Ще бъде ли превърната църквата "Св. София" в действаща джамия?

Не трябва да се пипа наследството на Кемал Ататюрк, смята проф. Христо Матанов
22 юни 2020 10:30, Ния Христова
42
 
Управляващата партия в Турция даде предложение от 15 юли църквата "Св. София" да бъде превърната в действаща джамия. Храмът е паметник от световно значение, а превръщаното му в джамия няма да е толкова лесно.
 
"Не трябва да се пипа наследството на Кемал Ататюрк. Виждал съм как там се трупат тълпи, това е една огромна каса за пари, постоянно има опашки. "Св. София" е символ. Най-добре да не се пипа и да си остане музей", коментира историкът проф. Христо Матанов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той също е на мнение, че намерението на Реджеп Ердоган не е добър сигнал към Запада. По думите му по-голямата част от населението на Турция не знае за какво става въпрос.
 
"Не е лесно нейното превръщане в джамия, тъй като трябва да се променят статутите на ЮНЕСКО, да се посрещне много остра реакция от Запада. Официалните позиции са изчаквателни, ще се надигнат доста гласове срещу тази промяна на църквата. България не може да се стои настрана, но нейната позиция ще бъде приглушена. Ние сме малка страна, на пътя на бежанския поток, на пътя на една 80-милионна държава. Не бих препоръчал нашата реакция да бъде остра", заяви проф. Матанов.
 
Журналистът и външнополитически анализатор - Мехмед Юмер, също посочи, че Турция изпитва икономически проблеми. Ердоган се нуждае от по-силен коз, а в случая това е "Св. София". 
 
"Като тема стои на дневния ред на политическия ислямизъм и целия десен сектор в Турция от дълго време. На 29 май, когато се навършиха 567 години от завладяването на Константинопол, беше прочетено слово от корана и това беше сигнал", отбеляза Юмер. 
 
"Не ми се струва толкова лесно "Св. София" да бъде превърната в действаща джамия. Турският президент наистина трябва да се изправи много силно срещу западната критика", изтъкна журналистът. 
 
Юмер е на мнение, че Ердоган винаги успява да покаже нещо, което той иска, през призмата на желанието на неговия политически и ислямистки електорат. Според анкетите близо 80% от турското население няма възражения това да се превърне в действаща джамия, допълни още журналистът.
 
"Направиха се много неща в Турция, които заличиха много от направеното от Кемал Ататюрк. Един султан управлява от Босфора", смята Юмер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До ДДРОнегЕ ние вътрешни напрежения нямаме ли да потушаваме Само Ердоган ли има
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29q 30Не са забравили това българите. Помнят също, че именно с този султански ферман са очертани най-точно и справедливо границите на българската етническата територия. Това се учи още в основното училище у нас.
36
6
 
5
 
! Отговори
осман ага преди 3 години
то и в софия има една джамия превърната в музей (до президентството) що пък музей да не стане църква?
35
6
 
3
 
! Отговори
ЕВАЛА Bilal Habeshi преди 3 години
БРАВО ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ОЧАРОВАН ОТ ИСЛЯМИСТИ И ОСМАНЦИ, ГАСТЪРБАЙТЕРИ И НЕОБРАЗОВАНИ КАРАкудиСАМО НЕОБРАЗОВАНИ И САМОВЛЮБЕНИ ПАРТИЗАНИ ДПС И БСП ПОБЕДА ДА ЖИВЕЕ АТАКА И ИСЛЯМА ДПС И АТАКА ПОБЕДА .АЗИС И ЧАЛГА УРААААСАМО ДОГАНЯ И ВОЛЕН ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ СТАНИШЕВ ПОБЕДАААААААА
34
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ердоган няма ли вече да го шкартират? цялият резев на турция е изчерпал.
33
3
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Bilal Habeshi - баш си е касичка всичко при вас. Султана ви просто опитва пак да извива ръце. Но няма лошо. Колкото по далеч от Европа - толкова по близо до Русия. А там го чака натопорчения. От там насетне - само надолу!
32
8
 
