Народ, който не уважава корените си, погива. На там са се запътили англичаните, което е добре за нас(и много други народи)защото са ни вечни врагове. Както казва Джордан Питърсон, цивилизацията върви при баланса да си стъпил с единия крак в реда , другия в хаоса. На антифаджиите не им стига акъла за това.
28
4
 
14
 
! Отговори
Двуличие безкрай преди 3 години
Цялата история на възхода на западната цивилизация през последните пет века се крепи на колониалното ограбване на сегашния "трети свят" без никакви задръжки и милост. Предлагам на "борците с расизма" с чувствителни душички по този случай да облекат по една власеница, да си посипят косите с пепел и да отидат да се удавят масово, а цивилизацията да оставят за съсипване и пълно унищожение на потомците на някогашните жертви. Ама засега не се отказват от благоденствието, защо ли?
27
0
 
24
 
! Отговори
Е и преди 3 години
Тези (либералните) съвсем превъртяха !Ами на този принцип на всеки човек пра пра пра пра пра..дядо му е бил човекоядец през първобитния строй !Сега какво правим. А ?
26
0
 
9
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Историята се пренаписва от хората на власт.Много от личностите които имат паметници са били царе, императори, генерали, президенти които имат в биографията си войни, робство, бунтове, пиратство, грабежи и какво ли още не.Цивилизация.На колко лекари, учители, архитекти или инжинери има паметници?Сбъркан свят. :-)
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо само Гладстон, ами кралската фамилия, която е имала под управлението си половината свят(вярно е не са афроамериканци, а индийци, китайци, австралийци, индианци, и т.н.) Как пък не се сетиха за тях.... Сега ще се рови в историята и ще се махне всеки който е имал нещо общо с робството .... то тогава ще останат само героите на тези, които са били роби... За едни герои за свобода, за други размирници спрямо законите.... Ха каква дилема Изтрещяваме бавно но пък за сметка на това неотменно!
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вече се eбават с либерастите, ама те не могат да се усетат."---------------------------------------------"Либерализмът се износи" думи на Путин от близкото минало, но кой чува?
23
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудна дилема, бай Дончо? Кое напред да защитаваш уважението към армията или общочовешките права и свободи? Ние тук имаме ли нещо кръстено на робовладелеца Уилям Гладстон? Той типичен пример ли е за наглобританско лицемерие - робовладелец "голям приятел на българите за оказаната от него подкрепа при потушаването на Априлското въстание"?