Ким Чен Ун пак го няма, Ким Йо Чен ли е следващият Върховен лидер?

Напоследък обществената й роля се засилва
16 юни 2020 17:00, Нели Христова
122
Ким Чен Ун пак го няма, Ким Йо Чен ли е следващият Върховен лидер?
Снимка: БГНЕС

През април Ким Чен Ун изчезна, а целият свят се запита - какво се случва с лидера на Северна Корея? Спекулациите, че той е починал не закъсняха, а медиите започнаха да обсъждат кой ще е евентуалният му наследник.

Още по темата

Поне докато Ким не се появи при откриването на нова фабрика. Но дори и тогава се появиха спекулации, че това е двойник на Върховния лидер, а не самият той.

През последните няколко седмици, Ким Чен Ун отново отсъства от публичното пространство. Но тъй като Северна Корея пази ревностно вътрешните си дела от любопитните международни очи, не е ясно дали това се дължи на страха му от възможността да се зарази с коронавирус или защото... наистина се е случило нещо с него. По време на обсъждането кой може да е евентуалният му наследник, тъй като децата му са прекалено малки, едно от водещите имена бе на неговата сестра - Ким Йо Чен. Но много политически експерти поклатиха глава отрицателно - няма как жена да е лидер на Северна Корея.

Но сега, Ким Йо Чен е под светлината на прожекторите повече от всякога. Възможно ли е именно тя да се подготвя за позицията на Върховен лидер на страната?

Да, страната познава единствено и само властта, упражнена от мъже, а жените там са уважавани само защото са лоялни, грижовни и подкрепят, разбира се, своите велики мъже. Но всъщност, в цялата корейска история, броят на жените, които са уважавани от народа е малък. Сред тях е кралица Мин. Но тази голяма почит към нея се дължи главно на факта, че тя се е противопоставила на японското влияние чрез реформи и е била убита от "японските врагове", а не защото е била добър лидер.

До този момент познавахме Ким Йо Чен като жена, която подкрепя брат си - тя бе рамо до рамо с него по време на рязане на лентички, разгласяваше събщения, изпратени от Ким Чен Ун, подобряваше репутацията му, подаваше му писалката, с която подписа премирието с Южна Корея, което сега самата тя наруши и, разбира се, се появи на Олимпийските игри - на територията на врага.

Но напоследък тя има да каже много повече неща и те не са много положителни. Няколко пъти Ким Йо Чен предупреждава Южна Корея с "най-лошия сценарий", ако пропагандата, подкопаваща режима в Северна Корея не спре. Е, съседката й не успя да спре дезертьорите, които изпращаха балони с листовки против Пхенян, за това се стигна до крайните мерки - спиране на всякаква комуникация между двете Кореи, а днес и взривяване на офиса за връка между тях.

Ким Йо Чен дори заплаши, че ще изпрати армията на Северна Корея в демитализираната зона между държавите. Отправи предупреждения и срещу САЩ. Тя призова Америка да не се меси във вътрешната политика на Корея, за да не повлияе на предстоящите президентски избори.

През цялото това време, сред цялото това напрежение, Ким Чен Ун го няма. Вече става все по-трудно нейната нарастваща обществена роля точно по време на неговото отсъствие, да се разглежда като "чисто съвпадение".

Може би за Северна Корея наистина започва нова ера?

Това може и да не бъде потвърдено още дълго време. А може би наистина Ким Йо Чен служи като говорител на Ким Чен Ун, докато той се крие от COVID-19. Или може би той е осъзнал колко крехко е здравето му и е осъзнал нуждата от стабилен наследник на властта, ако нещо се случи в близкото бъдеще. Но засега нека приемем, че Ким Чен Ун е жив и мъжът, който се появи през май, не е негов двойник. Решението за издигането на Ким Йо Чен е прецедент - ролята, която тя изпълнява под ръководството на брат си е същата, която баща им изпълнява под ръководството на дядо им.

Повече от две десетилетия Ким Чен Ир стимулира управлението на Ким Ир Сен и го превръща в монополитен лидер, чието управление не може да бъде поставено под въпрос или оспорвано. Самото издигане на власт на Ким Чен Ир е малко по-дискретно. Той разчита на своята репутация на "геният, помогнал за утвърждаването на филисофията на баща му". Но към края на управлението му, на сцената се появява синът му - Ким Чен Ун, който играе ролята, в която сега влиза Ким Йо Чен.

Възможно ли е жена да е следващият Върховен лидер? Е, тя има някой недостатъци - за разлика от Ким Чен Ун образът й няма да предизвиква спомен и носталгия по Ким Ир Сен. А и е жена. И все пак не е като нежният пол да не е способен на кървави и безсърдечни политически решения. Но ако погледнем назад в историята, нито един Върховен лидер на комунистически режим, не е бил жена. 

