Британски студенти "подхванаха" Гладстон – защитавал робството

Университетът в Ливърпул не иска сграда да носи името му
Обновена: 11 юни 2020 08:32 | 11 юни 2020 08:20, Елка Василева
50
Британски студенти "подхванаха" Гладстон – защитавал робството
Снимка: архив, БГНЕС

Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името на бившия премиер Уилям Гладстон, заради връзките му с търговията на роби.

Уилям Гладстон, който четири пъти е бил министър-председател на Великобритания и е известен като голям приятел на българите за оказаната от него подкрепа при потушаването на Априлското въстание, е държал реч в парламента против премахването на робството, защото семейството му е имало роби на плантациите в Карибския басейн.

Студенти от университета в Ливърпул поискаха в открито писмо преименуването на сградата, защото според тях „така ще бъде проявена солидарност с отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите“, предаде БНР.

Ръководството на университета отговори, че ще работи със студентите и персонала за избиране на друго приемливо име на сградата. Студентите водят кампания по въпроса от години с аргумента, че университетът не може да почита хора, които са имали полза от робството.

Всичко това става след антирасистките протести в града по повод смъртта на Джордж Флойд в Америка и повалянето и хвърлянето в пристанището на Бристол на статуята на бившия търговец на роби Едуард Колстън. 

Още по темата

Същевременно американският президент Доналд Тръмп се противопостави на преименуването на военни бази, кръстени на генерали от Конфедерацията. Призивите се появиха, тъй като пълководците на южните американски щати са защитавали робското положение на чернокожите по време на гражданската война в САЩ. В Джорджия съществува база, кръстена на Хенри Бенинг - генерал, пледирал за установяване на "робокрация" в южните щати. Според Тръмп базите са част от американското наследство и запазването на имената им е въпрос на уважение към армията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
14
 
! Отговори
42 преди 3 години
За ужас на .............................е Тръмп е следващия президент. А нескопосаният пуч на демократите няма да успее.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кончита Вурст , Елтън Джон, в краен случай "Деца на дъгата"
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тя май цялата история на Велика Британия е измами, жестокости и от сорта "непристойни" действия.Между другото, купуването на роби се е осъществявало чрез може би най-старата международна валута - мидички. Може да се прочете - пари каури. В началото са се добивали (отглеждали) само на едн0-две места, затова са били ценни,....
19
6
 
13
 
! Отговори
защо преди 3 години
Килюминет,Какви комунисти те гонят човече? Те принуждаваха всеки да работи. Нямаше НПО та, нямаше протести. По скоро бяха като конфедеристите. Спазвай си терапията и не се вълнувай. Лек ден.
18
1
 
14
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Да ги късат не ми се вярва но е по вероятно някой демократ- либераст да нспечата долари с лика нс умрелия н...р , това поне ше е финалния крах на америкс.
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези не знаят ли, че един от етапите на развитие на човечеството е робовладелческия строй ? Ще изтрият ли този етап от историята?
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да я кръстят Осман Паша и всички ще са доволни
15
3
 
25
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Понеже основателите на математиката са били робовладелци дайте да се откажем от нея, което значи да се откажем от цивилизацията и да се върнем в пещерите, понеже някакви малки бели либерастчета ни насаждат моралнния си компас!?
14
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни ***. Страната им е богата благодарение на робския труд и подтисничество и кражби на народи от цял свят. Сега били против робството. А не виждат ли съвременните роби в Англия?
13
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотална деградация на Запада....Очаквам скоро някой в Америка да се сети, че и Дж. Вашингтон и цялото му семейство се е занимавало с търговия на роби, което да доведе до масово късане на банкнотите от eдин долар...
12
7
 
19
 
! Отговори
Килюминет преди 3 години
Неокомунстите няма да мирясат докато не преименуват Англия на Ангола и не изтрепят всички бели, оцелели до момента там.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от контекста.
10
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робство е имало, спор няма. Но ако го нямаше, как щяха потомците на робите сега да живеят в държави с развити социални и здравни системи? Дали нямаше да *** от ебола и други тежки болести в Африка!? А може би щяха да живеят на места, където да ги гонят и избиват само, защото са представители на грешно племе?! Неблагодарници!!! Такъв е животът, един се жертва, за да живеят добре поколенията след него. Но не, те не искат да видят, как е в Африка, откъдето са корените им, те вадят всичко изгодно
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неолиберални ненормалници !
8
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние кога ще подхванем Паметника на Червената Армия в София?Както виждате другари русофили, хората не си тачат "историческото наследство", а вече го унищожават! Време е и ние!===============Абе Читак, понеже е нямало робство, време е да станеш евнух на Султан Ердоган. Това ще осмисли жалкото ти съществувание!
7
3
 
14
 
! Отговори
Нане преди 3 години
До булгаристанецаМи оди се пробай да го разрушиш... *** после да няма рев...
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да дадем един оскар на черните, когато можехме, нищо че не стават :/
5
7
 
40
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Запада е толкова изпаднал и морално и психически че ни тласка към разруха.
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По тази логика сегашната Велика Британия или това което е останало от нея да си обира крушите от всички завладени територии и между другото на плати на местните за вековното робство.
3
27
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
А ние кога ще подхванем Паметника на Червената Армия в София?Както виждате другари русофили, хората не си тачат "историческото наследство", а вече го унищожават! Време е и ние!