3
 
! Отговори
ИСЛЯМ преди 3 години
БЪЛГАРИТЕ ДА НЕ ЗАБРАВЯТ РОБСТВОТО, КАСАПНИЦАТА, УНИЩОЖЕНИЕТО НА ЕДНА ЦЯЛА НАЦИЯ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДЪРЖАВА, ДА ЖИВЕЕ КУРАНА И СТАЛИН ДПС И АТАКА ПОБЕДА САМО КУРАНА И СТАЛИДА ЖИВЕЯТ ПАРТИЗАНИТЕ И ДЖИХАДИСТИТЕСАМО ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА И КОМУНИЗЪМ БСП ПОБЕДА
31
4
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ами що не е попитал "неговия политически и ислямистки електорат" кое предпочит: да направят "Света София" джамия и да изхвърлят всичките им роднини от Германия, или да не правят нищо и да не изхвърлят никого...? Ха да видим за какво ще има или няма да има възражения близо 80% от турското население...Своевременно, нищо чудно Гърция да предприеме по-адекватни мерки, за разлика от нас
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите да не забравят че Османската империя им е признала православната патриаршия за отделна от вселенската,а вселенската гръцка патриаршия още се смята за ръководител над всички православни по света и не признава, българската,македонската и руската патриаршии
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите да не забравят че Османската империя им е признала православната патриаршия за отделна от вселенската,а вселенската гръцка патриаршия още се смята за ръководител над всички православни по света и не признава, българската,македонската и руската патриаршии
28
2
 
9
 
! Отговори
D преди 3 години
Нека да превърнем Джумаята в Пловдив в църква.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Колко от тези 99 софийски джамии са построени на основите на стари църкви или изобщо цялата сграда си е била църква, но после приспособена за джамия?Това, че повечето от средновековните софийските църкви са били върху руините на древни езически храмове пък е друг въпрос.
26
3
 
8
 
! Отговори
НЕ ПИПАЙТЕ преди 3 години
АТАТЮРК - ТОЙ Е БЪЛГАРИН! ВЕЛИК...и любовната му драма с нашата Мити докато е военно аташе в София също е велика!Бащата на Мити в своите спорове с Ататюрк създава мирогледа му на водач. На този Български генерал трябва да се прекланя цяла модерна Турция.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинВ.П. мисли същото, каквото са мислили руските управляващи, откакто са решили, че Москва е Третият Рим.Мисли да възстанови старото име на града и да коригира другите недоразумения.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Османските архиви при отстъпването на София на българите от османлиите джамиите са били точно 99 но е останал само един така че ,без коментар
23
10
 
5
 
! Отговори
Bilal Habeshi преди 3 години
Езанът трябва да се чуе оттам. Както и от повече места в Европа, за да се осъзнаят някои хора, че с поведението си дърпат Осман за опашката. Това е знак към Гърция, че скоро Езанът ще достигне островите им около турският бряг. Символ е, от който вие не разбирате. За вас този храм бил касичка?! Пророкът (сав) издържал девет жени без да има огън в къщата му за два месеца. Разбирате ли? При нас не всичко е касичка!
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наследството е от християнския период на Източната Римска империя.Някои хора трябва да имат чувство за мярка. Съсипали са почти цялото културно наследство на тази империя и са прекъснали нормалното историческо и културно развитие на десетки народности. компенсации не са платили.Да се осъзнаят. Бог вижда.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те турците името на Ататюрк го използват както им е угодно. Ако трябва да споменат, как викал на войниците - напред! - веднага се сещат за него, когато стане дума за светските му училища и ограничаването на религията във живота - забравят какво е говорил.
20
6
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 18Ами да, главният плъх, Бойко Борисов ще ни води нас, мишлетата напред!Нали като му свирна Ердоган и той веднага му предаде бегълците от неговия режим.Никоя друга държава не падна толкова ниско да се съобразява със Султан Ердоган!Всъщност, Бойко се съобразява със всички, после вика: "Аз съм най-великият!"
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерих видеозапис в Youtube на един ислямски философ и писател, който остро разкритикува намеренията на Ердоган да превръща Света София в джамия.Казва се шейх Имран Назар Хюсеин и е учил ислям в университета в Карачи, Пакистан.Говори на англйски, но е много убедителен.Той казва така: Аллах е направил християнската катедрала Света София в Контантинопол, значи тя трябва да бъде християнска катедрала и превръщането и в джамия е срамно за мюсюлманите деяние.