"Спящите" акции в България са на стойност от 60 до 100 млн. лева.

Какви рискове крият те?
12 юни 2020 22:50, Нели Христова
10

Централният депозитар предлага да се създаде фонд, в който да влязат "спящите акции" от масовата приватизация от 1997 г. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до Министерството на финансите, в което посочва, че законопроектът за "спящи акции" застрашава правата на близо 2,5 милиона българи и ще им донесе огромни загуби.

"Не е прецедент, че сме на едно мнение със синдикатите. Притеснява ни, че се подготвя една скрита национализация и конфискация на частна собственост. Смятаме, че това е противоконституционно", каза пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал у нас Добрин Иванов.

По думите му дори този закон да бъде приет, той ще бъде обявен за противоконституционен, ако бъде атакуван от някой от органите, които имат право.

"Нито една европейска директива не налага това, това е изцяло национално решение. ЕС е приел директива, с която цели да стимулира акционерите да задържат акциите си дългосрочно. Твърди се, че "спящите акции" са за стойност около 2 милиарда лева, а собствениците на такива акции са около 2,5 милиона българи", разясни Иванов.

Според него "спящите" акции са на стойност не повече от 60 до 100 млн. лева.

"Има и такива акции, които наистина са загубили собствеността си. Там ситуацията е сложна по упражняване на правата на акционерите. В много случаи е много по-скъпо за акционер да прехвърли правата върху акциите си, отколкото да не прави нищо", отбеляза изпълнителният директор на АИКБ.

Добрин Иванов добави, че таксите за прехвърлянето на акции са от 50 до 100 лева.

"Предлага се прехвърлянето на акциите от Централния депозитар в инвестиционни посредници, където вече се дължат такси. Никой не може да гарантира добросъвестност на инвестиционния посредник. Ние настояваме за оттегляне на този законопроект. Предлагаме решение - да се проведе информационна кампания, да се издирят всички акционери в регистър "А" и да се осигури облекчен, безплатен режим за прехвърлянето на тези акции", подчерта Добрин Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и придобиването на 19% от капитала на Първа инвестиционна банка от държавата.

"Това беше последното изискване на ЕЦБ за осигуряване на допълнителна капиталова адекватност на ПИБ. Съотносимо към целта, която преследваме, това може би е единственото решение. Всички други ходове бяха използвани", смята Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Ограбването на българите продължава и ще продължи с неотслабваща сила. Казвам го с огромно съжаление. Всичко друго е бла-бла-бла.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Приватизацията беше това,и до тук.Не стига че народът нищо не получи,и всичко се заграби от шепа ДС кадри,ами на всичко отгоре хората с измислените бонови книжки трябва сега и данъци да плащат.Хора,не си давайте акциите на когото и да е било,готви се се нещо,и вие пречите.
7
3
 
10
 
! Отговори
СЛЕД КТБ преди 3 години
ТАНКЕРА БАДР, ЧЕРЕПА и др. идва време за целокупния обикновен български народ да бъде окраден.КРАДЛИВИТЕ ГЕРБЕРИ НАЧЕЛО С ГЛАВАТАРЯ-РАЗБОЙНИК Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ КАРАНТИНИРАТ НАДЛЕЖНО.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По малко от колкото държавата подари на Цеко Минев от ***
5
1
 
10
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Погледнах в централния депозитар, ей работела тази щуротия с ПИК на НАП и що да видя имам някакви 25 акции на стойност 40 и няколко лева.... Ей много съм богат, и то сори, ама да има някой да ги купи, че иначе разправията и моите разходи ще са повече... Та се чудя, може ли да ги даря за справяне с КОВИД? С удоволствие бих го направил. Виж друго си е да разбереш че частта от НРБ, която си получил я има... Има, ама няма....
4
3
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
До Анонимен 1Баце, не вървиш! Вече и пеленачетата разбраха, че банкянеца не само че е *** но и алчен .
3
2
 
15
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Държавата в Лицето на Централния Депозитар КРИЯТ РЕВНИВО ДАННИ .Никой не може да провери къде се намират тези ПАРИ , за Наследници на Починали Хора е Абсурдно да получиш някаква Информация .Трябва да намеси Главния Прокурор .
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна Владиту (и баща му Шиши) е хвърлил око на тези акции.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news.