В сърцето на Северна Корея винаги е имало Ким, кой ще е следващият?

Ким Чен Ун има три деца, но те са прекалено малки за да станат върховни лидери
Обновена: 29 апр 2020 10:53 | 29 апр 2020 10:53, Нели Христова
115
В сърцето на Северна Корея винаги е имало Ким, кой ще е следващият?
Снимка: БГНЕС

Слуховете и спекулациите около здравословното състояние на лидера на Северна Корея, Ким Чен Ун, водят до логичния въпрос - кой ще заеме неговото място, ако наистина се е случило нещо с него? От създаването на държавата, на власт винаги е бил потомък от мъжки пол на семейство Ким, а митологията около династията е вкоренена дълбоко в обществото. Пропагандата започва още преди най-малките да могат да четат, пеейки песнички за Ким. Но може ли Северна Корея да си представи бъдеще без него? Може ли и останалият свят да си представи Северна Корея без върховният лидер Ким? Отговорът е, че не знаем. Корейците също не знаят, защото никога не им се е налагало да мислят за подобно нещо.

В сърцето на Северна Корея винаги е имало един Ким...

Докато Ким Чен Ун се приготвяше за властта, в страната започна да се използва термина "кръвна линия Пекту", за да се легимитизира наследяването на властта. Пекту е свещена планина в Северна Корея, където Ким Ир Сен е водил партизантската война, а Ким Чен Ир е бил роден. Когато иска да наблегне на важни политически решения, Ким Чен Ун все още отива там.

Но какво ще прави Северна Корея без наследник, какъвто Ким Чен Ун някога е бил? Лидерът всъщност има три деца, но те са прекалено малки - най-големият му син е на 10 години. Когато Ким Чен Ун наследи властта, той бе на 27 години и дори на тази възраст бе смятан за прекалено млад. Според експертите възможно е да се сформира лидерска група, като във Виетнам, която да се опира на учението и легитимността на основателя, пишат от BBC. Но истината е, че да се правят предположения в такъв момент, е изключително трудно.

Ким Чен Ун не е единственият Ким - кои са останалите?

Има още трима от семейство Ким, които могат да поемат властта след Ким Чен Ун.

На първо място е най-малката сестра на лидера, Ким Йо Чен, която медиите по цял свят определиха за наследник на властта. Тя е била любимката на татко, тъй като имала интерес към политиката още от ранна възраст. Близка е й с брат си Ким - често е снимана в близост до него, подавайки му химикалка, за да подпише споразумение или надничаща от някой ъгъл, докато Ким Чен Ун гордо позира за снимка. Въпреки това тя не е част от най-важният законодателен орган в Северна Корея - Комисията по държавните въпроси, но е заместник-член на Политбюро и заместник-директор на отдела за пропаганда и агитация (PAD) на Работническата партия на Корея. Тези организации имат мощната функция да осигурят идеологическа лоялност в системата.

Единственият проблем пред Ким Йо Чен е, че тя е жена. Северна Корея е дълбоко патриархална държава, а образът на главнокомандващ на армията просто не пасва на разбиранията на обществото там.

На второ място е по-големият брат на Ким Чен Ун - Ким Чен Чхол, но той никога не е проявявал интерес към политиката или каквато и да била власт. Това, което се знае, е че дълбоко се интересува от Ерик Клептън. Ако той заеме мястото на лидера, то ще е по-скоро заради символичната връзка с династията Ким.

Третият Ким е Ким Пьонг Ир, полубратът на Ким Чен Ир. Майка му, мащехата на Ким Чен Ир, някога е искала той да е наследни на Ким Ир Сен, но не успява да осигури това бъдеще на детето си. През 1979 година той е изпратен в Европа, където заема различни позиции на посланник. Завърна се в Северна Корея едва миналата година, което прави участието му в политиката на Пхенян изключително малко вероятно.

Кой е вторият най-влиятелен човек в Северна Корея сега?