Според експертите всички лидери, като Сталин и Хитлер, са използвали ресурсите на държавата, за да се промотират и да изграждат образа си пред обществото. В този аспект Ким Йо Чен има предимство пред брат си, тъй като от години тя ръководи именно отдела за пропагандата и агитацията в Северна Корея.

Истината е, че имайки предвид политиката в Северна Корея и липсата на прозрачност пред света, подобни спекулации могат да бъдат опровергани до дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не пуснете статия за скандалния аудио запис на Тиквата от оня ден където нарича Караянчева п...ка,и си признава за злоупотребите с евросредства??? А?
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вуте, не връти.
45
3
 
3
 
! Отговори
Гого преди 3 години
до 44Алоо, Западната цивилизация, чувал ли си за виетнамската война!??? Знаеш ли каква е разликата между онзи Виетнам и сегашна Северна Корея!???? Тогава Виетнам изкараха цялата война с по един калашник и няколко лимонки, а Северна Корея е много ро въоръжена от онзи Виетнам! Нали знаеш, че тогава САЩ загубиха войната!???
44
2
 
1
 
! Отговори
Слава на Партията преди 3 години
Голема цензура тук бе,като в Северна Корея!Написах препоръка другарката да се насочи към някой другар и да не си хаби младоста,а те ми изтриха мнението?? Що бе-човешко си е,кво толкова лошо има?Искат да вкарат извратени уения на *** в детските градини,а ако напишеш-другаркоооо, трябва ти един убав другар,надарен,кадърен,можещ,а не да се занимаваш със световната политика..И му цензурираха!Оставете тогава поне това-Слава на вожда,Слава на Партията,Слава на международното положение!
43
0
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Отишъл да лющи млади севернокорейки а останалата маса хора (северно корейци) го оплаква!
42
4
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Ей това е Дама, която не си поплюва!Че кажем евала на тоя, който спечели сърцето и!
41
2
 
1
 
! Отговори
Навремето преди 3 години
имаше един севернокорейски филм Заповед 027 май беше. Гледал ли го е някой?
40
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
До къде се извъртя световната политика, че Китай да не иска агресивен режим в КНДР, който да се конфронтира силно със САЩ и Южна Корея, а САЩ точно това искат, за да засилват военната си мощ в Южнокитайско море и региона!!!Животът е жесток, селяно прости!!!Агент Глен Ходжис!ЦРУ!!!
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярвайте на днес партенките. Пълни измислици. Близ номер 2
38
2
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Двойникът не свърши работа, защото е трудно да се намери *** в страна с гладуващо наеление! Ако беше, каквито са жълтите, а именно сух, сега никой нямаше и да пише за това, че е заминал.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кимчо е аут, задавил се от преяждане или сърдечния хирург срязал грешната артерийка и те така... остава да го обявят за герой и да му дигнат мавзолей и да дойде следващия Кимчо
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лудото Коте, ще удари по фащисаните и южните кучеядци
35
3
 
3
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Добре де, ти ме изтри, ама кой мислиш подтиква Южна Корея да пускат над Северна Корея флашки, еднодоларови банкноти, бюлетини! Естествено с идеята на сащ командвани от американските евреи! Е тогава Южна Корея не е ли пионка на евреите????Затова ги наричам еврейьоКорейчета от Южната страна!
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малее тая бая изтрешяла изглежда. Погледа и е малко като на Слави
33
1
 
2
 
! Отговори
НякоЙ недостатъци? преди 3 години
Чак толкова зле? Да ме прощавате, но заради разни пиарки и ейчарки тръгна лаф, който не мога да не спомена и във вашия случай - "Можеш да изведеш момичето от селото, но не можеш да извадиш селото от момичето".
32
6
 
8
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Западната пропаганда и лъжи край нямат ! А Маршала стои отстрани и се присмива, върти всички на малкия си пръст ! Слава на великия севернокорейски на род, начело с Маршал Ким Чен Ун- най-великият ръководител и държавник !
31
3
 
6
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Всъщност в първите 10 години от съществуването на Северна Корея е имало известни комунистически елементи, но на практика още от средата на 60-те не е комунистическа, последните елементи на комунизъм са премахнати в края на 70-те.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ле..лей..й,...тая че довръши Америката !
29
0
 
0
 
! Отговори
КИМ преди 3 години
*** на Очен
28
0
 
11
 
! Отговори
vlady преди 3 години
До АнонименСеверна Корея никога не е била комунистическа държава, винаги е била средновековна феодална абсолютна монархия с теократични елементи и комунистическа фасада. Марксизмът е нелегален.