Има много други личности, които са заемали централни позиции в ерата на Ким Чен Ун. Трудно е обаче да се каже, кои ще са готови да съдействат, за да се запази стабилността на държавата и кои ще започнат да се конкурират помежду си.

Един от тях е Чо Рьон Хе.

Той е имал своите възходи и падения, но е преживявал толкова много кризи, което би му помогнало да се справи и с тази. Чо Рьон Хе е първият заместник-председател на Комисията по държавните въпроси. Миналата година той стана първият нов президент от 20 години, заменяйки застаряващия Ким Йонг Нам - така той е човекът, който представлява Севера при международни ангажименти.

Чо е заемал и високи длъжности във военната служба и в отдела за организация и ориентиране (OGD) на Работническата партия на Корея, отговарящ за налагането на лоялността през целия режим. Това е изключително мощна организация: тя налага придържането на всички граждани към идеологията на Северна Корея. Той вероятно е вторият по сила човек в Северна Корея.

Старите шпиони и изгряващите политически грандове

Властта може да вземе й Ким Йонг Чол - генералът, който проправи пътя към срещите с Доналд Тръмп. Той се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео няколко пъти. Бил е началник на отдел "Обединен фронт" (отговорен за отношенията с Южна Корея) и на Генералното бюро за разузнаване, главната разузнавателна служба на страната. Заради леко провалените отношения със САЩ обаче, той бе понижен. Но в такава необичайна ситуация, той едва ли ще продължи да се крие дълго.

Друг вероятен играч на сцената на властта е Ким Джа Ронг. Освен че е в Комисията по държавните въпроси, той е премиер на кабинета - умерено влиятелна позиция в Северна Корея. Сравнително малко се знае за него, но тъй като много звезди са залезли през последните години, неговата е изгряла. Той е известен с това, че управлява най-изолираната провинция, в която работят ключови военно-промишлени обекти, а това може да означава, че той е участвал тясно в ядрената програма.

Йонг Кьон Таек пък е ръководител на отдела за държавна сигурност, който разследва и наказва политически престъпления. Този отдел също така помага физически да се защити лидерството на Ким Чен Ун. Това са ключови отговорности, които спомагат за налагане на стабилността в системата.

Хван Пхьонг Соу е друг ръководител, който заема висши военни постове и ръководи OGD в ерата на Ким Чен Ун. Подобно на Чол (и много други) той е бил изключително дисциплиниран служител.

Управление на армията?

Шепа висши генерали от Корейската народна армия (KPA) безспорно биха оказали влияние във всеки преходен период. В момента двама мъже седят на върха на Генералното политическо бюро на КАП, Ким Су-гил и Ким Уон-хонг. Това бюро налага политическа лоялност във военните, нещо, което ще бъде изключително важно в периоди на несигурност.

Политическата ситуация в Северна Корея след Ким Чен Ун ще бъде интересна - кой ще бъде съюзник и кой враг? Ще има ли фракции, които ще се противопоставят на режима? Ще спре ли страха от нестабилност онези, които искат да се изправят едни срещу други? Все пак никой елитен политик не иска да вижда как държавата му ще бъде погълната от Южна Корея или Китай. В момента за властта на Ким Чен Ун няма перфектен претендент. За да бъде сестра му следващия лидер, държавата трябва да преудолее сексизма си, а никой друг не е чистокръвен Пекту. 


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
До 93 преди 2 месеца
Вятър го вее на бяла кобило . . . . .
93
2
 
5
 
! Отговори
комунист преди 2 месеца
Искам да съм като другаря Ким - на бял кон и всички да ми козируват !
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да кажа - който критикува СК, всъщност критикува Китай. Като виждате колко им се получава на самите САЩ, си правете изводи колко ще успее някой друг, така че карайте по-спокойно, сипете си кайлъшка и не разсъждавайте емоционално, понеже няма да се получи. В един анализ няма място за "харесва МИ - не МИ харесва", а само за ОБЕКТИВНИ тенденции и факти. Затова във форумите дискурсът е некачествен.
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз не мога да си предтавя Северна Корея без диктатор .
Така че и десет годишен сина му е вече обучен да заповядва.
Десет години е заповядвал на всички от бебе !
Ко му пречи да е диктатор?
90
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и за Бойко говореха че бил умрял ма управлява четвърт век !
Уж имал болно сърце пък не умира ?
Тва комунистите верно не умират !
89
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Горкия севернокорейски народ.
А родните фенове на дебелия Ким...ами, отидете там бе. Поживейте малко. Убедете се лично колко добре живеят севернокорейците и тогава ми хвалете една престъпна диктаторска фамилия.
88
10
 
2
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 2 месеца
България никога не е имала толкова достоен водач като Ким
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не бързайте да отписвате великия лидер, слуховете са, че жълтите от пекин се докопали до него и го убили, но ако след някой ден въз пълничкия симпатяга Ким се появи в някое клипче, яхнал Зенитна установка да разтрелва китайски шпиони, както преди време в разправията с приятелката му- певица, ще ви заседне залъка на всички, дето го погребвате! Тръмп го каза ясно, не вярва на слуховете за смъртта на Ким Чен Ун и е прав! Дано е жив и здрав!
86
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У нас трябваше Людмила Живкова да наследи баща си - Тодор Живков, но тя почина през 1981г при странни обстоятелства.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ким Корн Нин
84
0
 
2
 
! Отговори
до 85 преди 2 месеца
Да,така е. Ставаше въпрос за комунистическите наследственици. Иначе както и да кажеш: монархия, комунизъм, капитализъм и каквото и да е било. Всеки иска да командва докрай и да взима всичко. Някои просто са по човечни.
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и в България е така.Цар Фердинанд,след това синът му цар Борис,незаконният му син Тодор Живков,после внукът му Симеон.Накрая бидигардът на Живков и Симеон.
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 75

Наследствено е и в САЩ, но династиите не издържат дълго: Адамс баща, Адамс син, Буш баща, Буш син, Клинтън съпруг, Клинтън съпруга (е тя нещо се издъни)
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"легимитизира"

Моля за легитимен превод на използваното в статията понятие.

Не сте и стажант-репортери, по-зле сте!
80
1
 
4
 
! Отговори
Козела преди 2 месеца
А и в Сирия от 1960 година династия Асад
79
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По голям вожд от нашия ВИНЕТУ няма,няма и да има.
78
2
 
3
 
! Отговори
До 75 преди 2 месеца
Да не излиза,че съм защитник на червените,но само в Северна Корея е станало наследствено. Абсолютно никъде другаде. Да ви кажа донякъде се радвам,че е така в СК от гледна точка на глобализма и сливането на идеите и народите. Със сигурност доста гадни неща са се случвали заради тази фамилия. Така е навсякъде обаче.
77
5
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Прав си 85!Що речи изгледах и слушах на др Живков! Та и днес ми липсват! Бяха умерени и в добър тон! На др Борисов днес И НЕ ИСКАМ ДА ГИ НИТО ЧУЯ НИТО ГИ ГЛЕДАМ! Живков на времето,Не си позволи от екрана на тв то.Нито да нахока някого. Нито да му помаха назидателно с пръст! Ей тоя неговият ПАЗАЧ. Така беше през социализма наименуванието на пазачите им.После вече беше прието по "демократично" му " Бодигард"! Та не се спря тоя наглец др Борисов с поуките и еженето да ни напомня че ТОЙ Е НА ВЛАСТ!
76
0
 
2
 
! Отговори
дърт преди 2 месеца
До Е то 75

Същото важи и за "демократичните" лидери!
75
7
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
до 83..Ако Ти лично Не си бил роден тогава.То аз бях и съм живял и го помня!-:) Нещо да питаш? То днес от Американофилчетата Не ша научиш много! -:) Питай! Информация от извора дето се казва! Нямам интерес да лъжа когото и да било!